Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Πώς αντιμετωπίζουν την εισβολή οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων

Την ασφάλεια των ανθρώπων βάζουν σε προτεραιότητα οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, καθώς η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν την αναστολή λειτουργίας των μονάδων τους στη χώρα.

Πολυεθνικοί κολοσσοί όπως η Nestle, η Mondelez, η Carlsberg πήραν την απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσιά τους και να επαναξιολογούν την κατάσταση «μέρα με τη μέρα», ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των ρωσο-ουκρανικών συγκρούσεων και της διεθνούς διπλωματίας. Την ίδια στιγμή, ένας αριθμός αεροπορικών εταιρειών έχουν ήδη σταματήσει δρομολόγια από και προς την Ουκρανία, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον εναέριο χώρο.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι -λιγοστές έστω- ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, έχοντας σε πρώτη φάση αναστείλει τη λειτουργία τους, προσδοκώντας και εκείνες εκτόνωση της κρίσης σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Coca-Cola HBC

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τις «δικές» μας εταιρείες, η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε το κλείσιμο της μονάδας της στο Κίεβο και ζήτησε από το προσωπικό της εταιρείας να παραμείνει στα σπίτια του.

Όπως ανέφεραν στην imerisia, πηγές της εταιρείας, η συγκεκριμένη κίνηση έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένου πλάνου, το οποίο βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων της. Συμπλήρωσαν δε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα προσαρμόσουν το σχέδιο βάσει αυτών.

Σημειώνεται ότι η μονάδα της Coca-Cola HBC λειτουργεί για περισσότερα από 20 χρόνια και συνεισφέρει περίπου το 0,27% του ΑΠΕ της Ουκρανίας. Απασχολεί πάνω από 1.300 άτομα και στις 11 γραμμές παραγωγής της παράγει μια ευρεία γκάμα ποτών όπως, ανθρακούχα αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό, ενεργειακά ποτά και RTD τσάι.
Η εταιρεία συνεργάζεται με 1.400 Ουκρανούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε σημαντικούς κλάδους όπως η παραγωγή ζάχαρης, η συσκευασία, οι μεταφορές και τα logistics. Το μερίδιο των τοπικών παραγγελιών αποτελούν το 72% των συνολικών αγορών των εταιρειών της Coca-Cola.

Πέρυσι οι όγκοι πωλήσεων της Coca-Cola HBC στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 17,3% συγκριτικά με το 2020 (στα 137,3 εκατ. κουτάκια από 117 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά) με οδηγό τα ανθρακούχα και κυρίως το Trademark Coke και το Adult Sparkling. Την ίδια χρονιά τα ενεργειακά ποτά συνέχισαν να αναπτύσσονται σε χαμηλότερες ταχύτητες, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εμφάνισε αδύναμες επιδόσεις.

Γρ. Σαράντης

Σχετικά με μία άλλη ελληνική εταιρεία που έχει παρουσία και στις δύο χώρες, την Γρ. Σαράντης, σημειώνεται ότι η διοίκηση, «σε συνέχεια των σημερινών (σ.σ. χθεσινών) εξελίξεων, και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού, το εργοστάσιο της ERGOPACK που βρίσκεται στο Kaniv, δεν λειτουργεί προσωρινά, ενώ τα επόμενα βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των γεγονότων".

Η διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, και διατηρεί συχνή επικοινωνία με τις θυγατρικές, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κλιμάκωση. Ήδη έχουν μελετηθεί και καταρτιστεί διάφορα ειδικά πλάνα χειρισμού ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.

Επισημαίνεται ότι ο τζίρος των θυγατρικών της σε Ουκρανία (Ergopack) και Ρωσία (Hoztorg) αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 7% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και αυτές της Hoztorg LLC το 0,5%. Σχετικά με την κερδοφορία τονίζεται από την εισηγμένη πως, με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική το 2021.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι, οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή την χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών.

Τέλος, με βάση το Α’ Εξάμηνο του 2021 τo ενεργητικό της Ergopack LLC αποτελεί το 7,6% του ενεργητικού του Ομίλου και το αντίστοιχο της Hoztorg LLC το 0,2%, αναλογία η οποία δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική για το σύνολο του έτους.

Οι άλλες ελληνικές παρουσίες

Εκτός από τις προαναφερθείσες εταιρείες, στην ουκρανική αγορά δραστηριοποιούνται περίπου 70 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα εμπορίας τροφίμων, φρούτων, λαχανικών, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, του τουρισμού, της εστίασης και της επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία (εκτιμάται ότι περίπου 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε ελληνόκτητα πλοία).

Μεταξλυ των κυριότερων εταιρειών ελληνικών συμφερόντων περιλαμβάνονται οι Alumil, Etem, Profilco, υαλουργία HGI (πρώην Yioula), Chipita (πέρυσι εξαγοράστηκε από τη Mondelez International), Printec, Ήφαιστος, Neokem, Ukravtomatika κ.α.

Υπάρχει ακόμα μία, μεσαίου μεγέθους για τα ουκρανικά δεδομένα, κατασκευαστική εταιρεία, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια. Παράλληλα συνεχίζει να δραστηριοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς με πολύ μικρή παρουσία μέσω της θυγατρικής της JSC Piraeus Bank ICB. Πρόκειται για ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα με 15 υποκαταστήματα, το ενεργητικό της οποίας διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,12% των αντίστοιχων μεγεθών του ομίλου (80 δισ. ευρώ). Ως προς τα κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σύνολο 5 δισ. ευρώ του ομίλου. Τέλος, το πιστωτικό ίδρυμα απασχολεί 300 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 3 είναι Έλληνες.

Οι πολυεθνικές… έδειξαν τον δρόμο

Όπως προαναφέραμε, εκτός από τις ελληνικές εταιρείες, διεθνείς κολοσσοί επέλεξαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και να ακολουθήσουν τη στρατηγική “βλέποντας και κάνοντας”.

ArcelorMittal

Η χαλυβουργία εμφανίζεται ανήσυχη για την την κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι έχει κάνει σχέδια για τους υπαλλήλους της προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς». Όσον αφορά το εργοστάσιό της, η εταιρεία «εργάζεται για να επιβραδύνει την παραγωγή στο ελάχιστο τεχνικό επίπεδο και η παραγωγή θα σταματήσει στα υπόγεια ορυχεία της», ελπίζοντας, όπως ανέφερε στο Twitter, «σε μια ταχεία επίλυση» του προβλήματος.

Carlsberg

Η Carlsberg, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ουκρανία με μερίδιο αγοράς 31%, διέκοψε τις δραστηριότητές της σε δύο ζυθοποιεία που έχει στη χώρα και πιο συγκεκριμένα στο Κίεβο και στη Zaporizhzhya. Ο δανέζικος κολοσσός έχει επίσης ένα τρίτο ζυθοποιείο στην Ουκρανία στη Lviv, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί, επειδή σύμφωνα με τις πληροφορίες διεκόπη η παροχή φυσικού αερίου.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι ανέλαβαν αρκετές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία με στόχο «να φροντίσουμε για την ασφάλεια των εργαζομένων μας στη χώρα», συμπεριλαμβανομένης της εντολής της εταιρείας προς αυτούς να μείνουν στο σπίτι.

Mondelez

Η Mondelez International Inc. θα κλείσει τα εργοστάσιά της στην Ουκρανία εάν οι εντάσεις της χώρας με τη Ρωσία κλιμακωθούν και γίνουν «πολύ επικίνδυνες», δήλωσε στο Reuters ο CEO του ομίλου, Dirk Van de Put.

"Για να βεβαιωθούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς... Αυτό είναι το νούμερο ένα μέλημά μας", υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε:. "Έχουμε μεγάλες δουλειές και στις δύο χώρες. Εάν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε εργοστάσια επειδή είναι πολύ επικίνδυνο, θα το κάνουμε."

Nestlé

Εκπρόσωπος της Nestlé ανέφερε ότι «έκλεισε προσωρινά» τα εργοστάσια, τις αποθήκες και την αλυσίδα εφοδιασμού της στην Ουκρανία συστήνοντας στους εργαζομένους της να μείνουν σπίτι. «Αυτή τη στιγμή, όλοι οι συνάδελφοί μας είναι ασφαλείς και παραμένουμε σε συνεχή επαφή μαζί τους και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλειά τους, προσαρμόζοντας τα σχέδιά μας σύμφωνα με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον», ανέφερε η εταιρεία. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους ντόπιους και έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επανεκκινήσουμε την προμήθεια των προϊόντων μας, μόλις το επιτρέψουν οι ασφαλείς συνθήκες». Σημειώνεται ότι η πολυεθνική διαθέτει 3 εργοστάσια στην Ουκρανία με περίπου 5.000 υπαλλήλους.

Imperial Brands

Η βρετανική καπνοβιομηχανία, Imperial Brands plc, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία την Πέμπτη,μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. «Η τοπική ομάδα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα ενημερώνει τους ανθρώπους αλλά και τα σχέδια ανάλογα με την περίπτωση», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, επικαλούμενος εσωτερικό σημείωμα που εστάλη νωρίτερα την ίδια ημέρα στους υπαλλήλους. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 600 άτομα στην Ουκρανία.

Σε διακοπή δραστηριοτήτων προχώρησαν και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Maersk, η αμερικανική UPS και η δανέζικη freight forwarder, DSV, η οποία απασχολεί 230 άτομα στην Ουκρανία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ