Οι πιστοποιημένοι αναλυτές σε έρευνα της ΕΚΤ αναφερόμενοι στην την ανάπτυξη (πραγματικό ΑΕΠ) της Ευρωζώνης, την αναθεωρούν καθοδικά για το 2024 και 2025. Οι αναλυτές που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι το μεσοσταθμικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί μόλις κατά 0,6% το 2024 , 1,3% το 2025 και 1,4% το 2026. Οι εκτιμήσεις για το 2024 και το 2025 αναθεωρήθηκαν καθοδικά ενώ για το 2026 είναι πρωτογενείς. Οι ερωτηθέντες αναμένουν μία αργή ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα μέσα στο 2024. Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις παραμένουν αμετάβληττες στο 1,3%. Το αισιόδοξο είναι ότι ουδείς βλέπει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ευρωπαϊκές αγορές: Κάνουν την αντεπίθεσή τους για να κερδίσουν το January Effect
Ο ανοδικός Ιανουάριος , γνωστός ως January Effect, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος για τα χρηματιστήρια γιατί εν πολλοίς καθορίζει την χρηματιστηριακή τάση του α' εξαμήνου. Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν άσχημα τον Ιανουάριο με σημαντικές απώλειες αλλά στις τελευταίες δύο εβδομάδες πάνε να 'ρεφάρουν'. Ήδη οι δείκτες των μεγάλων αγορών (DAX, CAC, MIB, IBEX , AEX) βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει άνοδο πάνω από 5% και είναι μέσα στα 3 υψηλότερα της Ευρώπης και στη 2η θέση στην Ευρωζώνη.
Γενικός Δείκτης: Κατοχυρώνει τα υψηλά 10 ετών
Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς τα χαμηλά των 1.330 μονάδων την προηγούμενη εβδομάδα και η εν συνεχεία αναρρίχησή του πάνω από τις 1.350 μονάδες δείχνει ότι η αγορά 'χωνεύει' την προηγούμενη άνοδο. Επίσης, η πορεία των συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας δείχνει ότι ακόμη και εάν διορθώνουν οι τράπεζες , υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στα μη χρηματοοικονομικά blue chips που κρατάνε την αγορά. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. Ευρώ
Τράπεζες: Aνοδος 8,02% από την αρχή του χρόνου
Οι τραπεζικές μετοχές πάνε να κάνουν το double αυτό τον Ιανουάριο. Να καταγράψουν νέα μηνιαία κίνηση πάνω από 10%. Απ' ότι διαβάζουμε στις αναλύσεις όλοι βλέπουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ευνοημένες και το 2024. Οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται. Έχουν κέρδη από ομόλογα και από προμήθειες ενώ οπως είδαμε και από την Τράπεζα της Ελλάδος αυξήθηκαν θεαματικά οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο. Ίσως βέβαια έχουν μειωθεί λιγάκι τον Ιανουάριο 2024 αλλά η ουσία είναι ότι εισέρχονται κεφάλαια.
Παπουτσάνης: Παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών
Η επιχειρηματική στρατηγική της Παπουτσάνης βασίζεται σε τέσσερις διακριτούς πυλώνες και εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) καινοτόμων, ποιοτικών και περιβαλλοντικά υπεύθυνων προϊόντων, την εξωστρέφεια με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 35 χώρες, και τη δυναμική επέκταση σε νέες αγορές και προϊοντικές κατηγορίες.
Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις προκλήσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον, η Παπουτσάνης εδραιώνει τις θετικές προοπτικές της για το μέλλον, προχωρώντας σε διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, ενίσχυση της παρουσίας των επωνύμων και ξενοδοχειακών προϊόντων στην αγορά, ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συνεργασιών και εφαρμογή βιώσιμων επενδύσεων σε επίπεδο παραγωγής και προϊόντων.
Intralot: Απορροφά την θυγατρική της για τα Στοιχήματα
Η ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε. Ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με απορρόφηση από την Εταιρία της 100% θυγατρικής της εταιρίας με την επωνυμία «ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ Μ.Α.Ε.» Ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού της Απορροφώμενης ορίστηκε η 31.12.2023.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανεβάζει στροφές μετά την προσφορά για τον ΒΟΑΚ
Ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά για την κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, προϋπολογισμού κατασκευής 1,8 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, την βοηθά να επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα μετά από μία περίοδο στασιμότητας.
OTE: Η μετοχή χρειάζεται στήριξη και καλό market making
Όλοι και περισσότεροι αισθάνονται την ανάγκη να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στη μετοχή αλλά και αναδεικνύουν την αδυναμία μίας διατηρήσιμης ανόδου. Η νέα διοίκηση του ΟΤΕ μπορεί να δημιουργήσει άνοδο στα επίπεδα που αντιστοιχούν στον όμιλο. Παραμένει κάτω από τα 13 ευρώ. Ο πολλαπλασιαστής κερδών έχει υποχωρήσει στο 10x και είναι ένας από τους χαμηλότερους ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες. Ας ασχοληθούν τα τμήματά του οργανισμού με ένα σχέδιο ανόδου της μετοχής. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
Lamda Development: Αισιοδοξία ότι το 2024 θα είναι η χρονιά της μεγάλης οικοδόμησης
Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκτιμά ότι μέσα στο 2024 'θα δούμε τα κτήρια να ξεπηδούν το ένα πίσω από το άλλο' τονίζοντας ότι η ανοικοδόμηση θα γίνει γρήγορα και θα καλύψει τις χρονικές καθυστερήσεις της προηγούμενης διετίας (από την πανδημία και τα υπόλοιπα θέματα). Ας ελπίσουμε να προλάβει το χρονικό όριο του τέλους 2026. Ή έστω το α' εξάμηνο 2027 για να παραδώσει την πλειονότητα των έργων. Η αισιοδοξία φάνηκε μέσα στη σημερινή πορεία της μετοχής.
Τιτάν Int: Το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας αλλά το 2024 μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη χρονιά
Για την μετοχή του ομίλου Τιτάνα, η επιτυχία του 2023 επιβραβεύθηκε με μεγάλη άνοδο της μετοχής του και πλέον οι αναλυτές βλέπουν ότι και το 2024 θα έχει μεγάλες επιτυχίες. Αυξημένες πωλήσεις και κέρδη. “Το γιαπί , το πηλοφόρι , το μυστρί”.
Alpha Finance: Οι 6 επιλογές της για το 2024
Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2024 αποτελούν: α) η Τράπεζα Πειραιώς (ελκυστική αποτίμηση και προοπτικές κερδοφορίας), β) η Eurobank (ισχυρές επιδόσεις και συνέργειες από εξαγορές), γ) ο Μυτιληναίος (συνεχιζόμενη επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ και στην ανάπτυξη δικτύου), δ) η ΔΕΗ (μετασχηματισμός και έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές), ε) τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (πλούσια ατζέντα IPOs/placements και ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς) και στ) ο ΤΙΤΑΝ (θετικές τάσεις κερδοφορίας σε συνδυασμό με ελκυστική αποτίμηση).
Oμόλογα: Μικρή υποχώρηση αποδόσεων μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Συγκρατημένοι είναι οι επενδυτές ομολόγων μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μη μείωση επιτοκίων.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, κινείται στο 2,27%. Του αντίστοιχου ιταλικού υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,77% και του 10ετούς ελληνικού κατά μία μονάδα βάσης, στο 3,25%.