Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο ανάπλασης ΔΕΘ: Δημοπρατείται το πρώτο τρίμηνο του 2025 - Για τουλάχιστον 40 χρόνια η παραχώρηση σε ιδιώτη

Μέσα στο 2025 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και το δεύτερο εξάμηνο του 2026 θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου για την περίφημη Ανάπλαση της ΔΕΘ αποκάλυψε ο πρόεδρος της HELEXPO, Τάσος Τζήκας μιλώντας στο 2° Growthfund Summit.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), Π. Σταμπουλίδης, συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ συζήτησης, επιβεβαίωσε πως ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου που θα παρέχει τεχνικές, νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενώ εκτίμησε πως η δημοπράτηση του έργου θα έχει γίνει έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης θα οριστεί σε τουλάχιστον 40 χρόνια, έτσι ώστε το έργο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές. Ενδιαφέρον υπάρχει ήδη από το εσωτερικό, ενώ θετικά για τη διεκδίκηση της παραχώρησης έχει μιλήσει και ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, που επενδύει, εξάλλου στη Θεσσαλονίκη, περίπου 400 εκατ. ευρώ. 

Η οικονομική δραστηριότητα στη φάση κατασκευής του νέου project θα ανέλθει σε 70 – 80 εκατ. ευρώ, ενώ θα φέρει 1.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο, με εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% και με μείωση κατά 40% – 50% της κατανάλωσης νερού. Όταν το εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350 – 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας ετησίως.

Το σχέδιο ανάπλασης

Το έργο συνδυάζει την αναμόρφωση του χώρου και την ανάπτυξη νέων φουτουριστικών κτιρίων που θα κυριαρχούν στην οπτική της περιοχής.

Η όλη διαδικασία της ανάπλασης περιλαμβάνει γκρέμισμα αρκετών κτιρίων αλλά και την διατήρηση κάποιων εμβληματικών κτισμάτων όπως ο πύργος του ΟΤΕ, το «Παλέ ντε Σπορ», το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το παλιό μικρό περίπτερο της Esso Pappas ως χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’60 και το τόξο στην είσοδο του χώρου.

Στον χώρο του ακινήτου, που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα, η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τμ περίπου 12% λιγότερα από σήμερα. Tο Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ. Τα 51.000 αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κέντρο.

Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων).

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τόσο η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ με 150 δωμάτια όσο και νέοι εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ, γραφεία 5.000 τ.μ και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ. 

Μητροπολιτικό πάρκο

Σε συμφωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδων τ.μ., ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.

Η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται- καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 3 χιλιάδες δενδροφυτεύσεις - και το πάρκο θα φιλοξενεί ενδημικά φυτά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ένα θετικό κομμάτι του έργου είναι πως θα είναι προσβάσιμο με το Μετρό. Πιο συγκεκριμένα θα εξυπηρετείται από τον σταθμό «Συντριβάνι» ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο σταθμός «Πανεπιστήμιο - Έκθεση». 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ