Η πρόθεση για επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα (και όχι μόνο) της Ευρώπης και ενδεχομένως στην Κίνα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έφερε ένα κύμα ρευστοποιήσεων σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Όμως, οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στα αμερικανικά χρηματιστήρια, στα οποία η ανάπτυξη κατά το α' τρίμηνο βγήκε αναιμική (0,3%) και εάν υπάρξουν «αμοιβαίοι δασμοί» από την Ευρώπη, ίσως γυρίσει σε ύφεση.
Ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές υπό πίεση
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 1,39%, ο γαλλικός CAC -1,49%, ο ιταλικός MIB -1,65% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 -1,48%. Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones είχε πτώση 0,71%, ο S&P 500 -0,88% και ο Nasdaq είχε τις μεγαλύτερες πιέσεις (-1,94%).
Αναμενόμενη ήταν η άνοδος του Χρυσού στα ιστορικά υψηλά των 3.150 δολαρίων/ουγγιά, επειδή θεωρείται αυτή την περίοδο ως το καλύτερο "καταφύγιο κινδύνου". Υποχώρησαν και οι αποδόσεις κάποιων κρατικών ομολόγων.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: «Πυρ κατά ριπάς» σε δεικτοβαρείς μετοχές
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε αυτή τη φορά να δείξει ανθεκτικότητα στις μεγάλες πιέσεις που δημιουργήθηκαν στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ιδιαίτερα ευάλωτες ήταν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στα ξένα χαρτοφυλάκια. Γενικότερα, πιέστηκαν όλες οι μετοχές που είχαν αγοραστεί από ξένους το τελευταίο διάστημα.
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.685,24 μονάδες (-2,91%), χάνοντας από την αρχή της συνεδρίασης τα επίπεδα στήριξης πέριξ των 1.700 μονάδων. Ωστόσο, το γεγονός ότι ισορρόπησε κατά τις τελευταίες ώρες πέριξ των 1.685 μονάδων δείχνει ότι βγήκαν αρκετοί αγοραστές (ενδεχομένως και market makers) για να απορροφήσουν τη μεγάλη προσφορά στα χαμηλά επίπεδα που είχαν όλα τα blue chips.
Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι υψηλή, στα 265,29 εκατ. ευρώ, και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 13 ήταν ανοδικές και οι 106.
Υποχωρήσεις ανά κλάδο και μετοχές
- Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 3,45%.
- Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) έπεσε κατά 2,46%.
- Οι τραπεζικές μετοχές, λόγω της μεγάλης παρουσίας ξένων επενδυτών στα μετοχολόγια, ήταν ευνόητο ότι θα υποστούν υψηλές ρευστοποιήσεις από ξένους. Ακολούθησαν βέβαια και ελληνικά χαρτοφυλάκια.
- Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 4,71%.
Θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι είμαστε στο τέλος του α' τριμήνου, κάτι που αναζωπύρωσε τις ρευστοποιήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ρευστότητα από την αποκόμιση των υπεραξιών.
Μετοχές με τις μεγαλύτερες πιέσεις
- Στις τράπεζες, τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις είχαν οι μετοχές της Πειραιώς (-6,52%), της Alpha Bank (-5,98%), και μάλιστα την ημέρα που ανακοίνωσε τη μεγάλη εξαγορά της AXIA Venture.
- Έντονα πιέστηκαν από τα μη τραπεζικά blue chips ο Μυτιληναίος (-5,58%), με αποκόμιση κερδών από ξένους, και μάλιστα την ημέρα που ανακοίνωσε και σημαντική επιχειρηματική κίνηση.
- Ελεγχόμενες απώλειες είχαν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Τιτάνας, η Aktor και η Coca Cola HBC, που γύρισε πτωτικά (οριακά) προς το τέλος της συνεδρίασης.
- Άνοδο είχαμε κυρίως στις λίγες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως στην Prodea, την Quest, τον ΟΛΘ, την Μοτοδυναμική.