Το γεωπολιτικό ρίσκο της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector είναι διαχειρίσιμο, ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στη δεύτερη διακυβερνητική σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου στη Λευκωσία.
Η υλοποίηση του φιλόδοξου GSI συνεχίζεται, καθώς ο ΑΔΜΗΕ «τρέχει» τις εργασίες για την πρώτη φάση, αν και ακόμα δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά ζητήματα. Παρότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί πολιτικά για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, δεν έχει λάβει ακόμα την οριστική επενδυτική απόφαση, καθώς αναμένει την ολοκλήρωση μελέτης αξιολόγησης των κινδύνων.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου σχολίασε πως πρόκειται για ένα «γεωπολιτικό και ενεργειακό έργο» το οποίο έχει λάβει επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αυτή τη στιγμή η φορέας υλοποίησης ΑΔΜΗΕ εξελίσσει την πρώτη φάση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Δεδομένου πως η Κρήτη ήδη διασυνδέεται με την Αττική, η ολοκλήρωση του GSI θα σημάνει και τη διασύνδεση της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως είναι και ο στόχος της ΕΕ , συμπλήρωσε.
Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το έργο έχει ξεκινήσει, καθώς κατασκευάζεται το καλώδιο και συνεχίζονται οι ερευνητικές δραστηριότητες για την πόντισή του. Πρόσθεσε πως η διασύνδεση έχει κανονική χρηματοροή και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γεωπολιτικό ρίσκο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν ξεκάθαρη υποστήριξη στο εγχείρημα. Επεσήμανε, επίσης, ότι το έργο αφορά την εγκατάσταση καλωδίων, μια δραστηριότητα που δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα επί του θαλάσσιου βυθού. Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει, επιτρέποντας την απρόσκοπτη υλοποίηση της διασύνδεσης.
Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ότι κάθε έργο ενέχει τεχνικούς, γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους. Ιδιαίτερα, ανέφερε πως η αποτελεσματική διαχείριση των γεωπολιτικών ρίσκων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματικής οδού, της συνεχούς επιχειρησιακής παρακολούθησης και της οικοδόμησης οικονομικών συμμαχιών με ισχυρούς διεθνείς επενδυτές. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «το γεωπολιτικό ρίσκο είναι διαχειρίσιμο» στην παρούσα περίπτωση.
Σε ερώτηση ως προς τη συμμετοχή της Κύπρου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι γίνεται ανάλυση δεδομένων μέσω οίκων για διαχείριση των όποιων ρίσκων από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, προσθέτοντας ότι αναμένεται η ανάλυση κόστους-οφέλους. «Η πολιτική τοποθέτηση είναι ότι το έργο στηρίζεται και ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης», τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα έργο υψηλής απόδοσης, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για τον Κύπριο καταναλωτή, καθώς για την Ελλάδα θα συνεισφέρει περισσότερο στην ευστάθεια του συστήματος και τη δυνατότητα διάχυσης δυναμικού ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή. «Το έργο είναι τόσο σημαντικό πολιτικά, γεωπολιτικά και ενεργειακά για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή που τελικά θα προχωρήσει κανονικά και θα δώσει μία τελείως άλλη διάσταση στο ενεργειακό σύστημα και της Κύπρου και στην ευρύτερη σύνδεση με το Ισραήλ» είπε.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από την εκκρεμή απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένουν και οικονομικές διαφορές, καθώς η ΡΑΕΚ δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη χρηματοδότηση για το κόστος CAPEX (κεφαλαιουχικές δαπάνες) και OPEX (λειτουργικά έξοδα) που έχει αιτηθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!