Μετά από σχεδόν 130 χρόνια ιστορίας, η οικογενειακή εταιρεία που δημιούργησε ο Γιάννης Τσουκαρίδης στη Σμύρνη έχει εδώ και λίγες ημέρες άλλον ιδιοκτήτη και μάλιστα... Κινέζο.
Η οικογένεια του Γιάννη Τσουκαρίδη, εγγονού του ανθρώπου που είχε δημιουργήσει το 1891 ένα μικρό οικογενειακό τυπογραφείο στην Σμύρνη, ονομαζόμενο «Μέλισσα», συμφώνησε να πουλήσει τις μετοχές της στην Orlando-Equity Holding Limited, σε τιμή 6,66 ευρώ ανά μετοχή, αποκομίζοντας έτσι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που αγγίζει τα 20,45 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Orlando-Equity Holding Limited είναι θυγατρική της China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund II SCS SICAV-SIF, η οποία έχει δεσμευθεί να επενδύσει 800 εκατ. δολάρια στην Κεντρική και την Νότια Ευρώπη.
Ξεπέρασε μικρασιατική καταστροφή και εμφύλιο
Αφού λοιπόν η εταιρεία κατάφερε να ξεπέρασε τους διωγμούς των Ελλήνων στην Σμύρνη το 1922 (μεταφέροντας τη μονάδα στην Αθήνα) και τον εμφύλιο πόλεμο του 1947 (όπου καταστράφηκε η μονάδα), η… τέταρτη γενιά πλέον, η κόρη του νυν πρόεδρου και CEO της εταιρείας, Τζουλιάνα Τσουκαρίδη, έμελλε να είναι αυτή που θα παραδώσει, ουσιαστικά, την σκυτάλη της Paperpack σε πρόσωπο εκτός της οικογενείας.
Η 37χρονη deputy CEO της εταιρείας, και μοναχοπαίδι του Γιάννη και της Βεατρίκης Τσουκαρίδη, πτυχιούχος του Αγγλικού Πανεπιστημίου City University και κάτοχος Μεταπτυχιακού σε Management Science από το Cass Business School, βρίσκεται στην Paperpack από τα 23 της και μάλιστα από τον Ιούνιο του 2009 είναι μέλος του ΔΣ. Η Τζουλιάνα, με υψηλή αίσθηση του χιούμορ – όπως λένε οι παρέες της – και μεγάλες της αγάπες το σκι, τα ταξίδια, τα ζώα αλλά και ο…Παναθηναϊκός, φαινόταν εδώ και χρόνια ότι ήθελε να αφήσει το στίγμα της στην εξέλιξη της υπεραιωνόβιας οικογενειακής της επιχείρησης.
Η τέταρτη γενιά
Και φαίνεται ότι είχε ενεργό συμμετοχή στο πρόσφατο deal, καθώς οι κινήσεις της μέσω του χρηματιστηρίου- είχε ξεκινήσει, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, να αγοράζει μετοχές της εταιρείας από την άνοιξη του 2016, σε τιμές δηλαδή από 1-1,20 ευρώ - και κυρίως η πορεία της μετοχής στο ταμπλό, δημιουργούσαν εδώ και καιρό... προσδοκίες για κάποιο deal. Όπερ και εγένετο και μάλιστα σε τιμή διπλάσια σχεδόν από τα επίπεδα που βρισκόταν η μετοχή στο α’ εξάμηνο του 2019.
Ο Καλιφορνέζος διαχειριστής επενδύσεων
Οι Κινέζοι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα διατηρήσουν στο management την τρέχουσα ομάδα, όπως άλλωστε ανέφερε και ο Dario Cipriani, Διευθυντής Επενδύσεων της CEE Equity Partners Limited. Ο Καλιφορνέζος διαχειριστής επενδύσεων με 20 χρόνια παρουσία στην Κεντρική και Ανατολικής Ευρώπη, θα παίξει, όπως φαίνεται, κομβικό ρόλο στην μετάβαση της Paperpack στη νέα εποχή. Ο Cipriani εξειδικεύεται κυρίως σε επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Υποδομές (δρόμοι, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, ύδρευση, τσιμέντο, μέταλλα, αυτοκινητοβιομηχανία), τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξειδικευμένους τομείς της μεταποίησης, αλλά και τις Τηλεπικοινωνίες.
Έχοντας σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και ευρωπαϊκό εταιρικό δίκαιο και ιταλικό εμπορικό κώδικα στο Πανεπιστήμιο Bocconi, στο Μιλάνο, ο πολύγλωσσος Cipriani (καθώς μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και πολωνικά) θεωρείται από τους Κινέζους... μετρ των επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή όπου αποτελεί το πεδίο...δράσης του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!