Το σήριαλ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής καλά κρατεί. Η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης από το 2017, αλλά ουδείς αξιόποιστος επενδυτής έχει βρεθεί να δώσει τα χρήματα εκείνα, που θα έλυναν τα χέρια στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας – βασικού μετόχου της ασφαλιστικής εταιρίας – να ανάψει το «πράσινο φως» στην μεταβίβαση των μετοχών στο υποψήφιο επενδυτή.
Το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, όπως άλλωστε αναμενόταν δεν έδωσε την έγκρισή του, προκειμένου να πωληθεί η εταιρία στο CVC, που έχει καταθέσει και την μοναδική μέχρι στιγμής αξιόπιστή προσφορά. Αν και επισήμως δεν έχει υπάρξει κάτι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα βελτιωμένη προσφορά έχει ανέβει από τα 420 εκατ. στα 480 εκατ.
Άκαρπο το Δοικητικό Συμβούλιο
Τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης και Παύλος Μυλωνάς αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι «πάλεψαν» φιλότιμα να πείσουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, ότι είναι προς όφελος της Τράπεζας η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC με βάση την νέα βελτιωμένη προσφορά, δεν κατάφεραν, όπως τουλάχιστον αναφέρον οι πληροφορίες, αφού επισήμως για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σιγή ασυρμάτου εδώ και μήνες, να πείσουν κανένα από τα μέλη του.
Κατά συνέπεια η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι μηδενική και αυτό που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, δεν έχουν ως στόχο να τελειώσει το θέμα, θετικά ή αρνητικά, παρά μόνο να κερδίσουν χρόνο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές Π. Μυλωνάς εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας και το CVC γνωρίζουν άριστα ότι μέσα βάση τα σημερινά δεδομένα το deal δεν μπορεί να γίνει. Ωστόσο αυτό που επιδιώκουν δεν είναι άλλο από την παράταση της αγωνίας.
Όλοι επιδιώκουν παράταση
Αναμφίβολα το τέλος της πανδημίας ή για την ακρίβεια όταν φανεί το τέλος της πανδημίας, θα έχει άλλη βαρύτητα από το σήμερα, που όλα είναι ρευστά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το CVC θέλει να γνωρίζει με σχετική ακρίβεια την επόμενη ημέρα τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να κάνει μία προσφορά που θα δίνει την δυνατότητα στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζα να ανάψει το πράσινο φως στην ολοκλήρωση του deal.
Είναι κοινό μυστικό ότι μία προσφορά μεταξύ 550 εκατ. και 580 εκατ. θα είναι το κλειδί της συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πολλές αιρέσεις. Αυτό στο τραπέζι δεν υπάρχει σήμερα, τουλάχιστον στο βαθμό που πληροφορίες είναι αληθείς. Αντίθετα απέχει περίπου 100 εκατ. η προσφορά του CVC από το σημείο αποδοχής χωρία αιρέσεις.
Για την ώρα λοιπόν το θέμα πήρε παράταση δύο τριών εβδομάδων, διάστημα κατά το οποίο και οι δύο εμπλεκόμενοι θα κληθούν να κάνουν Ταμείο εκ νέου.
Στο τραπέζι πάντα υπάρχει η πρόταση για IPO, δηλαδή είσοδος στο Χρηματιστήριο και συνδυασμένη προσφορά (δημόσια και ιδιωτική), που σύμφωνα με τους συμβούλους (Morgan Stanley και Goldman Sachs) θα μεγιστοποιήσει το όφελος για την Εθνική Τράπεζα και παράλληλα δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της σε ένα σημαντικό asset όπως είναι η Εθνική Ασφαλιστική.
Το θέμα μόνο εύκολο δεν είναι και το επόμενο διάστημα θα δείξει, αν υπάρξει εμπλοκή με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού DG Comp που θα σημάνει τέλος χρόνου στην διαδικασία και έναρξη εξ αρχής και μηδενική βάση λύση στο θέμα αποεπένδυση της Τράπεζας από την Εθνική Ασφαλιστική, ή θα προχωρήσει τα plan B που για την ώρα τουλάχιστον φαντάζει ως η λογική εξέλιξη του πράγματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!