Νέα
  • ΓΔ: 1431.19 +0.30%
  • Τζίρος: 370,40 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και οι φόβοι για τον Σεπτέμβριο - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο επέστρεψε στα επίπεδα προ του πρώτου lockdown
Πηγή: Intime

Ο Σεπτέμβριος ξεκινά σήμερα χρηματιστηριακά, αφήνοντας πίσω έναν κακό Αύγουστο. Εναν Αύγουστο που για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έφερε μόνο μία υποχώρηση της τάξης του 3% περίπου σε επίπεδα Γενικού Δείκτη αλλά, κυρίως, φανέρωσε ότι παρά τις όποιες διακηρύξεις και αισιόδοξες εκθέσεις για το μέλλον της ελληνικής, παραμένει μία αναδυόμενη αγορά.

Οταν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές υπερκάλυψαν τις απώλειες της μίνι κρίσης της 5ης Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης αδυνατούσε να κάνει μία στοιχειώδη υπέρβαση των 1.440 μονάδων. 

Οι αντίρροπες τάσεις στα τραπεζικά blue chips παρά τις αισιόδοξες εκθέσεις των ξένων επενδυτών, δείχνουν ότι κυριάρχησαν οι προθέσεις των πωλητών.

Επίσης στα μη τραπεζικά blue chips, είχαμε το ανοδικό momentum συγκεκριμένων blue chips όπως για παράδειγμα  ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Coca Cola, η Viohalco, ο Τιτάνας, η Ελλάκτωρ, ο ΟΛΠ, η ΔΕΗ και μερικά ακόμη, αλλά στα υπόλοιπα ήταν εμφανής η απροθυμία τοποθετήσεων.  Ετσι, ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν επιστρέψει σε τροχιά προς νέα ιστορικά υψηλά, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε μεταξύ 1.420-1.438 μονάδων στο δεύτερο 15θήμερο του Αυγούστου.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τον Σεπτέμβριο

Οι αναλυτές, στις εκτιμήσεις τους για την πορεία του Γενικού Δείκτη τον Σεπτέμβριο, δίνουν ως ισχυρή στήριξη τις 1.380 μονάδες και ως ισχυρή αντίσταση τις 1.460 μονάδες ως ισχυρή αντίσταση. Εάν ο Γενικός Δείκτης υπερβεί  μέσα στις πρώτες εβδομάδες τις 1.460 μονάδες, τότε είναι θέμα χρόνου η υπέρβαση των 1.500 μονάδων.

Τι περιμένει και τι φοβάται η αγορά

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας. Θέλεις γιατί υπάρχει (παραδοσιακά) η ΔΕΘ με τις αναπτυξιακές κορώνες των πολιτικών, θέλεις γιατί οι επιχειρήσεις ανασκουμπώνονται για να ξεκινήσουν το τελευταίο τρίμηνο, χρηματιστηριακά ο Σεπτέμβριος πάντα δίνει μία ώθηση στον Γενικό Δείκτη και στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες.

Στον τραπεζικό κλάδο κυριαρχεί η διαδικασία συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, θα ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ που αναμένεται (πιθανότατα) μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για δύο θετικές εξελίξεις για τον τραπεζικό κλάδο.

Το πρόβλημα όμως με τις τράπεζες είναι ότι οι επενδυτές - κυρίως οι ξένοι - έχουν προεξοφλήσει όλες τις εξελίξεις, ακόμη και τα θετικά αποτελέσματα γ' τριμήνου απ' ότι φαίνεται. Ετσι, εάν δεν έχουμε κάποια θεαματική αναβάθμιση από τη Moody's μέσα στον Σεπτέμβριο όταν και θα γίνει η αξιολόγηση οικονομίας και τραπεζών, τότε θα συνεχιστεί η εσωστρέφεια και τα 'μπρος-πίσω' στον τραπεζικό κλάδο. Να επισημάνουμε ότι η ευχάριστη έκπληξη του Αυγούστου ήταν η Optima Bank, η οποία οδεύει προς νέα ιστορικά υψηλά κερδοφορίας.

Aυτά είναι τα θετικά νέα και οι ελπίδες για τον τραπεζικό κλάδο. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι πλέον οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε ποσοστά άνω του 70% ανήκουν σε ξένους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν να μειώσουν θέσεις, επηρεάζουν και τις μετοχές και τους δείκτες και το ελληνικό χρηματιστήριο ευρύτερα.

Μη τραπεζικά blue chips

Επίσης, στα μη τραπεζικά blue chips, κυριαρχεί η προσπάθεια της εισόδου της Titan στο NYSE αλλά και της Μυτιληναίος στο City. Η μετοχή του Τιτάνα αντέδρασε έντονα στη θετική προοπτική, ωστόσο δεν είχαμε αντίστοιχη αντίδραση για την μετοχή της Μυτιληναίος που βρίσκεται κάτω από τα 35 ευρώ. 

Οι μετοχές των διυλιστηρίων είναι 'τραυματισμένες' μετά την απόφαση για φορολόγηση των υπερκερδών τους, ενώ τον Σεπτέμβριο θα γίνει και ο λογαριασμός για τις μετοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως είναι η Aegean, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ), η Autohellas , ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ οι οποίες φαίνεται ότι θα έχουν μία πολύ καλή χρονιά. 

Η Jumbo που πιέστηκε τον Αύγουστο λόγω της πτωτικής αναθεώρησης των προβλέψεων για τις πωλήσεις της , έδειξε ότι ανακάμπτει. Ο Σεπτέμβριο είναι ο μήνας των σχολικών και η εταιρεία περιμένει αυξημένες πωλήσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η ανάκαμψη της Φουρλής λόγω μεγεθών αλλά και γιατί έδειξε αντίδραση 'ελατηρίου' στην πτώση της 5ης Αυγούστου. 

Σταθερά σε ανοδικό momentum η Intralot που κερδίζει δουλειές διεθνώς. Στις κατασκευαστικές φαίνεται ότι ανακάμπτουν και η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ιντρακατ και οι λοιπές εισηγμένες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην περίπτωση των υποδομών και ειδικά της ΕΥΔΑΠ η οποία κατέγραψε ένα μικρό ανοδικό ράλι. Κάποιοι εγχώριοι επενδυτές, βασίστηκαν στο γεγονός ότι λειψυδρία θα οδηγήσει σε αναγκαστικές επενδύσεις και αυξήσεις τιμών (τις έχουν αρνηθεί τις αυξήσεις και η κυβέρνηση και η διοίκηση).

Προς ρεκόρ κερδοφορίας το 2024

Οι 24 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη κινούνται σε ρυθμούς αύξησης των λειτουργικών κερδών 18% και 15,6% στα καθαρά κέρδη με την συμβολή του τραπεζικού κλάδου (+26%) να κάνει φέτος την διαφορά. Αν και το δείγμα φαίνεται μικρό ενσωματώνει το 62% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ βάζοντας έτσι τις βάσεις για ένα εξάμηνο ρεκόρ μετά από μια χρονιά που ήδη έχει περάσει στην ιστορία ως η καλύτερη όλων των εποχών

Τα μη ευχάριστα μηνύματα

Εάν θέλουμε να αιτιολογήσουμε την αδυναμία ανάκαμψης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, θα πρέπει να εστιάσουμε σε ορισμένα αρνητικά μηνύματα που είδαμε μέσα στον Αύγουστο. Κατ' αρχήν έχουμε την άνοδο του πληθωρισμού (στοιχεία Eurostat) στο 3,1% ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουμε αποκλιμάκωση (μεσοσταθμικά στο 2,2%).  Αυτό θα είναι ένα αγκάθι για το οικονομικό επιτελείο.

Το δεύτερο μήνυμα είναι η μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα και της έναρξης της ευρύτερης φορολογικής περιόδου τον Ιούλιο αλλά και λόγω της ακρίβειας και των διακοπών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα τραπεζικό πρόβλημα που οδήγησε (έστω και συγκυριακά) στο πάγωμα και των χορηγήσεων.

Ταυτόχρονα, έχουμε μείωση των εξαγωγών σε διαφορους κλάδους (όχι βέβαια στις υπηρεσίες που έχουμε τον τουρισμό) με αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να επηρεάζονται αρνητικά. Η κόπωση στις εξαγωγές είναι εμφανείς και σε κάποιες εισηγμένες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ