Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα χάνει τη μάχη της τσιπούρας με την Τουρκία

Ιχθυοκαλλιέργειες
Ιχθυοκαλλιέργειες / Πηγή: Pixabay

Αλώβητη από την πανδημία φαίνεται να βγαίνει η τουρκική υδατοκαλλιέργεια, η οποία εξακολουθεί να αυξάνει τόσο την παραγωγή της σε τσιπούρα και λαβράκι όσο και τη διείσδυσή της σε ξένες αγορές, την ώρα που οι ελληνικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ της υγειονομικής κρίσης και να διατηρήσουν την δυναμική τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας διαμορφώθηκαν στο 50% των εξαγωγών της Τουρκίας, εμφανίζοντας πτώση περίπου 10%, στα 410 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγχώριες εξαγωγές είχαν ενισχυθεί κατά 5%, στα 458 εκατ. ευρώ.

Τουρκία: Εξαγωγές άνω του 1 δισ. δολαρίων

Στον αντίποδα, όπως αναφέρεται σε ενημέρωση που δημοσίευσε το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος του τουρκικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιέργειας και Ζωικών Προϊόντων, Sinan Kızıltan, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαγωγικές επιδόσεις των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας της Τουρκίας καθώς κατά το 2020 οι εξαγωγές προβλέπεται να ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισ. δολάρια (περί τα 820 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Κiziltan, αξιοσημείωτες ήταν οι εξαγωγές λαβρακιού (300 εκατ. δολ.), τσιπούρας (255 εκατ. δολ.), πέστροφας (104 εκατ. δολ.), τόνου (86 εκατ. δολ.) και σολομού Μαύρης Θάλασσας (26 εκατ. δολ.).

Σημείωσε, επίσης, ότι αν και οι σημαντικότεροι προορισμοί είναι οι χώρες της ΕΕ και κυρίως οι αγορές της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας, γίνονται προσπάθειες προώθησης τόνου και σολομού Μαύρης Θάλασσας στις αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ελλάδα: Προβληματισμός για τις επιχειρήσεις

Σημειώνεται πως η ραγδαία ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην Τουρκία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη διαχρονικά ισχυρή πολιτική βούληση για τη στήριξη του κλάδου, η οποία αποδείχθηκε πρόσφατα και από την ταχύτατη ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19. Αντίθετα, οι ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δεν είχαν λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Να σημειωθεί επίσης ότι προβληματισμό προκαλεί και η αυξανόμενη εμπορία τουρκικών ψαριών στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει την αξιοποίηση του δικτύου διανομής που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Αύξηση στις εισαγωγές τουρκικών ψαριών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2019 οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 25%. Συγκεκριμένα εισήχθησαν 13.781 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (5.476 τόνοι τσιπούρας και 7.894 τόνοι λαβρακιού) τα  οποία αφού εκτελωνίστηκαν, τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία και στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν (ως τούρκικο ψάρι) σε άλλες  χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat, η Ελλάδα έχει καταστεί η 2η μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ