Οι αστικές αναπλάσεις στη χώρα μας «άρχισαν να αποκτούν ουσία μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέους χώρους μέσω παρεμβάσεων από Δημόσιο και ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ζωή των πολιτών. Ωστόσο δεν αξιοποιήθηκε αυτή η ευκαιρία επαρκώς», ανέφερε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand, μιλώντας στο OT Forum.
Για τη δική του εταιρεία, την Dimand, ανέφερε ότι «το 2015 πήραμε την απόφαση ότι για τις αναπλάσεις οι εταιρείες θα πρέπει να συνεργάζονται με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό κάναμε και εμείς στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά».
Θυμάται ότι «εντοπίσαμε κάποιες παλιές εγκαταστάσεις στην περιοχή, του Παπαστράτου, οι οποίες δεν είχαν καμία χρήση και παράλληλα… κόστιζαν στο περιβάλλον. Ακολουθήσαμε τον δρόμο της ενημέρωσης και της διαβούλευσης και μοιραστήκαμε το όραμά μας με τον Δήμο του Πειραιά».
Πρόσθεσε ότι «χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες του δήμου και της περιφέρειας ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα τεύχη δημοπράτησης εκδόθηκαν σε έξι μήνες αντί σε έξι χρόνια».
Τα έργα που ακολουθούν στον Πειραιά
Της επένδυσης αυτής, όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδριόπουλος, ακολουθεί η επέκταση στον Πύργο του Πειραιά και οι βαριές υποδομές του Δημοσίου με την επέκταση του Μετρό και του τραμ, ενώνοντας έτσι τον Άγιο Διονύσιο με την Πλατεία Θεάτρου, το Πασαλιμάνι και το Μικρολίμανο.
Ένα έργο δηλαδή που ξεκίνησε το 2015 και βρήκε τα «συμπληρώματα» και πολύ σύντομα θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε έκταση 3,5 χιλιομέτρων για τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Πρόσθεσε δε ότι από το τέρμα του Μικρολίμανου ξεκινά ουσιαστικά η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η οποία εκτείνεται σε 22 χλμ. και επεκτείνεται σε ακόμη 50 χλμ. μέχρι το Σούνιο.
Στάθηκε ακόμη στη συμβολή και της EBRD, η οποία «επέλεξε να συνεργαστεί μαζί μας και να συμμετάσχει μάλιστα και απευθείας σε projects όπως, π.χ., στον Πύργο Πειραιά, αφού αντιλήφθηκε ότι οι αναπλάσεις είναι αυτές που οδηγούν στις αναπτύξεις των πόλεων».
Ministry Park
Ο επικεφαλής της Dimand αναφέρθηκε ακόμη στη μεγαλύτερη εκκολαπτόμενη αστική ανάπλαση που θα συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία, η οποία αφορά στη δρομολογηθείσα μετεγκατάσταση 8-9 υπουργείων σε δημόσιο ακίνητο 157 στρεμμάτων στον Υμηττό (στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ). Με αυτό το project, αφενός μεν θα απομακρυνθούν επιμολυσμένα κτίρια αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ιστορικά κτίρια που χρονολογούνται από το 1862 μέχρι τη δεκαετία του 1970, αφετέρου θα απελευθερωθεί τεράστιο κτιριακό απόθεμα κτιρίων στην πρωτεύουσα που ανήκει είτε στο Δημόσιο είτε σε ιδιώτες. Ο κ. Ανδριόπουλος εκτιμά ότι «μπορεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση για να δημιουργήσουμε νέα κτίρια και να επιστρέψει η μόνιμη κατοικία στο κέντρο της πρωτεύουσας».
Big projects
Συνολικά εκτιμά ότι η πόλη έχει εκπληκτικό μέλλον μπροστά της με έργα όπως:
- Το Ελληνικό
- Η Αθηναϊκή Ριβιέρα
- Η ανάπλαση του Πειραιά
- Το Ministry Park
- Οι αναπλάσεις σε Τατόι και Πάρνηθα
Καθυστερήσεις
Για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αστικές αναπλάσεις παραδέχεται ότι «αντιδράσεις και αντιρρήσεις θα υπάρχουν πάντα, δεν μπορεί να συμφωνούν όλοι». Ανέφερε όμως ότι δεν μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν 47 χρόνια για να ξεκινήσει να φτιάχνεται πάλι ο Πύργος του Πειραιά και 25 χρόνια για την ανακατασκευή του Μινιόν.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν φταίει μόνο το Δημόσιο. Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι επιχειρηματίες. Αυτοί πρέπει να χτίσουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις εταιρειών με κράτος και κοινωνίες. Στον Πειραιά δεν μας περίμεναν με… δάφνες, όμως επιμείναμε. Εμείς πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να πηγαίνουμε χωρίς ανταλλάγματα αλλά με συνεργατικότητα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!