Η Δυτική Πύλη της Θεσσαλονίκης αποτελούσε ιστορικά το «μάτι» της πόλης προς τον έξω κόσμο. Ήταν ένα είδος περιστρεφόμενης πόρτας από την οποία έμπαιναν και έβγαιναν εμπορεύματα, άνθρωποι, αντιλήψεις και νοοτροπίες. Μια βαλβίδα που επέτρεπε στην πόλη να αναπνέει, να ανανεώνεται, να επηρεάζει και να επηρεάζεται από τον άμεσο ή και τον πιο μακρινό περίγυρό της. Ο ρόλος της στη ζωή της πόλης και ο χαρακτήρας της ως περιοχή, μεταβαλλόταν ανά τις δεκαετίες με τρόπο ανάλογο προς τον ρόλο της ίδιας της Θεσσαλονίκης, τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή, τον βαθμό εξωστρέφειας ή εσωστρέφειάς της. Υπήρξε τόπος ψυχαγωγίας, εμπορίου, εκτεταμένης βιομηχανικής παραγωγής, κέντρο μεταφορών, σημείο διασκέδασης των Θεσσαλονικέων. Σε κάθε ιστορική περίοδο, χαρακτηρίστηκε από τη δραστηριότητα που φιλοξενούσε, τόσο έντονα που αποτυπώθηκε ακόμα και στο εκάστοτε «branding» του. Κήπος των Πριγκήπων, Μπεχτσινάρ, Φιξ, Βίλκα, Μύλος, Πύλη Αξιού, Σφαγεία. Αν ρωτήσεις πέντε Θεσσαλονικείς πώς λέγεται η περιοχή, θα σου πουν πέντε διαφορετικά ονόματα. Κάθε ένα προέρχεται από κάποια διαφορετική δραστηριότητα που φιλοξένησε κατά καιρούς, αποδεικνύοντας το ιστορικό βάθος και το πολιτισμικό φορτίο της Δυτικής Πύλης.
Αυτό το φορτίο και το ανεξάντλητο περιεχόμενο του βιβλίου οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Δυτικής Πύλης, δεν αφορά μόνο το παρελθόν. Σε παρόντα χρόνο, πραγματοποιούνται επενδύσεις που αναζωογονούν αυτήν την – επί δεκαετίες – παρηκμασμένη γωνιά της Θεσσαλονίκης. Κοιτάζοντας έναν χάρτη, αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι αυτό αποτελεί έναν γεωγραφικό και ρυμοτομικό μονόδρομο. Το ιστορικό κέντρο και η ανατολική πλευρά του κεντρικού δήμου της πόλης έχουν κορεστεί και δεν μπορούν να δώσουν στην πόλη την ανάσα που χρειάζεται, ώστε να αποκτήσει αναπτυξιακή φόρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η Δυτική Πύλη προσφέρεται ως αφετηριακός χώρος της νέας Θεσσαλονίκης, εφαπτόμενη με το λιμάνι, λειτουργώντας ως επιχειρηματικός και εμπορικός κόμβος και εξασφαλίζοντας τον χώρο για εκείνα τα νέα τοπόσημα που έχει ανάγκη η πόλη. Τους κόμβους που θα συμβολίσουν το πέρασμα στο «αύριο», το άνοιγμα της πύλης και της πόλης στη νέα αναπτυξιακή της περίοδο, τον νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό και διεθνές παραγωγικό υπόδειγμα.
Αυτή η νέα εποχή ξεκίνησε με τα εγκαίνια του HUB 26, του πρώτου μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου της Βόρειας Ελλάδας. Βρίσκεται επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου και αποτελείται από πέντε κτήρια ανεπτυγμένα σε ακίνητο συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ., ενώ διαθέτει δύο επίπεδα 230 υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους, με το συνολικό εμβαδό να αγγίζει τα 36.000 τ.μ. Το έργο αναπτύσσεται από την OURANIA A.E., μια κοινοπραξία του ομίλου DIMAND και της PRODEA Investments, με ποσοστό συμμετοχής 65% και 35% αντίστοιχα και η ακαθάριστη αξία της επένδυσης αναμένεται να πλησιάσει τα 80 εκατ. ευρώ. Το ένα εκ των πέντε κτηρίων αφορά τα ιδιόκτητα γραφεία της Παρευξείνιας Τράπεζας που αναπτύσσονται αποκλειστικά από την DIMAND.
Στοχεύοντας σε πιστοποίηση LEED Gold, το συγκρότημα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο απόθεμα μοντέρνων λειτουργικών και «πράσινων» χώρων εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Πληροί σημαντικά κριτήρια που προωθούν τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη. Συγκεκριμένα:
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που περιλαμβάνει τη χρήση μεσογειακών φυτών ενισχύει το τοπικό οικοσύστημα, με στόχο την προστασία των μελισσών και την επαναφορά της βιοποικιλότητας. Τρεις δεξαμενές συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί στο πότισμα του υπαίθριου χώρου, αλλά και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποτραπούν ενδεχόμενες πλημμύρες σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ο εξωτερικός φωτισμός έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, με σκοπό την αποφυγή της φωτορύπανσης. Επιλέγοντας χαμηλό φωτισμό για όλους τους εξωτερικούς χώρους και τον φωτισμό ανάδειξης, επιτυγχάνεται η διατήρηση της νυχτερινής φυσικής ισορροπίας.
Ακόμη, η εγκατάσταση ανιχνευτών και αυτοματισμών, η επιλογή συγκεκριμένων ειδών υγιεινής και εξοπλισμού κουζίνας, καθώς και η επιλογή των υλικών, γενικότερα, με κριτήριο να μην είναι επιβλαβή για τους χρήστες, ανταποκρίνονται απόλυτα στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι διατηρείται χαμηλό το ανθρακικό αποτύπωμα και οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το HUB 26 εξυπηρετείται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πως, κατά μήκος της 26ης Οκτωβρίου, σχεδιάζεται ποδηλατόδρομος, ώστε να διευκολύνεται η σύνδεσή του με το κέντρο της πόλης.
To επιχειρηματικό πάρκο, από τον Σεπτέμβριο, ξεκίνησε να υποδέχεται τους πρώτους του ενοίκους. Η εισηγμένη στον Nasdaq, TaskUs, κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειρίας πελατών επόμενης γενιάς, έχει ήδη μεταφερθεί, ενώ στο προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες, καθώς και ηγετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσημα, έχουν ανακοινωθεί η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, η Alpha Bank και η Piraeus. Με την έλευσή τους, υπολογίζεται πως στην περιοχή θα προστεθούν περισσότεροι από δύο χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλάζοντας ριζικά την ανθρωπογεωγραφία και τις συνεπακόλουθες δραστηριότητες της Δυτικής Πύλης.
Το HUB 26 διαπνέεται από τη γενική αντίληψη της DIMAND, η οποία επιδιώκει τα έργα που παραδίδει να επηρεάζουν θετικά την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκονται. Το HUB 26 και η ανάπλαση του Φιξ, αποτελούν μέρος της συνολικής αναδιαμόρφωσης της Δυτικής Πύλης, που μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος που αναπτύσσεται σε κοντινή απόσταση και την αξιοποίηση της έκτασης του ΟΣΕ, με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, θα αλλάξουν ριζικά το πρόσωπο αυτού του τμήματος της Θεσσαλονίκης. Η νέα εποχή της Δυτικής Πύλης ξεκίνησε και έχει μπροστά της σημαντικά ορόσημα που θα επιβεβαιώσουν τις θετικές προοπτικές της τα επόμενα χρόνια. Η πύλη άνοιξε ξανά, η Θεσσαλονίκη κοιτάει το αύριο με μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!