Μία από τις πρωτόγνωρες εικόνες που αντικρίσαμε στην αρχή της πανδημίας ήταν τα συνεργεία με τις λευκές στολές που απολύμαιναν κτίρια, επιχειρήσεις, νοσοκομεία, δρόμους και πλατείες. Ωστόσο τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού ήταν θέμα χρόνου να ανατεθούν στα ρομπότ!
Μπροστά στον εφιάλτη του φονικού ιού που ακόμα τρίζει με τις μεταλλάξεις τα δόντια του, επιχειρήσεις, νοσοκομεία και άλλοι υγειονομικοί χώροι αναζήτησαν «όπλα» σύγχρονης τεχνολογίας για να εξασφαλίσουν ένα πραγματικά υγιές περιβάλλον για το προσωπικό, τους συνεργάτες, τους ασθενείς και τους πελάτες. Ακόμα και όταν απαλλαγούμε από τον ιό, η νέα κουλτούρα υγιεινής και ασφάλειας θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια και θα αποτελεί μέρος του marketing των προϊόντων.
Συνδυασμός ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης
Η εταιρία Gizelis Robotics, που έχει διακριθεί την τελευταία δεκαετία για τα τολμηρά project της, εδώ και έναν χρόνο διαθέτει στην αγορά καινοτόμα προϊόντα τα οποία συνδυάζουν τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, απαντώντας στις καθημερινές ανάγκες των βιομηχανιών.
Η ομάδα λαμπρών μηχανικών της εταιρείας έχει σχεδιάσει ρομποτικά συστήματα και αυτοκινούμενα συνεργατικά ρομπότ απολύμανσης και εκνέφωσης που απευθύνονται όχι μόνο στην ελληνική βιομηχανία αλλά και στις αγορές του εξωτερικού.
Αλλωστε η Gizelis Robotics έχει πάρει από το 2010 το χρυσό διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού επενδύοντας σε ένα εκτεταμένο δίκτυο παγκόσμιων συνεργατών που τη στήριξε να ανέβει ένα-ένα τα σκαλιά της επιτυχίας.
Το στοίχημα ήταν μεγάλο και για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και CEO της εταιρείας, Ευάγγελο Γκιζελή, όταν αποφάσισε να επεκτείνει την παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση εισχωρώντας σε έναν κλάδο υψηλής τεχνολογίας όπως αυτός της ρομποτικής.
Το αποτέλεσμα ωστόσο τον δικαίωσε, αποδεικνύοντας το πόσα μπορούν να καταφέρουν οι Έλληνες αν επενδύσουν με μεράκι στην τεχνογνωσία και την καινοτομία.
Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας έβαλε τη σφραγίδα του και στα νέα αυτοματοποιημένα συστήματα που αποτελούνται από ρομποτικούς βραχίονες και αρπάγες, κελιά παλετοποίησης, 3D machining, συγκόλλησης κ.λπ.
Τα νέα αυτόνομα συνεργατικά ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εργαστήρια, υγειονομικούς χώρους, θέατρα, γήπεδα, mall, στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη γενική βιομηχανία, τις ταχυμεταφορές, τα τρόφιμα και τον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο.
Σε ό,τι αφορά τα ρομπότ απολύμανσης o κ. Γκιζελής μας εξηγεί με ποιον τρόπο η χρήση τους θα αλλάξει ριζικά τις μεθόδους παραδοσιακής απολύμανσης.
«Πρόκειται για το όγδοο θαύμα του κόσμου στον τομέα καθαρισμού!», τονίζει ο CEO της Gizelis Robotics. «Το ρομπότ απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-C) που σχεδιάσαμε, βελτιώνει και απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο σήμερα απολυμαίνουμε τα δωμάτια ασθενών, χειρουργεία, υγειονομικούς χώρους αλλά και επιχειρήσεων.
Επομένως, αφήνοντας το ρομπότ να υποστηρίξει τον καθαρισμό, στοχεύουμε στη μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών λοιμώξεων, της άδειας ασθενείας και -κυρίως- του αριθμού των θανάτων που οφείλονται σε λοιμώξεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και των μικροβίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μέσα σε μια επιχείρηση».
Ποια είναι συνοπτικά τα πλεονεκτήματα των νέων ρομπότ
Προσφέρουν βέλτιστη εγγύτητα, υψηλότερη απόδοση και σύντομο χρόνο διεργασίας. Είναι φιλικά προς τον χρήστη για την ένταξη στην κανονική καθημερινή ροή εργασίας του προσωπικού καθαρισμού.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 24ωρη βάση χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους. Μειώνουν εντυπωσιακά πολλαπλούς τύπους βακτηρίων, ενώ την ίδια ώρα ελαχιστοποιούν τις περιοχές σκίασης. Είναι πλήρως αυτόνομα και μετακινούνται χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, προστατεύοντας ουσιαστικά το προσωπικό από την έκθεση σε βακτήρια.
Με αυξημένη κινητικότητα, εξασφαλίζουν εγγύτητα σε όλες τις υψηλές επιφάνειες αφής αυξάνοντας την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-C. Ξεπερνούν τις αδυναμίες των σημερινών συστημάτων υπεριώδους ακτινοβολίας UV (σκιές, πολλαπλές θέσεις σε δωμάτια κ.λπ.). Οσο για τον χρόνο απολύμανσης κάθε δωματίου, δεν υπερβαίνει τα 10-15 λεπτά.
«Η πανδημία βρήκε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μια φάση ανασυγκρότησης τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στις παραγωγικές διαδικασίες», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης και CEO της Gizelis Robotics Ευάγγελος Γκιζελής. «Παρατηρούμε διαφορετικές ταχύτητες αντίδρασης των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για τα ρομποτικά μας συστήματα πανελλαδικά. Πελάτες μας που χρονικά, τυχαία εισήγαγαν ρομποτικά συστήματα αυτοματοποίησης πριν την κρίση είναι σήμερα σε θέση ισχύος. Πολλοί είναι και οι πελάτες μας που χρειάζονται άμεσα λύσεις προκειμένου να επιταχύνουν τις γραμμές παραγωγής τους και να μεγιστοποιήσουν τη χρήση ανθρώπινου δυναμικού.
Κοινός στόχος όλων είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η αύξηση της κερδοφορίας, η ασφάλεια, η ταχύτητα και η ευελιξία της απόδοσης της παραγωγής. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επισπεύσουν τον στρατηγικό μετασχηματισμό τους, αλλάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο τους και αναπροσαρμόζοντας την κατανομή των κεφαλαίων τους για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εντός και εκτός συνόρων.
Η χρήση ρομποτικών αυτοματισμών σε συνδυασμό με συνδεδεμένες συσκευές θα επιτρέψει στις ελληνικές βιομηχανίες να καινοτομήσουν και να μεγαλώσουν σε μέγεθος με πιο σύντομο ρυθμό. Η κερδοφορία της ελληνικής επιχείρησης λοιπόν είναι άρρηκτα δεμένη με εφαρμογές ρομποτικής αυτοματοποίησης».
Το πέρασμα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει ανοίξει ήδη τον δρόμο για την εγκαθίδρυση των ρομπότ σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες διεθνών οίκων, ο τζίρος της βιομηχανίας αυτοματισμών εκτιμάται ότι το 2021 θα ανέλθει σε 214 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Ο κλάδος ρομποτικής αυτοματοποίησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 83 δισ. δολάρια έως το 2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!