Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αχαρτογράφητα νερά ο τουρισμός το 2021

Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay
Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay

Εξίσωση με πολλούς αγνώστους χαρακτήρισε την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021 ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέροντας πως η εφετινή χρονιά θα καθοριστεί από το τι θα πουν οι λοιμωξιολόγοι, καθώς και από τον ρυθμό του εμβολιασμού και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλες τις χώρες από τις οποίες έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενιαίας πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η επιστολή του πρωθυπουργού επιτάχυνε τη συζήτηση, ασχέτως το πού θα καταλήξουμε».

«Το τι θα γίνει φέτος δεν είναι στα χέρια των ξενοδόχων, όπως ήταν παλιότερα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ μετά την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία. Ωστόσο το θετικό σημάδι είναι ότι υπάρχει «αναμονή ζήτησης για να ανοίξει και πάλι η αγορά και να ξεκινήσουν τα ταξίδια» παρότι, όπως δήλωσε, το πρώτο εξάμηνο του 2021, από πλευράς κίνησης, θα κινηθεί κοντά στο μηδέν.

«Το πρώτο εξάμηνο περιμένουμε να δούμε πόσους μήνες θα διαρκέσει τελικά το 2021 γιατί φαίνεται ότι θα διαρκέσει τελικά 16-18 μήνες όσον αφορά τις τουριστικές επιδόσεις».

Σχετικά με τις διάφορες προβλέψεις για τα μεγέθη του τουρισμού την τρέχουσα χρονιά ο κ. Βασιλικός είπε ότι αν επιτύχουμε το 40% των επιδόσεων του 2019, τότε θα έχουμε αύξηση 100% σε σύγκριση με το 2020.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται ισορροπία μεταξύ των δύο σημαντικών πυλώνων επανεκκίνησης, που είναι η επιβίωση του οικοσυστήματος του τουρισμού και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός για την ανάπτυξή του με νέα χαρακτηριστικά.

Πάντως όπως υπογράμμισε η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα για την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και γι’ αυτό «όσο καλύτερα στηριχθούν τώρα τα ελληνικά ξενοδοχεία, τόσο λιγότερο θα μιλήσουμε μετέπειτα για κόκκινα δάνεια».

«Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας  είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος  για να παραμείνει ισχυρός. Όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ  φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας», εξήγησε.

Σε ποια ξενοδοχεία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες απώλειες

Το ασύλληπτο μέγεθος της κρίσης της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο αποτυπώνεται στις απώλειες των ελληνικών ξενοδοχείων το 2020, που ανέρχονται συνολικά στα 7,4 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί επιπλέον της λειτουργικής ζημιάς, που έφθασε στα 6,52 δισ. ευρώ, ο ανείσπρακτος τζίρος (278,4 εκατ. ευρώ) και η μείωση των προκαταβολών (620 εκατ. ευρώ), αθροίζουν άλλα 900 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να συνυπολογιστούν στο έλλειμμα του ταμείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ελληνικά ξενοδοχεία, τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο τζίρου καταγράφουν τα ξενοδοχεία 2 αστέρων, καθώς από 1,038 δισ. ευρώ το 2019 εισέπραξαν μόλις 176,388 εκατ. ευρώ το 2020 (-83,0%), ενώ τα ξενοδοχεία του ενός αστεριού, που καταγράφουν και τις μικρότερες εισπράξεις έχασαν ποσοστιαία τα λιγότερα (-58,2%). Τα πεντάστερα ξενοδοχεία έχασαν το 76,1% του τζίρου τους το 2020 έναντι του 2019, από 3,007 δισ. ευρώ εισέπραξαν 719,325 εκατ. ευρώ, ενώ τα ¾ του τζίρου τους έχασαν και τα ξενοδοχεία των τεσσάρων αστέρων (‐77,5%).

Τέλος στις ξενοδοχειακές μονάδες των τριών αστέρων οι απώλειες ήταν της τάξης του 82,1%

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα