Νέα
  • ΓΔ: 1395.45 -0.16%
  • Τζίρος: 48,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Οι μάσκες υπέγραψαν το ράλι στο Χρηματιστήριο

Από τη γραμμή παραγωγής μασκών του Ομίλου «Πλαστικά Θράκης» - Η ελληνική εταιρεία παράγει ημερησίως 1,5 εκατ. μάσκες
Από τη γραμμή παραγωγής μασκών του Ομίλου «Πλαστικά Θράκης» - Η ελληνική εταιρεία παράγει ημερησίως 1,5 εκατ. μάσκες

Τα Πλαστικά Θράκης αποτελούν το success story της «εποχής του κορονοϊού». Η εταιρεία κατάφερε μέσα στη χειρότερη χρονιά για την ελληνική οικονομία των τελευταίων δεκαετιών, να μεγιστοποιήσει τα μεγέθη της και η μετοχή της κατέγραψε άνοδο (από τις 3 Απριλίου 2020) της τάξης του 170%. Ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο 2020 αυξήθηκε κατά 10,1%, τα μεικτά κέρδη κατά 59,3% στα 77,339 εκατ. ευρώ και τα EBITDA (λειτουργικά κέρδη) στα 52,404 εκατ. ευρώ με αύξηση 105,1%. Η μετοχή της χθες κατέγραψε νέα ανοδική κίνηση φθάνοντας στα 3,67 ευρώ. 

Η επένδυση σε χειρουργικές μάσκες

Η συμμετοχή της εταιρείας στις κατασκευές μασκών ήταν η κίνηση-ματ από τον όμιλο που έδωσε μεγάλη ρευστότητα και βοήθησε στη χρηματοδότηση και άλλων επενδύσεων. Η εταιρεία πιάνοντας το νόημα της εποχής κινείται στην κατασκευή βιοδιασπώμενων κυπέλλων (φιλικών οικολογικών) παίρνοντας μία άλλη φιλικότερη διάσταση προς το βιομηχανικό επιχειρείν. Ταυτόχρονα διατηρεί την εξωστρέφειά της με μονάδες στο εξωτερικό και επενδύσεις.

Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους έως και σήμερα, προχώρησε σε έκτακτες επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ξάνθη στην Ελλάδα, στο Forfar της Σκωτίας και στην Clara της Ιρλανδίας.

Το πλάνο των εν λόγω έκτακτων επενδύσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στους επιθυμητούς χρόνους και πλέον όλες οι νέες γραμμές παραγωγής βρίσκονται σε λειτουργία, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 1,5 εκατ. μασκών ημερησίως.

Σημειώνεται ότι εκτός της ελληνικής αγοράς, σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παραγόμενες χειρουργικές μάσκες εναρμονίζονται πλήρως με τις προδιαγραφές των σχετικών πιστοποιητικών, ενώ με την αξιοποίηση της υψηλής τεχνογνωσίας και την περαιτέρω εξειδίκευση στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, πλέον η παραγωγική λειτουργία πραγματοποιείται, ακολουθώντας αυτοματοποιημένες και αποδοτικές παραγωγικές διαδικασίες, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία εξαιρετικά ανταγωνιστική. 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το «κλειδί» για να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα ακούει στο όνομα meltblown. Είναι το ενδιάμεσο μη υφαντό υλικό, το φίλτρο από πολυπροπυλένιο.

Ελάχιστες εταιρείες το παράγουν σε διεθνώς και μία εξ αυτών είναι η Don & Low, η οποία είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού ομίλου από το 1999. «Πρόκειται για στρατηγικό πλεονέκτημα που έπρεπε να εκμεταλλευτούμε», είχε δηλώσει στην «Η» πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, στην αρχή της πανδημίας.

Η «Πλαστικά Θράκης» διαθέτει την πολύτιμη πρώτη ύλη, ενώ ταυτόχρονα παράγει και μάσκες, στη δική της γραμμή στην Ξάνθη, που έστησε στο ίδιο διάστημα και με εξίσου fast track διαδικασίες.

«Βίωσα μια καταπληκτική εμπειρία» είχε τονίσει στην τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Κώστας Χαλιορής, περιγράφοντας στον πρωθυπουργό τη δημιουργία της μονάδας σε χρόνο-ρεκόρ.

Ο Όμιλος έχει εμπειρία 20 ετών στην παραγωγή μη υφαντών υλικών από πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τους παραγωγούς χειρουργικών μασκών σε 80 χώρες. Στην Ξάνθη παράγει τις δύο από τις τρεις στρώσεις της μάσκας, τεχνολογίας spunbond, και στο Forfar της Σκωτίας το δυσεύρετο ενδιάμεσο φίλτρο meltblown.

Η ημιαυτόματη γραμμή παραγωγής έτοιμων μασκών στην Ξάνθη στήθηκε με έκτακτη επένδυση, ύψους 200.000 ευρώ. Η μηχανή που έφτασε από την Κίνα κατασκευάζει το κύριο σώμα της μάσκας, στο οποίο στη συνέχεια προσαρμόζονται τα λάστιχα στη ραπτομηχανή.

Η γραμμή απασχολεί προσωπικό 56 ατόμων και έχει δυναμικότητα παραγωγής 100.000 μασκών την ημέρα ή 3 εκατομμυρίων το μήνα.

Από την Ξάνθη στο παγκόσμιο επιχειρείν

Η «Πλαστικά Θράκης» είναι ένα δημιούργημα του Κωνσταντινοπολίτη επιχειρηματία με πλούσιο επιχειρηματικό, αλλά και φιλανθρωπικό έργο, Σταύρου Χαλιορή. Μετά την απέλαση των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς του, το 1964 από την Πόλη, ο Σταύρος Χαλιορής εγκαθίσταται στην Ξάνθη όπου το 1977 ιδρύει την εταιρεία Πλαστικά Θράκης Α.Ε. με έδρα την τοπική κοινότητα Μαγικού Δήμου Αβδήρων.

Ο Χαλιορής, βαθύς γνώστης του εμπορίου και της παραγωγής, με δημιουργική φαντασία, καταφέρνει κι επεκτείνει συνεχώς την εταιρεία, η οποία ακόμα και σήμερα δρα με βάση το δικό του όραμα.

Το 1980, ξεκινά η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου των Πλαστικών Θράκης, το οποίο παράγει υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου, σχοινιά και σπάγκους για την ελληνική αγορά, αλλά προχωρά και σε εξαγωγές. Μέχρι το 1995, οπότε και εισάγεται στο Χρηματιστήριο, η εταιρεία μετρά ήδη τρία εργοστάσια στην Ξάνθη, ενώ το 1997 επεκτείνεται στην αγορά της άκαμπτης συσκευασίας ιδρύοντας εργοστάσιο στα Ιωάννινα. Το 1999, η παραγωγή της εδραιώνει τη διεθνή της παρουσία, μετά την εξαγορά της Don & Low Ltd στη Σκωτία.

Εν τω μεταξύ, τα ηνία του ομίλου αναλαμβάνει ο Κώστας Χαλιορής, ο οποίος μαζί με την αδελφή του Έφη Χαλιορή επεκτείνουν συνεχώς τις δραστηριότητες του ομίλου, με γνώμονα όχι μόνο το κέρδος αλλά και το περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2020 κι ενώ μαίνεται η πανδημία του κορονοϊού, ο Όμιλος βραβεύτηκε στα Packaging Awards 2020 με το Silver Award για την επένδυση στην Κυκλική Οικονομία και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά και συγκεκριμένα, για το innovative Skinny Lid. Το Skinny Lid είναι κατάλληλο για τρόφιμα και εξασφαλίζει μοναδική στεγανότητα χάρη στην τεχνοτροπία DoubleClickPatent και είναι 100% ανακυκλώσιμο.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος Πλαστικά Θράκης έχει δείξει μια εξαιρετική «ευελιξία» τα τελευταία χρόνια, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς ή κατηγορίες προϊόντων, όπως η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με υδροπονική καλλιέργεια, αλλά και το real estate (με τις 4 εταιρίες «Θάλεια», «Tερψιχόρη», «Eυτέρπη», «Kλειώ»), τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting (Thrace Yachting I.K.E.) κ.α.

Ο όμιλος ειδικεύεται σε δεκάδες τομείς, παράγοντας γεωυφάσματα, μεμβράνες μόνωσης και γενικότερα τεχνικά υφάσματα για αγροτικές, βιομηχανικές και κατασκευαστικές χρήσεις, πλαστικούς σάκους, δοχεία συσκευασίας τροφίμων και χρωμάτων, καθώς και λοιπά πλαστικά συσκευαστικά είδη για βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις.

Είναι μια από τις πιο εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες, καθώς με «σύνθημα» τις εξαγορές εκτός συνόρων (όπως εκείνη της Thrace Polybulk στη Νορβηγία ή της Thrace LINQ στη Β. Αμερική κ.α.) έχει δημιουργήσει έναν παραγωγικό «ιστό» των Πλαστικών Θράκης σε 12 χώρες και να χτίσουν ένα δίκτυο πωλήσεων σε 80 χώρες, από την Αμερική και την Ευρώπη ως την Ασία. 

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ