Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκρηξη επενδύσεων και διασυνδέσεων από ΑΔΜΗΕ – Η στρατηγική Μανουσάκη για την πράσινη μετάβαση

Σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) προχωρώντας σε μια σειρά από σημαντικά έργα και στρατηγικές, που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές ενεργειακό τοπίο. Με τον στόχο να καταστεί η χώρα βασικός κόμβος πράσινης ενέργειας στην περιοχή, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε επενδύσειςοι οποίες αθροίζουν σε περίπου 2,9 δισ. ευρώ, (2017-2024) και ισχυροποιούν την αξιοπιστία του συστήματος, υποστηρίζουν την αυξανόμενη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και ανοίγουν νέους δρόμους για διεθνείς διασυνδέσεις, τόσο για την ενίσχυση της εγχώριας ενεργειακής ασφάλειας όσο και για την εξαγωγή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Παράλληλα, με ένα πρόγραμμα επενδύσεων μαμούθ που αγγίζει τα 14,25 δισ. ευρώ, ο Διαχειριστής επιδιώκει την ενδυνάμωση της ελληνικής ενεργειακής υποδομής, συνδέοντας τη χώρα με γείτονες όπως η Ιταλία, η Κύπρος και η Αίγυπτος, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη διακίνηση πράσινης ενέργειας.

Δεκαπλασιάστηκε  το CAPEX

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ είναι η εντυπωσιακή αύξηση του ετήσιου CAPEX, το οποίο από το 2017 έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί, από 70 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 670 εκατ. ευρώ το 2023 και εκτίμηση για δαπάνες άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2024. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση αποδεικνύει τη δέσμευση του ΑΔΜΗΕ στην υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, που περιλαμβάνει έργα που ενισχύουν την αξιοπιστία και την ανθεκτικότητα του Συστήματος Μεταφοράς, καθώς και την ανάπτυξη των υποδομών για την υποδοχή και διαχείριση της αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του ΑΔΜΗΕ το 2017, πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τη στροφή προς μια πολύ πιο δυναμική επενδυτική στρατηγική του Διαχειριστή. Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, το οποίο, παρά τις προκλήσεις, παραμένει on track και έχει επιδείξει ανθεκτικότητα ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Πέντε θυγατρικές

Η σημαντική ανάπτυξη του Ομίλου του ΑΔΜΗΕ αποτυπώνεται και από την ίδρυση και λειτουργία πέντε θυγατρικών εταιρειών, οι οποίες ενισχύουν στρατηγικά τη δράση του Διαχειριστή. Οι θυγατρικές αυτές υποστηρίζουν την πλήρη αξιοποίηση των υποδομών του ΑΔΜΗΕ, όπως η Grid Telecom που δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, εκμεταλλευόμενη τις οπτικές ίνες που είναι εγκατεστημένες κατά μήκος του συστήματος μεταφοράς.

Παράλληλα, ενισχύουν τη διάχυση της τεχνογνωσίας του Διαχειριστή μέσω του Εκπαιδευτικού Κέντρου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη κρίσιμων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, οι οποίες προάγουν την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.

Στρατηγική Διασυνδέσεων

Το επενδυτικό momentum που δημιουργούν οι διεθνείς διασυνδέσεις,  τις οποίες σχεδιάζει, υλοποιεί ή συνδράμει ο ΑΔΜΗΕ, αντανακλάται και στο συνολικό budget των έργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις κρίσιμοι ενεργειακοί διάδρομοι με «επίκεντρο» την Ελλάδα αγγίζουν συνολικά τα 14,25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για καθοριστικά έργα όπως η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, η διασύνδεση με την Κύπρο (Great Sea Interconnector), η διασύνδεση με την Αίγυπτο (GREGY) και το σχέδιο διασύνδεσης με τη Γερμανία (Green Aegean).

Δεύτερη Διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας

Η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, με προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται σε συνεργασία με τον ιταλικό διαχειριστή TERNA, στοχεύοντας στην αύξηση της ικανότητας διασύνδεσης κατά 1.000 MW.

Διασύνδεση με Κύπρο 

Η διασύνδεση με την Κύπρο, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, προχωρά προς υλοποίηση, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και άροντας την ενεργειακή απομόνωση της Λευκωσίας. Σε αυτή τη φάση, με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι μελέτες που πραγματοποιεί το ερευνητικό σκάφος τόσο ανοιχτά της Κύπρου, όσο και στο σημείο που θα γίνει η προσαιγιάλωση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, δηλαδή στην περιοχή της Κοφίνου.

Διασύνδεση με Αίγυπτο - GREGY (Green Egypt Greece Interconnector)

Η διασύνδεση με την Αίγυπτο, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, με τον φορέα υλοποίησης ELICA να προχωρά σε μελέτες για την κατάλληλη πορεία και πόντιση του καλωδίου. Ο ΑΔΜΗΕ πέρα από την συμβολή του στην τεχνική ωρίμανση του έργου εξετάζει τη συμμετοχή του και σε επενδυτικό επίπεδο. Αυτή η διασύνδεση με την Αίγυπτο θα επιτρέψει την εισαγωγή καθαρής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, με πύλη εισόδου την Ελλάδα. 

Διασύνδεση με Γερμανία - Green Aegean Interconnector

Είναι ένα έργο «έμπνευσης» ΑΔΜΗΕ που υπηρετεί την εθνική στρατηγική για εξαγωγές πράσινης ενέργειας. Η διασύνδεση με τη Γερμανία, αν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, έχει κερδίσει τη στήριξη πολιτικών και διαχειριστών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μεταφοράς πράσινης ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με προϋπολογισμό 8,1 δισ. ευρώ, και δυναμικότητα 3 GW.  Το έργο, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αδριατική και θα επεκταθεί προς τη Σλοβενία και τη Γερμανία, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικότητας του έργου σε 6-9 GW.

Saudi Greek Interconnection

Η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως πύλη εισόδου πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Η σύσταση της ειδικής εταιρείας «Saudi Greek Interconnection» αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη αυτού του στρατηγικού έργου.

Εσωτερικές Διασυνδέσεις

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε σημαντικές εσωτερικές διασυνδέσεις, όπως η φάση Δ της διασύνδεσης Κυκλάδων (2025) και η  διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που θα λειτουργήσει καλοκαίρι του 2025. Σε εγχώριο επίπεδο, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, θωρακίζοντας ενεργειακά τα ελληνικά νησιά και μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και την καθιστούν πρωταγωνιστή σε έναν μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, όπου η πρόσβαση σε καθαρή, φθηνή ενέργεια είναι κρίσιμη.

Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΑΔΜΗΕ 2025-2034 περιλαμβάνει νέα, σημαντικά έργα που στόχο έχουν την ενίσχυση της αξιοπιστίας και ανθεκτικότητας του συστήματος μεταφοράς. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων του ΔΠΑ ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει σημαντικές αναπτύξεις που θα συμβάλλουν στην υποδοχή της αυξανόμενης παραγωγής καθαρής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τη στρατηγική της χώρας για την προώθηση των ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Σημαντικά έργα του ΔΠΑ 2025-2034

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται στο νέο ΔΠΑ είναι τα εξής:

  • Δημιουργία νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στη Θεσσαλία και η σύνδεσή του με το Σύστημα 400 kV, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος μετά τις φυσικές καταστροφές που επλήγησαν την περιοχή. Το έργο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία νέας Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης μεταξύ ΚΥΤ Τρικάλων και ΚΥΤ Λάρισας, προσφέροντας επιπλέον εναλλακτικές δυνατότητες διακίνησης ισχύος.

  • Ανάπτυξη νέου ΚΥΤ στη Λαμία, που θα συνδεθεί με το Σύστημα Υπερυψηλής και Υψηλής Τάσης, βελτιώνοντας την αξιοπιστία των υπηρεσιών στην περιοχή και υποστηρίζοντας την απορρόφηση αυξημένης παραγωγής από ΑΠΕ.

  • Ανάπτυξη νέου ΚΥΤ στα Μεσόγεια, που θα ενισχύσει την τροφοδότηση της περιοχής και θα επιτρέπει την αξιόπιστη διοχέτευση παραγωγής από ΑΠΕ και του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού του Λαυρίου.

  • Δημιουργία νέου ΚΥΤ στο Ρουφ, το οποίο θα αντικαταστήσει τις εναέριες γραμμές 150 kV με νέες υπόγειες καλωδιακές γραμμές 400 kV, ενισχύοντας την αξιοπιστία της μεταφοράς ενέργειας και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  • Προσθήκη εξοπλισμού Υπερυψηλής Τάσης σε ΚΥΤ όπως της Καρδιάς, Θεσσαλονίκης, και Αμυνταίου, και προσθήκη Υψηλής Τάσης στα ΚΥΤ Αμυνταίου, Λαυρίου και Παλλήνης για την ενίσχυση της ικανότητας μεταφοράς και διανομής ενέργειας σε κρίσιμες περιοχές.

  • Διασύνδεση Κω-Κορίνθου: Η αναβάθμιση της διασύνδεσης Κω-Κορίνθου, με αύξηση της μεταφορικής ικανότητας στα 1.000 MW, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των Δωδεκανήσων και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

Ο ΑΔΜΗΕ, με στρατηγικές επενδύσεις και καινοτόμα έργα, δεν περιορίζεται μόνο στη βελτίωση του εσωτερικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας, αλλά προωθεί τη χώρα ως ηγετικό παίκτη στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ