Με τοποθετήσεις σε επιλεκτικές μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μικρή υποχώρηση (ενώ η εβδομαδιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη -3,1%) και πλέον αναμένει την αξιολόγηση της FITCH για την ελληνική οικονομία. Η χρηματιστηριακή αγορά χρειάζεται κάποιες ειδήσεις για να ‘σπάσει’ το καθοδικό κανάλι στο οποίο βρέθηκε το δεύτερο μισό του Μαίου από δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η προεξόφληση όλων των θετικών ειδήσεων για τις ελληνικές εισηγμένες και το ελληνικό χρηματιστήριο και ο δεύτερος είναι ότι οι ξένες αγορές βρίσκονται σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου.
«Ουδέν νεώτερον»
Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η προσπάθεια διατήρησης των 1.440 μονάδων φαίνεται ότι απέτυχε αφού οι πωλητές σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν περισσότεροι απ’ ότι οι ενδιαφερόμενοι. Εξαιρέσεις ήταν μετοχές που είχαν να δώσουν ειδήσεις στο επενδυτικό κοινό όπως ο ΟΛΠ, η Ιντραλοτ , η Ελλάκτωρ, η Cenergy, Aegean, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Δ.Α.Α κά.
Αντίθετα επικράτησε νέα διορθωτική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο (ειδικά στις 4 συστημικές) και όλοι περιμένουν τις εξελίξεις με το ΤΧΣ για την ΕΤΕ αλλά, πρωτίστως, τις εξελίξεις για την συγχώνευση Attica Bank –Παγκρήτιας. Όσο δεν υπάρχουν εξελίξεις στα θέματα αυτά, η αγορά θα στερείται ουσιαστικών ειδήσεων και θα είναι άμεσα εξαρτημένη από τις διεθνείς χρηματιστηριακές εξελίξεις.
Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1431,84 μονάδες με υποχώρηση -0,56%. Η αξία συναλλαγών ήταν 383,96 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων πάνω από τα 200 εκατ. προέρχονταν από το rebalancing του FTSE Russell) και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 51 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,83%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 1,42%. Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Tραπεζών (-1,29%), προσωπικών-οικιακών προιόντων (-0,86%) και ανοδικά οι Πρώτες ύλες (2%) και οι τηλεπικοινωνίες (0,03%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Μotor Oil, Alpha Bank, Μυτιληναίος και Optima.
Το outlook της FITCH για την ελληνική οικονομία
Η ανακοίνωση της FITCH ενδιαφέρει όχι τόσο για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αλλά για το outlook (προοπτικές). Εκεί θα φανεί εάν το β’ εξάμηνο του έτους, το ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέψει σε επίπεδα κοντά στις 1.500 ή παραπάνω μονάδες.
Ξένες αγορές
Οι αμερικανικοί δεικτες ξεκίνησαν ανοδικά μετά από θετικές ειδήσεις για την απασχόληση. Ο Dow Jones λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης ξεκίνησε με άνοδο 0,2%, ο S&P 500 με άνοδο 0,19% και ο Nasdaq με οριακή άνοδο. Οι ευρωπαικοί δείκτες είχαν περάσει θετικοί μετά τις 16.30 ώρα Ελλάδος. Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν οριακά (ενώ υποχωρούσε πριν), ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,06%, ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,11% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,25%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!