Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και στα κράτη μέλη της και οι επιχειρηματικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την ανεργία στις ΗΠΑ , απασχόλησαν τους επενδυτές κατά την τελευταία ημέρα της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μίας εβδομάδας που κύλησε με πλαγιοκαθοδικές τάσεις στους δείκτες και προληπτικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές.
Ουσιαστικά, η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ήταν 'δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω' για τα χρηματιστήρια. Σε ότι αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, είχαμε ανακοίνωση για αύξηση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο κατά 2,3% και αυτό θεωρείται από τους επενδυτές μία θετική ένδειξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφού το γ' τρίμηνο θεωρείται αξιωματικά το δυνατό τρίμηνο λόγω τουρισμού. Στην Ευρωζώνη, η μεσοσταθμική ανάπτυξη του ΑΕΠ της βγήκε 0,6%.
Λίγο μετά την έναρξη των αμερικανικών αγορών, τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια πέρασαν σε ανοδική κίνηση. Η μεταστροφή ήταν ιδιαίτερα έντονη στις ευρωπαικές αγορές που είχαν ξεκινήσει πτωτικά.
Λίγο μετά την έναρξή τους ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,31%, o S&P 500 είχε άνοδο 0,26% και ο Nasdaq είχε οριακή άνοδο 0,09%. Στην Ευρώπη την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,08%, ο γαλλικός CAC κατά 0,45%, ο ιταλικός MIB κατά 0,43% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,24%.
Ελληνικό χρηματιστήριο : Συσσώρευση Γενικού Δείκτη πέριξ των 1.440 την Παρασκευή. Εβδομαδιαία άνοδος 0,83 για τον Γ.Δ.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο και μέχρι τις 17.00 ώρα περίπου είχαμε μία ήπια υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.440 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 1437 μονάδες) αλλά εν συνεχεία και με τις διεθνείς αγορές να γυρίζουν θετικά οι απώλειες περιορίστηκαν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 1443,13 μονάδες με οριακή υποχώρηση -0,24%.
Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν θετική. Η ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι 43 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά -0,27% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -0,46%. Ο τραπεζικός δείκτης (παρά τις υμνητικές εκθέσεις που είδαμε μέσα στη εβδομάδα) υποχώρησε κατά -0,93%.
Και οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η Jumbo που επιστρέφει προς τα 25 ευρώ, η ΔΕΗ , η Motor Oil, η Coca Cola HBC.
Στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίηση , η Sarantis συνεχίζει το ράλι της λόγω αποτελεσμάτων, το Ιατρικό Αθηνών, η ΕΚΤΕΡ, η Dimand , η Premia, η Quest και η Lavipharm ήταν μερικές από τις μετοχές που ξεχώρισαν ανοδικά.
Eταιρικά αποτελέσματα και Moody's το μενού της επόμενης εβδομάδας
Το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος παίρνει την σκυτάλη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου την προσεχή Τρίτη. Την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει η Φουρλής ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι Elvalhalcor και Αεροπορία Αιγαίου.
Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των Ανδρομέδα, Γενική Εμπορίου και Lamda Development. Χωρίς τις χρηματικές διανομές θα διαπραγματεύονται ο ΑΔΜΗΕ την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου (0,058 ευρώ/μετοχή) η Orilina Properties (0,023 ευρώ/μετοχή) στις 11 Σεπτεμβρίου και οι Εβροφάρμα (0,05 ευρώ/μετοχή) Unibios (0,02 ευρώ/μετοχή) την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.
Κατά τα λοιπά την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s είναι η μόνη εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης που δεν έχει τοποθετήσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου η απόφαση της αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!