Mε την διαδικασία του placement μετοχών της ΕΤΕ απ΄το ΤΧΣ στο επίκεντρο ξεκινά η σημερινή χρηματιστηριακή εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για την τελευταία πράξη του τραπεζικού κύκλου που ξεκίνησε πριν από ακριβώς 14 χρόνια (30 Σεπτεμβρίου 2010) με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και ολοκληρώνεται με την έξοδο από την ΕΤΕ.
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποίησε το ΤΧΣ το Διοικητικό του Συμβούλιο και ενέκρινε την πρόταση που του έφερε η JP Morgan για το εύρος τιμής καθώς και το ποσοστό που θα διαθέσει στο επενδυτικό κοινό. Αναμένονταν να πάρει την έγκριση και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το πρωί της Δευτέρας πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Το εύρος τιμής του placement θα υπολογιστεί με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων και ανώτατη τιμή το κλείσιμο της μετοχής της ΕΤΕ την Παρασκευή (7,84 ευρώ). Η διαδικασία θα διαρκέσει 3 ημέρες.
Η JP Μorgan που διοργάνωσε όλη την διαδικασία πώλησης, κατάφερε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα να κλείσει (με μεγάλη υπερκάλυψη) ήδη την προσφερόμενη έκδοση με ξένους επενδυτές.
Μια τραπεζοκεντρική χρηματιστηριακή εβδομάδα και η άνοδος σε ιστορικά υψηλά των ξένων αγορών
Εβδομάδα έντονων τραπεζικών εξελίξεων αυτή που μας πέρασε και καθοριστικής χρηματιστηριακής ανόδου. Κατ’ αρχήν το διεθνές περιβάλλον παρέμεινε έντονα ανοδικό προσδοκώντας νέες μειώσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Αυτό βοήθησε το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε πιεστεί το προηγούμενο διάστημα, να κινηθεί σε υψηλότερς επίπεδα με άξονα τις τραπεζικές μετοχές.
Οι 3 σημαντικές τραπεζικές εξελίξεις που έδωσαν ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Τα 3 σημαντικότερα τραπεζικά γεγονότα της εβδομάδας κατά χρονική σειρά ήταν
1. η είσοδος (ξανά) της Τράπεζας Κύπρου στο ελληνικό χρηματιστήριο,
2. οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και η
3. οριστικοποίηση της διεξαγωγής του placement των μετοχών του ΤΧΣ στην ΕΤΕ.
Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε έντονα ανοδικά και συμπαρέσυρε και τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά των 1425 μονάδων την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου προς τις 1468,7 μονάδες την Παρασκευή 27/9 έχοντας υπερβεί την Πέμπτη και τις 1.470 μονάδες.
Tα μη τραπεζικά blue chips την προηγούμενη εβδομάδα
Ταυτόχρονα εκτός από τις τραπεζικές μετοχές είχαμε και ανοδική αντίδραση στα μη τραπεζικά blue chips όπως για παράδειγμα η ανάκαμψη της Μυτιληναίος (είχαμε και πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την επόμενη 5ετία) , το παρατεταμένο ράλι της μετοχής του ΤΙΤΑΝΑ εν αναμονή αποτελεσμάτων και εισόδου στον NYSE, το ράλι της Jumbo που ανακοίνωσε καλά εταιρικά αποτελέσματα 6μηνου, η Aegean που ετοιμάζεται και αυτή για το καλύτερο γ’ τρίμηνο της, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, η Viohalco με την Cenergy, o ΑΔΜΗΕ και ο ΟΛΘ λόγω αποτελεσμάτων από τις υποδομές και βέβαια η CocaCola HBC που βρίσκεται σε ανοδικό momentum.
Προσπάθεια ανάκαμψης είχαμε από τις μετοχές των δύο διυλιστηρίων, και από τις κατασκευαστικές αντέδρασαν οι Ιντρακατ, ΓΕΚ Τέρνα , AVAX και Ελλάκτωρ. Καλή εικόνα είχαμε και για αρκετές μετοχές μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης (Frigoglass, EYAΘ, Ιατρικό Αθηνών, Profile κά).
Συσσώρευση την Παρασκευή και συγκέντρωση δυνάμεων
Ο Γεν. Δείκτης διολίσθησε την Παρασκευή σε χαμηλότερα επίπεδα των 1.470 μονάδων χωρίς αυτό να σηματοδοτεί την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Το ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο στη μετοχή της ΕΤΕ για την οποία αναμένονταν η έκθεση της JP Morgan που θα όριζε το εύρος της τιμής του placement. Πάνω σ’αυτό γίνονταν και τα ‘πονταρίσματα’. Η μετοχή της ΕΤΕ κινήθηκε ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ξένες αγορές και αποτελέσματα α’ εξαμήνου
Η έναρξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, θα επηρεαστεί κυρίως από το εξαιρετικό χρηματιστηριακό κλίμα (εν μέσω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και πολέμων) που υπάρχει στα χρηματιστήρια. Οι εκτιμήσεις για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και οι πιθανότητες ότι δεν θα εισέλθουν οι μεγάλες οικονομίες σε ύφεση συντηρούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες των μεγάλων αγορών, σε ιστορικά υψηλά. Εκεί βρέθηκαν την Παρασκευή και ο γερμανικός DAX (με την γερμανική οικονομία στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 22 ετών) και ο αμερικανικός Dow Jones ενώ κοντά είναι ο S&P 500.
Η άλλη παράμετρος είναι οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α. Όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε νέα ιστορικά υψηλά κερδοφορίας όχι μόνο στο σύνολο του α’ εξαμήνου 2024 αλλά και στο τέλος της χρήσης 2024 καθώς το γ’ τρίμηνο που ολοκληρώνεται σήμερα ήταν πολύ κερδοφόρο για την πλειονότητα των εισηγμένων όπως τουλάχιστον βγαίνει από την ενημέρωση των αναλυτών. Σε τεχνικό επίπεδο, τυχόν υπέρβαση του Γενικού Δείκτη των 1.480 μονάδων ανοίγει το δρόμο για νέα υψηλά έτους προς τις 1.500 μονάδες (1502 μονάδες είχε φτάσει τον Φεβρουάριο 2024) που θα είναι και υψηλά 14 ετών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!