Ως μη αναστρέψιμη μπορεί να χαρακτηριστεί, αυτή την στιγμή τουλάχιστον, η ματαίωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC. Έτσι με βάση τα όσα είναι γνωστά αυτή την στιγμή, φαντάζει μονόδρομος το plan B για την αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας από την Ασφαλιστική εταιρία.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τηρεί σιγή ιχθύος και δεν προβαίνει σε καμία απολύτως τοποθέτηση, είτε θετική, είτε αρνητική, όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανη η νεκρανάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Εθνική Τράπεζα και CVC Partners Capital.
Το τίμημα που υπάρχει στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν, ανεξάρτητες πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά το deal ΑΧΑ-Generali, καθιστούν απαγορευτική την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα επίπεδα που είναι η προσφορά του CVC.
Το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ούτε καν οι στενοί συνεργάτες δεν έχουν την πλήρη εικόνα του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο με βάση τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα χέρια του Π. Μυλωνά είναι δεμένα και οι επιλογές του περιορισμένες.
Ή θα πρέπει το CVC να επιτρέψει με μία εντυπωσιακά βελτιωμένη πρόταση πέριξ των 500 εκατ. ή θα προχωρήσει στο plan B και μάλιστα άμεσα, που δεν είναι άλλη από την Δημόσιο προσφορά και είσοδος στο Χρηματιστήριο (IPO).
Προτάσεις συμβούλων
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι σύμβουλοι της Τράπεζας, Goldman Sachs και Morgan Stanley συστήνουν μετά από έρευνα, ότι είναι συμφέρουσα η επιλογή του IPO με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και διάθεση, εντός ποσοστού 40% ή 50% των μετοχών, διαδικασία από την οποία μπορεί να αποκομίσει περί τα 300-350 εκατ. ευρώ.
Με την κίνηση, αυτή θα μεγιστοποιήσει το όφελος και παράλληλα θα δώσει αίγλη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η διαδικασία εισαγωγής στο ΧΑ
Εφόσον προκριθεί τελικά το plan B θα διατεθεί το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέσω συνδυασμένης προσφοράς νέων και υφιστάμενων μετοχών.
Η διάθεση θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια εγγραφή. Το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης θα καλυφθεί από βασικό επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών, μετά από μίνι διαγωνιστική διαδικασία.
Η δημόσια εγγραφή θα διενεργηθεί με ελάχιστη τιμή διάθεσης, αυτή που προσέφερε ανά μετοχή ο προτιμητέος επενδυτής. Ο τελευταίος θα αναλάβει το management της ασφαλιστικής, ενώ η Εθνική θα δεσμευτεί ότι θα διαθέσει επιπλέον ποσοστό σε εύθετο χρόνο, διατηρώντας κατ’ ανώτατο το 20% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Τι χάλασε το deal
Τι ήταν όμως αυτό που φέρνει αυτή την στιγμή το deal Εθνικής με CVC πιο κοντά στο ναυάγιο, παρά στα δαχτυλίδια;
Πρώτα από όλα συμφωνία ΑΧΑ με Generali. Η AXA Ασφαλιστική πωλείται έναντι τιμήματος 168 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 8,3 φορές τα προ φόρων κέρδη της χρήσης 2019. Με αντίστοιχο πολλαπλασιαστή, το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έπρεπε να αποτιμηθεί στα 680 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία είχε το 2019 κέρδη προ φόρων 81,7 εκατ. ευρώ. Το, δε, 80% θα έπρεπε να αποτιμηθεί στα 547 εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω από όσα φέρεται να δίνει η CVC Capital Partners.
Με δεδομένο ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την AXA, καθαρή θέση 1,08 δισ. ευρώ και αποδοτικότητα κεφαλαίων πάνω από 7,5%, κατά την τελευταία διετία, τα 547 εκατ. ευρώ για το 80% θα έπρεπε να αποτελούν «το ελάχιστο κατώφλι της αξίας πώλησης», σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής.
Γιατί μειώθηκε το τίμημα;
Εύλογο όμως είναι το ερώτημα γιατί το CVC «κουρεύει» την προσφορά του, κάθε ημέρα που περνάει;
Η απάντηση περιέχεται σε δύο – με βάση τα όσα μπορούμε να συλλέξουμε ως πληροφορίες – σημεία.
- Το πρώτο έχει να κάνει με την απαίτηση, μετά τους ελέγχους που έκανε το Fund, να η Εθνική Τράπεζα μέρος των κινδύνων που προκύπτουν από ισόβια προγράμματα υγείας απεριόριστης κάλυψης και χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής. Αντίστοιχη δέσμευση ανάληψης κινδύνου ζητήθηκε και για το χαρτοφυλάκιο συμβολαίων Ζωής με εγγυημένες αποδόσεις. Πρόκειται για προγράμματα, η διάθεση των οποίων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990.
- Το CVC ζητούσε προκαθορισμένους στόχους παραγωγής bancassurance καθώς και ποσά επιστροφής τιμήματος (claw -back), εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Επίσημα αναμένεται να γνωστοποιηθεί το ναυάγιο μέσα στις επόμενες ημέρες, εκτός αν υπάρξει ολική ανατροπή και να τρέξει άμεσα η διαδικασία το IPO, που εκτιμάται ότι θέλει τουλάχιστον έξι μήνες να υλοποιηθεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!