Πορεία χωρίς πυξίδα για τις διεθνείς αγορές μετά και τα νέα αντίμετρα (νέους δασμούς) της Κίνας στα αμερικανικά προϊόντα. Αυτή η δασμολογική διελκυστίνδα που έχει ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα έχει οδηγήσει σε πιέσεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών για διαφορετικούς λόγους.
Στα μεν ομόλογα, ο φόβος είναι ο πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη (ή και ύφεση)· στις δε μετοχές, οι μεγάλες υποαξίες και το ξεφούσκωμα της τεράστιας «φούσκας» που είχε δημιουργηθεί τα 3 τελευταία χρόνια σε Αμερική και Ευρώπη.
Όμως, το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών είναι η μεταβλητότητα, που οδηγεί μετοχές και δείκτες να αλλάζουν ενδοσυνεδριακή τάση πολλές φορές μέσα στη μέρα. Ενδεικτικό της μεταβλητότητας είναι ότι ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. άλλαξε πρόσημο 5 ή 6 φορές την Παρασκευή, αφού οι εναλλαγές πωλητών και αγοραστών στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips ήταν μεγάλες.
Οι νέες δασμοί της Κίνας για τα αμερικανικά προϊόντα
Σε ότι αφορά τις νέες αυξήσεις δασμών από την Κίνα αυτή τη φορά προς τις ΗΠΑ, είναι σίγουρο ότι εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε παράλληλες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Η Κίνα θα αυξήσει τους δασμούς στα αμερικανικά αγαθά από το 84% στο 125%, με ισχύ από το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Η απόφαση της Κίνας να αυξήσει τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στο 125% ακολουθεί τις διαδοχικές αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 145%. Ένα παιχνίδι «δασμολογικού πινγκ-πονγκ» στο οποίο η παγκόσμια οικονομία είναι θεατής με αγωνία.
Την Παρασκευή είχαμε και την παρέμβαση της κας Λαγκάρντ (ΕΚΤ), η οποία διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να διαδραματίσει σωστά τον ρόλο της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νομισματικές (επιτοκιακές) παρεμβάσεις.
Αντίρροπες τάσεις στα χρηματιστήρια Αμερικής και Ευρώπης
Στα χρηματιστήρια μετοχών, οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,5%, ο S&P 500 κατά 0,46%, ο Nasdaq είχε άνοδο 0,7%. Αντίθετα, την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν: ο γερμανικός DAX εντονότερα (-1,1%), ο γαλλικός CAC (-0,15%), ο ιταλικός MIB (-0,58%) και ο Eurostoxx 50 κατά -0,45%.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Υψηλή μεταβλητότητα, αντίρροπες τάσεις και στο τέλος στα ίδια επίπεδα (1.582 μονάδων) ο Γενικός Δείκτης
Ο Γενικός Δείκτης, καθοδηγούμενος από τις επενδυτικές επιλογές σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips, άλλαξε πρόσημο τουλάχιστον 6 φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής. Μία εντελώς απρόβλεπτη συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε χαμηλό ημέρας τις 1.557 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1.594 μονάδες και στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε με οριακή μεταβολή.
Το ισοζύγιο ανοδικών/πτωτικών μετοχών ήταν ισορροπημένο, με 55 μετοχές ανοδικές και 59 μετοχές πτωτικές. Η αξία συναλλαγών ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, στα 183 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε οριακά (0,05%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης με μεγαλύτερη άνοδο 0,25%. Όμως, και πάλι, ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης ήταν αυτός που υποχώρησε εντονότερα (-0,75%) και μπλοκάρισε κάθε προσπάθεια ανόδου από τα μη τραπεζικά blue chips.
H μετοχή του ΟΤΕ είχε και πάλι μία εξαιρετική συμπεριφορά που στήριξε την αγορά· καλή εικόνα είχαν επίσης η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Άνοδο είχε η μετοχή της Coca Cola HBC, η οποία, αν και αμερικανικό προϊόν, διαπραγματεύεται σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια· η μετοχή της Viohalco· με οριακή άνοδο η Motor Oil, ενώ η μετοχή του ομίλου Φουρλή εξαργύρωσε τα θετικά αποτελέσματα και την διανομή μερίσματος που αποφάσισε. Ανοδικά επίσης κινήθηκε και η Ιντραλοτ.
Στους χαμένους (και με αιτία) ήταν η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δεν βλέπει να προχωρά η σύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, και ο ΟΛΠ, ο οποίος είναι μία (μεγάλη) κινεζική επένδυση στην Ευρώπη.
H Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά, περιέχει κάποια εταιρικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό και κυρίως πολλές εξελίξεις σ' αυτόν τον παράξενο και —ελπίζουμε πως όχι καταστροφικό— εμπορικό πόλεμο.