Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Σε εξέλιξη η κρίσιμη Γενική Συνέλευση (upd)

Πηγή: Ελλάκτωρ
Πηγή: Ελλάκτωρ

Απορρίφθηκαν τα θέματα ένα και δύο της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ, τα οποία αφορούσαν στη μείωση μετοχικού κεφαλαίου προς συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων και στη συνέχεια σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 50,4 εκατ. ευρώ βάσει πρότασης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο υπέρ της πρότασης για μείωση μετοχικού κεφαλαίου ψήφισε το 9,84% των δικαιωμάτων ψήφου που συμμετέχουν στην ΓΣ, κατά ψήφισε το 89,55% και λευκό/αποχή το 0,6%. Το δεύτερο θέμα απορρίφθηκε επίσης, καθώς υπέρ ψήφισε το 10,99% και κατά το 88,41% και λευκό/ αποχή 0,6%.

Υπεραμύνθηκε των δικών του πεπραγμένων

Ο Σάκης Καλλιτσάντσης υπεραμύνθηκε όσων αρνητικών καταλογίζουν οι Ολλανδοί στη σημερινή διοίκηση της Ελλάκτωρ. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια η εταιρεία έχει υπογράψει συμβάσεις 1,1 δισ. ευρώ, έχοντας φύγει από τις 21 από τις 24 χώρες που δραστηριοποιούνταν πριν, επέκτεινε συμβάσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ υπέγραψε τη μοναδική σύμβαση παραχώρησης τα τελευταία χρόνια, τη Μαρίνα Αλίμου. 

Πρόσθεσε ότι το ανεκτέλεστο παρέμεινε μεν στα 1,8 δισ. ευρώ, όμως μόνο σε δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι διαθέτει ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ με συντελεστή μόχλευσης 4,1, δηλαδή επίπεδο καλύτερο από τις περισσότερες εισηγμένες, μειώνοντας τις υποχρεώσεις από 831 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018 σε 561 εκατ. σήμερα.

Στην παρουσίασή του ακόμη αναρωτήθηκε γιατί οι Ολλανδοί επέλεξαν να αγοράσουν στα τέλη του 2020 σε τιμές 1,7 ευρώ και όχι την περασμένη άνοιξη όταν η μετοχή διαπραγματευόταν στο 0,90 ευρώ.

Ερωτήματα προς τους Ολλανδούς  

Απευθυνόμενος στη Reggeborgh αναρωτήθηκε γιατί οι Ολλανδοί δεν ψήφισαν την ΑΜΚ αφού την θεωρούν απαραίτητη και πως σχεδιάζουν να καλύψουν τα χρηματοδοτικά κενά, γιατί δεν έχουν αποκαλύψει τα σχέδιά τους και γιατί δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος των αναγκών της κατασκευαστικής.

Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για κάποια μεγάλα έργα που έχει αναλάβει η Ελλάκτωρ και κάποια στα οποία συμμετέχει (π.χ. την Εγνατία Οδό) αλλά και τα projects που ακολουθούν στο πλαίσιο των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άφησε αιχμές για ενδεχόμενα θέματα ανταγωνισμού (δεδομένου ότι η Reggeborgh είναι μεγαλομέτοχος και της ΓΕΚ Τέρνα). 

«Να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι»

Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, μέτοχος πάνω από 20 χρόνια της Ελλάκτωρ, με ποσοστό 1,5% αλλά και στη REDS με κάτι λιγότερο  από 12,5%, δήλωσε θλίψη που συμμετείχε και στα δύο proxy wars, με τη διαφορά ότι στο πρώτο υπήρχε τουλάχιστον... πολιτισμός. Παραδέχτηκε ότι η Ελλάκτωρ από την ακμή που βρισκόταν την εποχή που διοικούνταν από τους αδερφούς Καλλιτσάντση, τον Δημήτρη Κούτρα και την οικογένεια Μπόμπολα, βρέθηκε στην παρακμή και πλέον εδώ και αρκετά χρόνια "δεν εισπράττω τίποτα ως μέτοχος". Ζήτησε μεταξύ άλλων να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι για την εικόνα που παρουσιάζει η εταιρεία σε ό,τι αφορά π.χ. υποκοστολογήσεις, πληρωμές, αναθέσεις έργων κλπ.

Αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού της Άκτωρ από ιταλική εταιρεία για οφειλές, αλλά και για ένα από τα τελευταία έργα που ανέλαβε η εταιρεία στην Θεσσαλονίκη (προσωρινοί μειοδότες του ελληοαμερικναικου κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη) υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάκτωρ δεν εμφανίζεται να υπογράψει τη σύμβαση σε επανειλλημένες οχλήσεις από το Ανατόλια. "Μήπως δεν μπορούμε να υπογράψουμε εγγυητική; Το υποκοστολογήσαμε το έργο;" αναρωτήθηκε.

«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου»

Ο δικηγόρος της Reggeborgh, Γιώργος Σωτηρόπουλος, απέφυγε να πει πολλά, απλά αναρωτήθηκε υπό ποία ιδιότητα έλαβε τον λόγο ο κ. Καλλιτσάντης, καθώς έχει πάψει να είναι μέλος του ΔΣ, ενώ δεν φέρεται να είναι και μέτοχος, καθώς μοιάζει να έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. "Αυτή είναι η πίστη που έχει στο δικό του δημιούργημα" τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι η Invesco, η οποία φαινόταν να συντάσσεται με την πλευρά του Σάκη καλλιτσάντση, καταψήφισε τα πρώτα δύο θέματα. "Ζούμε το θέατρο του παραλόγου" υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μέτοχοι αγοράζουν μετοχές για να έχουν κέρδη, κάτι που δεν έχουν δει με διοίκηση Καλλιτσάντη. Μάλιστα θύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες ο αδερφός του τον κατακεραύνωσε, για παραβάσεις αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ γενικότερα το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές απομακρύνσεις και παραιτήσεις έμπειρων στελεχών, οι οποίες συνοδεύονταν και από βαριές αλληλοκατηγορίες.

Κατέληξε δε ότι αποδείχθηκε εντελώς αβάσιμη η καταγγελία μικρομετόχου (τον οποίο εκπροσωπεί ο πληρεξούσιος δικηγόρος,  κ. Παπαναστασόπουλος) στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, ένας μικρομέτοχος ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, είχε αγοράσει μερικές μετοχές της Ελλάκτωρ λίγο πριν κάνει την καταγγελία. Εκλεισε την σύντομη παρουσίασή του ζητώντας από τους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ της ανάκλησης του υφισταμένου ΔΣ.

Η ψηφοφορία για την ανάκληση των μελών του ΔΣ

Ορισμός νέας διοίκησης

Αναφορικά με το τέταρτο θέμα της ΓΣ, τον ορισμό δηλαδή νέας διοίκησης στην Ελλάκτωρ, ο κ. Ιωάννης Κατσούδας, εκπρόσωπος των Invesco και Pemanoaro δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την προτεινόμενη διοίκηση καθώς δεν έχει
προτείνει κάποιο business plan, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και εκκρεμεί έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Από την πλευρά των Ολλανδών, ο κ. Σωτηρόπουλος απάντησε ότι αφού η Invesco πιστεύει στις καταγγελίες που έχουν γίνει γιατί πήρε πίσω την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μία ημέρα μετά από την κατάθεσή της;. Πρόσθεσε ότι «μόλις είδαν την οργανωμένη νομική ομάδα της Reggenborgh έκαναν πίσω». Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στο προτεινόμενο νέο πενταμελές διοικητικό σχήμα της εταιρείας, το οποίο έχει ως εξής: 

Γιώργος Μυλωνόγιάννης, επικεφαλής – μη εκτελεστικό μέλος

Σπούδασε Οικονομικά (BSc) και Νομικά (LLB) στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός εκπρόσωπος μεγάλων διεθνών εταιρειών. Εξειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαιτησία. Μερικές από τις πιο πρόσφατές του συνεργασίες ως σύμβουλος καθώς και νομικός σύμβουλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον ΟΤΕ, τον Ομιλο Airbus, την Airbus Ελλάς ΑΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Είναι ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm) από το 2001 και σήμερα εργάζεται ως Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Αρης Ξενόφος, αντιπρόεδρος – επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής

Γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics της Αγγλίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, της EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SaiI S.A. και της Eurobank EFG Fund Management Company (Λουξεμβούργο) Α.Ε. Έως και σήμερα εργάζεται ως μέλος της επιτροπής εκκαθάρισης στην εταιρεία PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε) και ως εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).

Δημήτρης Κονδύλης, μη εκτελεστικό μέλος

Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Arlekino ΑΕ, Oceanbulk Maritime ΑΕ και Atlantic International Trading ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή στην εταιρεία Sarl Sea Business, Monaco. Είναι μέλος του συμβουλίου της επιτροπής “China Classification Society Mediterranean Committee” καθώς και μέλος της διεθνούς επιτροπής ”International General Committee of Bureau Veritas”.

Κωνσταντίνος Τούμπουρος, ανεξάρτητο – μη εκτελεστικό μέλος

Γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό), με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.

Αθηνά Χατζηπέτρου, ανεξάρτητο – μη εκτελεστικό μέλος

Είναι κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού στην επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στη πολιτιστική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Kent. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στην Coca-Cola Ελλάς, ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία Beiersdorf Ελλάς, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Toyota Hellas ΑΕ, ως οικονομική σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως μόνιμη σύμβουλος της υπηρεσίας ”Netherlands Enterprise Agency (RVO)” και της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (HDB).

Για το νέο ΔΣ, το 61,27 των μετόχων ψήφισε «ναι», το 38,72 «κατά», ενώ τα άκυρα και τα λευκά ανήλθαν στο 0,01%.
 

Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας

Για την ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας υπέρ ψήφισε το 61,28%, κατά το 38,71%, ενώ λευκά/αποχή έφτασαν το 0,01%

Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου

Τέλος, αναφορικά με το 6ο θέμα, αυτό της εκλογής νέας Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, από την Reggeborgh προτάθηκε η εκλογή τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου με πενταετή θητεία, η οποία θα αποτελείται από τον Παναγιώτη Αλαμάνο ως τρίτου (προς την εταιρεία)  προσώπου, και ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη τον Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την Αθηνά Χατζηπέτρου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κ. Αλαμάνο τονίστηκε είναι κάτοχος πτυχίου στην επιστήμη διοίκησης από το London School of 
Economics και μεταπτυχιακού στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Χρηματοοικονομικά από το Cass Business School, City of London.

Από το 2010 εργάζεται ως Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής – εταίρος της ΣΟΛ Crowe S.A. ενώ από το 2017 είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και διαθέτει εμπειρία στον έλεγχο χρηματοοικονομικών καταστάσεων εισηγμένων επιχειρήσεων. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2014-2017) και είναι πρόεδρος της Federation des Experts Comptables Mediterraneens.

Για το 6ο θέμα, υπέρ ψήφισε το 61,28%, κατά το 38,71%, ενώ ποσοστό 0,01% καταγράφηκε ως λευκό/αποχή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ