Νέα
  • ΓΔ: 1510.93 +0.29%
  • Τζίρος: 135,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διευρύνουν την παρουσία τους στην Αίγυπτο Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιατρικό Αθηνών, Copelouzos Group

Με τη συμμετοχή δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων, του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, της Αντιπροέδρου του ΕΒΕΑ κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και του CEO του Enterprise Greece κ. Μαρίνου Γιαννόποyλου, πραγματοποιήθηκε χθες ευρύ ελληνο-κυπριο-αιγυπτιακό επιχειρηματικό φόρουμ.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν την αναπτυξιακή συγκυρία στην Αίγυπτο και την αποφασιστικότητα να επενδύσει σε ενεργειακή μετάβαση και υποδομές ενισχύοντας τη δραστηριότητά τους και την παρουσία τους στη χώρα.

Στόχος είναι η εδραίωση των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο και η δημιουργία νέων συνεργασιών θεωρώντας την Αίγυπτο μια μεγάλη αγορά από μόνη της αλλά και πύλη για την ανάπτυξή τους στην Αφρική. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στο Φόρουμ είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Helleniq Energy, Copelouzos Group,η V-Group, D-Pumps, Μηχανική Περιβάλλοντος, Ιατρικό Αθηνών.

Η διοργάνωση φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος , το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας , το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, περιλαμβάνει b2b συναντήσεις μεταξύ Αιγυπτίων αφενός και Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών αφετέρου καθώς και συναντήσεις b2G. Εχουν δηλώσει συμμετοχή άνω των 200 εταιρειών από τις τρείς χώρες.

Στο συνέδριο που ακολούθησε έγιναν συζητήσεις με συμμετοχή τεσσάρων Αιγυπτίων Υπουργών (Δρ Rania Al Mashat, Υπουργός Σχεδιασμού, Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας , Δρ Mahmoud Esmat, Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , Δρ. Badr Abdel Atty, Υπουργός Εξωτερικών, Μετανάστευσης και κ. Eng. Karim Badawi, Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων), του Ελληνα ΥΦΥΠΕΞ Κ. Κώστα Φραγκογιάννη και των Κυπρίων Υπουργών Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γεώργιου Παπαναστασίου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου.

Επίσης συζητήθηκαν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης και εγγυήσεις που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από ευρωπαϊκές και αραβικές αναπτυξιακές τράπεζες και πολυμερείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης , με επίκεντρο την ενέργεια και τα έργα υποδομής , ιδιαίτερα στη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας σε αυτούς τους τομείς.

Συνολικά περισσότερες από 200 εταιρείες από τις τρεις χώρες, συμμετείχαν στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε η Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Επιμελητηρίων Εμπορίου (FEDCOC) σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος , το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας , το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου. Το πρόγραμμα του φόρουμ περιλάμβανε b2b συναντήσεις μεταξύ Αιγυπτίων αφενός και Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών αφετέρου καθώς και συναντήσεις b2G.

Η Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Εφραίμογλου κατά την ομιλία της τόνισε: « Η Αίγυπτος είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία που ήδη αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο όγκος του συνολικού διμερούς εμπορίου ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και σημαντική παρουσία ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, όπως οι πρόσφατες επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στον τομέα της υγείας, η επένδυση του Ομίλου V ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων και η ίδρυση της Antipollution Egypt σε συνεργασία με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, με στόχο την μετατροπή της Διώρυγας του Σουέζ στην πρώτη πράσινη διώρυγα έως το 2030. Επίσης χαρακτήρισε την Τριμερή Σύνοδο που προηγήθηκε ορόσημο στην ενίσχυση των τριμερών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας. Το Επιχειρηματικό Φόρουμ, σημείωσε «ενσαρκώνει τη συλλογική μας δέσμευση για βαθύτερες συνδέσεις, την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία ευκαιριών που ωφελούν τους λαούς και τις οικονομίες μας».

«Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, παρατηρούμε σημαντικό περιθώριο για επέκταση της συνεργασίας, σε τομείς όπως τα κλωστοϋφαντουργικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιομηχανικά αγαθά, τα τρόφιμα και τα ενδύματα. Σε ένα περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, οι προκλήσεις για το εξαγωγικό εμπόριο και τις επενδύσεις είναι υψηλές. Ωστόσο, ακριβώς υπό αυτές τις συνθήκες, η περιφερειακή οικονομική συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια. Πρόσφατα, οργανώσαμε μια ειδική ενημερωτική εκδήλωση για την αιγυπτιακή αγορά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα. Και σχεδιάζουμε να οργανώσουμε μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο το 2025.

Η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε δράση και πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις επιχειρήσεις των τριών χωρών, προωθώντας την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία των οικονομιών μας».

Ahmed El Wakil: Ελάτε να επενδύσουμε μαζί στην Αφρική

Ο Ahmed El Wakil, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιμελητηρίων Αιγύπτου, τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι και πάλι, η χώρα των ευκαιριών στις υποδομές, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες και τη γεωργία και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι γεγονός και όχι όνειρο. Και τόνισε ότι το νέο σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι η «Ελεύθερη Οικονομία της Αγοράς» και ο «Ιδιωτικός Τομέας» είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

Σημείωσε ότι η Αίγυπτος εργάζεται σε έναν γρήγορο δρόμο δημιουργώντας ένα ελκυστικό επιχειρηματικό κλίμα, που βασίζεται στον εκσυγχρονισμό της επιχειρηματικής νομοθεσίας, των κανονισμών και των υποδομών της, στις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στην προσφορά συγκεκριμένων επιχειρηματικών ευκαιριών. Μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη χρυσή άδεια και την πολιτική ιδιοκτησίας της κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από ένα πακέτο τόνωσης μέσω μεγάλων έργων, όπως ο διάδρομος της διώρυγας του Σουέζ, η αποκατάσταση 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων, νέο κεφάλαιο, σύγχρονες υποδομές, όλα σε λίγα χρόνια.

«Με πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων και αυξανόμενο κατά κεφαλήν εισόδημα, η Αίγυπτος έχει τη μεγαλύτερη εγχώρια αγορά στην περιοχή. Αλλά πιο σημαντική είναι η θέση της Αιγύπτου ως σταυροδρόμι του εμπορίου. Βρίσκεται στη μέση όλων των εμπορικών διαδρομών, χάρη στη Διώρυγα του Σουέζ, διαθέτει ζώνες ελεύθερων συναλλαγών άνω των 3 δισεκατομμυρίων καταναλωτών (για την κατασκευή και την υπεργολαβία με 100% απαλλαγή από τελωνεία και μόνο 45% απαίτηση τοπικού συνεργάτη) συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΖΕΣ, του Αραβικού Κόσμου, της COMESA, της Mercusur, των ΗΠΑ και της Αφρικής», τόνισε ο κ. Ahmed El Wakil.

Απηύθυνε κάλεσμα για βιομηχανική παραγωγή στην Αίγυπτο, για από κοινού αύξηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες μέσω υπεργολαβίας προστιθέμενης αξίας, συναρμολόγησης ή ε πενδύσεων για να επωφεληθούν από τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου και για να υλοποιηθούν από κοινού έργα στην Αφρική όπου οι δέκα κορυφαίες αιγυπτιακές εταιρείες έχουν επενδύσει πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε 21 αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι οι δράσεις αυτές υποστηρίζονται με 22 δισ. Ευρώ ευνοϊκών δανείων και εμπορικές και επενδυτικές εγγυήσεις από δωρητές και αναπτυξιακές τράπεζες και ταμεία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ