Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και CEO της Dimand υπογράμμισε μιλώντας στο Green Deal Greece 2021, ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει σήμερα μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα και «θα είναι τραγικό αν δεν την αξιοποιήσουμε με θετικό τρόπο».
Τόνισε ότι για πρώτη φορά «υπάρχει ειλικρινής συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα. Αποτελεί ωστόσο μονόδρομο αυτή η συνεργασία, γιατί αν δεν γίνει, δεν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε να γίνουν μεγάλα βήματα».
Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι από το 2009 η εταιρεία του πήρε μια απόφαση και όλα τα κτίρια που έχει δημιουργήσει από τότε έχουν το πράσινο πιστοποιητικό (LEED), υπερκαλύπτοντας όλους τους ελληνικούς κανονισμούς. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου το 45% των κτιρίων με πράσινο πιστοποιητικό να έχει παραχθεί από την εταιρεία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η διαφορά του Ελληνικού από το… Αμβούργο, το Λονδίνο και την Βαρκελώνη
Ωστόσο, για την επόμενη μέρα ανέφερε ότι «τώρα περνάμε στην καινούργια γενιά πράσινων κτιρίων, όπου δεν κοιτάζει κανείς μόνο τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ή την ενεργειακή τους συμπεριφορά, αλλά δίνεται, πλέον, σημασία στην παραγωγή όλων αυτών των υλικών, αν έχει γίνει δηλαδή αυτή με τον σωστό τρόπο μέχρι την υλοποίηση των κτιρίων». Πρόσθεσε δε ότι αυτό το έχει υιοθετήσει όλη η αγορά, κάνοντας αναφορά στο project του Ελληνικού: «Η Lamda Development στο Ελληνικό θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες πράσινες κοιτίδες κτιρίων στην Ευρώπη σε αντίθεση με αντίστοιχες μεγάλες οικιστικές αναπλάσεις σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως παραδείγματος χάριν το Hafencity στο Αμβούργο ή τα Docklands στο Λονδίνο ή αυτά που έγιναν στην Βαρκελώνη, τα οποία ναι μεν άλλαξαν τις πόλεις, πλην όμως τα κτίριά τους είναι ενεργοβόρα και είναι άλλης γενιάς. Παρά τη μεγάλη 20ετή καθυστέρηση για την έναρξη του project, ξεκινάει σε μία πολύ καλή στιγμή για την πράσινη ανάπτυξη και το μέλλον. Δουλεύουμε μαζί με τους δήμους από την αρχή των έργων».
Δουλεύουμε μαζί με τους δήμους από την αρχή των έργων
Ο επικεφαλής της Dimand υποστήριξε ότι «θα υιοθετηθούν πράσινα κτίρια από πολύ περισσότερες εταιρείες και αυτό αντιμετωπίζεται καλύτερα και από τους θεσμούς. Εκεί όμως που πρέπει να δουλέψουμε πιο συστηματικά είναι στις αστικές αναπλάσεις». Ο κ. Ανδριόπουλος ανέπτυξε τη σκέψη πίσω από την αξιοποίηση των παλαιών κτιρίων της Παπαστράτος, «από το 2016 έχουμε βάλει στη λογική μας -με αφορμή την αξιοποίηση των παλαιών κτιρίων της Παπαστράτος - ότι πρέπει να βλέπεις εκτός από τα κτίρια, τι ακόμα μπορείς να αλλάξεις για τον Δήμο, την κοινωνία. Σε κάθε επένδυση που κάνουμε δουλεύουμε με τους δήμους από την αρχή, ώστε αυτό που σχεδιάζουμε, να επηρεάσει, πέραν από την κατασκευή ενός κτιρίου, και την μικρολειτουργία της γειτονιάς και της πόλης».
Αστυπάλαια, Χάλκη και…Ζαγοροχώρια
Ο κ. Ανδριόπουλος θεωρεί ότι οι αστικές αναπλάσεις ανεξαρτήτου μεγέθους είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν τις πόλεις, «Και δεν μιλάμε μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό που έγινε στην Αστυπάλαια και τώρα θα γίνει και στην Χάλκη θα πρέπει να γίνουν και σε άλλες περιοχές. Πρέπει να βρεθούν και άλλοι ελεγχόμενοι προορισμοί και να γίνουν οι αναπλάσεις-προορισμοί. Πριν από αρκετά χρόνια είχαν γίνει σημαντικές αναπλάσεις στα Ζαγοροχώρια και σήμερα αποτελούν έναν προορισμό με πανευρωπαϊκό ή ακόμα και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι τεράστιες αναπλάσεις που δρομολογούνται και θα αντλήσουν και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξουν την εικόνα του τόπου για πάντα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!