Έτοιμη να προχωρήσει σε ρύθμιση για μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εν μέσω πανδημίας, είναι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, προκειμένου να τις βοηθήσει να πάρουν άλλη μία ανάσα μπροστά στο δυσμενές σκηνικό που έχει προκαλέσει στην οικονομία η υγειονομική κρίση.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας που αποτελεί το νούμερο ένα στοίχημα των επόμενων μηνών. Εάν και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι οι φορολογούμενοι με έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον δηλώσουν το 2021 κέρδη από τα φετινά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ για προκαταβολή φόρου εισοδήματος, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ανέφικτο τον στόχο.
Τι εκτιμούν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ
Μάλιστα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα δηλωθέντα κέρδη του 2020 που θα φορολογηθούν το 2021 θα υποχωρήσουν τουλάχιστον 50%, στοιχείο που θα οδηγήσει σε μηδενική προκαταβολή για τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 το ποσό ήταν υψηλότερο, και συγκεκριμένα είχε φτάσει τα 3,34 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πάνω από 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 5% στο πρώτο εξάμηνο του 2020 δικαιούνται μειωμένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2021 από 30% έως και 100%.
Το γεγονός ότι έτσι και αλλιώς στα δημόσια ταμεία θα μπουν λιγότερα έσοδα από τα κέρδη επιχειρήσεων το 2020, διευκολύνει περαιτέρω το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μείωση της προκαταβολής του φόρου, αφού και οι απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι περιορισμένες. Όπως είναι γνωστό, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 100% επί του φόρου που προκύπτει για το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η έντονη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω κατάλληλων δράσεων από τις επιχειρήσεις και επαρκή βοήθεια από το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο κύκλωμα διάχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε χρηματοοικονομική ασφυξία.
Κλιμακωτοί συντελεστές
Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που εφαρμόστηκε το 2020, ήτοι θα επαναληφθούν οι κλιμακωτές μειώσεις της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους. Mε την απόφαση που εφαρμόστηκε τον περασμένο Αύγουστο, μειώθηκε η προκαταβολή για τους υπόχρεους που είδαν πτώση στον τζίρο τους μεγαλύτερη από 5% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, ενώ μηδενίστηκε για τις τουριστικές, εποχικές, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από το 30% έως το 70% και φτάνει ακόμα και στον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους υπερβαίνει το 35%.
Ειδικότερα:
- Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5%-15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.
- Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.
- Για πτώση τζίρου 25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%.
- Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.