Mαζικό ξεπούλημα στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω πωλήσεων κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1.330 μονάδες κατά την «Μαύρη Δευτέρα» του 2024.
Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α μειώθηκε πάνω από 6 δις. ευρώ μέσα σε μία συνεδρίαση κυρίως από τις μαζικές πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων και την αδυναμία αντίδραση των εγχώριων επενδυτών.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε μέχρι -8% (1.330 μονάδες) και τελικά στο τέλος της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε στις 1.341,23 μονάδες (-6,27%) με την μεγαλύτερη υποχώρηση του 2024.
Η αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 235 δις. ευρώ γεγονός που δείχνει τις πωλήσεις πανικού από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Το χρονικό της μεγαλύτερης διεθνούς υποχώρησης του 2024
Το sell off σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη
Το γεγονός ότι υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για είσοδο των ΗΠΑ σε τρίμηνο ύφεσης και η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδήγησαν τις ασιαστικές αγορές και ειδικά τον ιαπωνικό NIKKEI να καταγράψει πτώση (ξημερώματα Δευτέρας) που άγγιξε το -13%.
Ταυτόχρονα υποχωρούσαν και οι υπόλοιποι ασιατικοί δείκτες. Το αμερικανικό δολάριο έχανε μεγάλο έδαφος έναντι των υπόλοιπων ισχυρών νομισμάτων (Ευρώ, Στερλίνας, Ελβετικο Φράγκο).
Ο ‘δείκτης φόβου’ VIX στα αμερικανικά χρημαρτιστήρια εκτινάχθηκε στα επίπεδα του 62, όσο ήταν τον Μάρτιο 2020 (όταν ξεκίνησαν τα lockdowns ανά τον κόσμο).
Οι ευρωπαικές αγορές, πήραν την σκυτάλη της διόρθωσης με αρχικές απώλειες να ξεπερνούν το -3% (Eurostoxx 50) αλλά σταδιακά να απορροφώνται και τελικά να βρίσκονται σε πιο ‘ανεκτά’ επίπεδα.
Με έντονες απώλειες ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες που βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στις 17.00 ώρα Ελλάδος , ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-2,77%), ο S&P 500 κατά (-3,26%), ο Nasdaq κατά (-4,07%). Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-1,7%), ο γαλλικός CAC (-1,57%).
Ελληνικό χρηματιστήριο: Δυσανάλογη πτώση ως προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Μόνο 2 μετοχές ανοδικές και 120 πτωτικές
Το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μία ρηχή περιφερειακή αγορά , φάνηκε από την χθεσινή πτώση. Οι ξένοι επενδυτές βγήκαν πωλητές και δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος να απορροφήσει την προσφορά.
Έτσι στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ υποχώρησε κατά -6,27% στις 1.341,23 μονάδες με αξία συναλλαγών 235 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν μόλις 2 μετοχές (από την μικρή κεφαλαιοποίηση) έκλεισαν με άνοδο και 120 μετοχές υποχώρησαν.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά -6,53% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -6,26%.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε υποχώρηση (-7,56%) κυρίως από μαζικές πωλήσεις ξένων επενδυτών καθώς οι εγχώριοι αποτελούν μόλις το 20% της κεφαλαιοποίησης των μετοχών.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ενδεικτικά, ο Μυτιληναίος υποχώρησε (-7,57%), η ΔΕΗ (-7,33%), η Motor Oil (-6,93%), ο ΟΠΑΠ (-5,54%), ο ΟΤΕ (-5,35%), η Jumbo (-3,36%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!