Η ολοκλήρωση -σχεδόν- των ανακοινώσεων για τα κέρδη α' τριμήνου έδειξε για τις περισσότερες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η αγορά έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα και των τραπεζών και των μη χρηματοοικονομικών blue chips και έτσι δεν έχει να περιμένει κάτι απ' αυτό το επίπεδο στις επόμενες συνεδριάσεις.
Καλείται πλέον αφ' ενός να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της FITCH την Παρασκευή και αφ' ετέρου να ακολουθήσει τις όποιες τάσεις επικρατούν στις υπεραγορασμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Η υπέρβαση των 1.500 μονάδων κράτησε μία-δύο συνεδριάσεις, αλλά μετά ο γενικός δείκτης υποχώρησε προς τις στηρίξεις των 1.480 μονάδων (χαμηλό εβδομάδας 1.469 μονάδες).
Επίσης είχαμε και μία μικρή υποχώρηση των 'καθαρών' συναλλαγών (αν αφαιρέσουμε τις συναλλαγές από τα placements) , ένδειξη ότι αφ' ενός ακολουθούμε κατά πόδας τις τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αφ' ετέρου ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Ας μην ξεχνάμε ότι σε λιγότερο από έναν μήνα έχουμε τις ευρωεκλογές και ότι οι χρηματιστηριακές εξελίξεις στη Ευρωζώνη - και σε κάποιο βαθμό και στην Ελλάδα - επηρεάζονται απ' αυτές.
Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (σήμερα το έχει στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική).
Τα placements πιέζουν την αγορά
Τα εγχειρήματα μεγάλης διάθεσης μετοχών (placements) τόσο από την Jumbo όσο και από τον Μυτιληναίο πίεσαν τον Γενικό Δείκτη, αφού μέρος της ζήτησης φαίνεται να καλύπτεται από την πώληση μετοχών άλλων εισηγμένων εταιριών ενώ η συχνότητα τους καθιστά πολύ απαιτητική την συγκέντρωση μεγάλης ρευστότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η έως τις 22 Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 2,06 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 646 εκατ. ευρώ (περίπου το 31%) προέρχονται από προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.
Η πίεση των ρευστοποιήσεων υπερίσχυσε και έτσι, σε συνδυασμό με την διορθωτική εικόνα των ξένων αγορών, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια μέτρια υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα.
Το βραχυπρόθεσμο σενάριο θέλει την αγορά να χρειάζεται κάποιο χρόνο προκειμένου να «χωνέψει» επίπεδα και την υπερβάλλουσα προσφορά τίτλων από την –απότομη- αύξηση της ελεύθερης διασποράς μέχρι την επόμενη μεγάλη είδηση και την επικράτηση πιο εστιασμένων κινήσεων από πλευράς τοποθετήσεων.
Τράπεζες: Οι τρεις βασικές εξελίξεις
Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται πάντα στις ανοδικές κινήσεις του Γενικού Δείκτη. Τα αποτελέσματα α' τριμήνου έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, γι' αυτό είδαμε και μία έλλειψη τάσης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις με εναλλαγές προσήμων.
Οι βασικότερες εξελίξεις μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου θα είναι κατ' αρχήν το 'πράσινο φως' για τη διανομή μερισμάτων. Ήδη και οι 4 συστημικές είναι έτοιμες για να προχωρήσουν στις διανομές μερισμάτων, με την Eurobank και την ΕΤΕ να προηγούνται χρονικά. Όμως και οι διανομές μερισμάτων έχουν προεξοφληθεί χρηματιστηριακά, ενώ τα μερίσματα που θα δοθούν είναι αρκετά χαμηλότερα των προσδοκιών, αφού οι διοικήσεις των τραπεζών πειθάρχησαν στις συμβουλές του SSM.
Σε ότι αφορά την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την ΕΤΕ, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι επίκειται να διεξαχθεί μέσα στον Ιούνιο και έδωσαν ένα μικρό momentum στη μετοχή της τράπεζας, εντούτοις οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτή θα γίνει αργότερα, δηλαδή από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο και θα εξαρτηθεί από την γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία.
Τέλος, η αγορά ασχολείται ιδιαίτερα με τον πέμπτο πόλο (ή πυλώνα) των τραπεζών , δηλαδή την Attica Bank και την συγχώνευσή της με την Παγκρήτια. Η έκθεση της DBRS θα ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Attica Bank μετέθεσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου κατά ένα μήνα προκειμένου να είναι εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης σχετικά με το σχέδιο συγχώνευσης.
Οι μετοχές με αυξημένο βάρος στην αγορά
Σε ότι αφορά τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, η μετοχή της Μυτιληναίος δέχθηκε πιέσεις μετά το placement και παρά το γεγονός ότι ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι εκθέσεις των ξένων και εγχώριων οίκων δίνουν τιμή στόχο πάνω από τα 42 ευρώ, εντούτοις η μετοχή δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα επίπεδα των 36-38 ευρώ εδώ και πολλούς μήνες.
Η Jumbo μετά την πίεση που δέχθηκε από το placement επέστρεψε σε υψηλά επίπεδα και περιμένei την καλοκαιρινή σεζόν πωλήσεων για να ανεβάσει τους τζίρους. Η ίδια έχει βάλει τον πήχη του 2024 σε αύξηση 8-10% σε σχέση με το 2023.
Ο Τιτάν παραμένει δυνατός και σύμφωνα με εκτιμήσεις από το εξωτερικό και το β' τρίμηνο θα είναι πολύ ισχυρό. Πλέον υπάρχουν εκθέσεις που τον ανεβάζουν πολύ πάνω από τα 30 ευρώ / μετοχή.
Αρκετά ισορροπημένη η μετοχή της ΔΕΗ με σαφείς ανοδικές τάσεις. Ο ΟΤΕ δείχνει να σταθεροποιείται και αυτός μετά από αυξημένη μεταβλητότητα και χρειάζεται να αποδείξει ότι μπορεί να επιστρέψει ανοδικά προς τα 16 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά τη διανομή της β΄ δόσης του μερίσματος, συσσώρευσε και περιμένει πλέον μία ανοδική κίνηση ενόψει της γ δόσης του μερίσματος τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι ο ΟΠΑΠ έχει προοπτικές για περαιτέρω άνοδο αλλά προς το παρόν 'στολάρει' σε χαμηλά επίπεδα.
Τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil) θα δείξουν εάν θα διατηρήσουν τα υψηλά περιθώρια διύλισης στο β' και γ' τρίμηνο, ενώ στις κατασκευαστικές η Ιντρακατ και η ΓΕΚ Τέρνα 'μονομαχούν' στα ανεκτέλεστα. Ο Ελλάκτωρ είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση καθώς έχει αποεπενδύσει το 90% των assets του αλλά διαθέτει μία τρομερή ρευστότητα άνω των 700 εκατ. Ευρώ, η οποία θα πρέπει να επενδυθεί σταθερά και αποδοτικά το επόμενο διάστημα.
Στα τρόφιμα-ποτά, η μετοχή της Coca Cola κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να επιστρέψει από τα 19-20 ευρώ προς τα 32,2 ευρώ , πραγματοποιώντας ένα ράλι της τάξης του 60% που αποδίδεται στην ανάκτηση πωλήσεων προ της Ουκρανίας.
Πολύ θετικές είναι οι προοπτικές στις βιομηχανικές με εξαγωγές όπως η Cenergy, η Aλουμυλ και τα Πλαστικά Θράκης, αλλά και στις υποδομές (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ). Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εταιρείες τεχνολογίας ( Ιntralot, profile, Quest, Q&R, performance) που βρίσκονται σε κλάδο που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως.
Προσοχή σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης
Ο νέος κανονισμός αγοράς που εισήγαγε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου δίνει έμφαση στην αύξηση της ελεύθερης διασποράς (free float) των εισηγμένων, πάνω από το 25% των μετοχών.
Έτσι όσες εταιρείες (μικρής κυρίως κεφαλαιοποίησης) είναι κάτω απ' το ποσοστό αυτό, είτε θα αναγκαστούν να κάνουν placements είτε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και αυτό θα έχει επιπτώσεις στις μετοχές.
Όμως μεγαλύτερες -και δυσάρεστες- επιπτώσεις θα έχουν όσες δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες του Χρημαστηρίου. Θα τοποθετηθούν σε κατηγορίες Επιτήρησης και εάν δεν αυξήσουν την διασπορά τους θα ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευσή τους, μέχρι να προχωρήσουν σε κινήσεις. Εάν δεν συμμορφωθούν ούτε εκεί, τότε θα διαγραφούν από το Χ.Α.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Η ΕΧΑΕ παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τριμήνου την Δευτέρα το απόγευμα. Την Τρίτη ακολουθεί η Motor Oil ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Cenergy. Την Παρασκευή αναμένονται επίσης αποτελέσματα τριμήνου από την Austriancard.
Από το μέτωπο των μερισμάτων η CNL Capital θα διαπραγματεύεται στις 28/05 χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή ενώ στις 30/05 χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,93 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Coca Cola HBC. Κατά τα λοιπά: ξεκινούν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά μετοχών της Noval Properties ΑΕΑΑΠ για την εισαγωγή στην Κύρια αγορά του ΧΑ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!