Καλύτερα από τις ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε και πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη εβδομάδα του χρόνου
Η πρώτη εβδομάδα (4 συνεδριάσεων ) του 2024 κρίνεται ικανοποιητική για το ελληνικό χρηματιστήριο εάν σκεφτούμε ότι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαία μεταβολή 1,4% όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές (δείκτες) είχαν υποχωρήσεις.
Το συμπέρασμα από την κίνηση των ξένων δεικτών σε Ευρώπη και Αμερική, είναι ότι η ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είναι αρκετά κουρασμένες από το ράλι του Δεκεμβρίου και πιθανότατα να συνεχιστούν οι προληπτικές διορθώσεις στην Ευρώπη, οι αμερικανικές αγορές έχουν αυξήσει την μεταβλητότητά τους ενόψει οικονομικών προβλημάτων της Κίνας, γεωπολιτικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, αναζωπύρωση πληθωρισμού και αναμονή αποφάσεων της FED.
►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Χτίζει στηρίξεις πάνω από τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Ο Γενικός Δείκτης εδραιώθηκε πάνω από τις 1.300 μονάδες
To ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε μέσα σε 4 συνεδριάσεις να εδραιωθεί πάνω από τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με μία πολύ καλή εικόνα των τραπεζικών μετοχών αλλά και μικρές ανόδους στα περισσότερα blue chips. To γεγονός ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών υποχώρησε στα 80 εκατ. Ευρώ περίπου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ειδικά στις εορταστικές ημέρες.
Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν εισροές κεφαλαίων ενόψει της συνέχειας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική και την Πειραιώς αλλά και της διανομής (για πρώτη φορά σε 15 χρόνια) μερίσματος.
Η Eurobank φαίνεται ότι είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει προς το τέλος του α' εξαμήνου ή στις αρχές του β' εξαμήνου σε διανομή μερίσματος, ενώ και η Alpha Bank κινείται και αυτή προς το β' εξάμηνο. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα επιτοκιακά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών παρέμειναν μέχρι το τέλος Nοεμβρίου 2023 σε υψηλά επίπεδα.
Το Νοέμβριο του 2023, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,50% και 6,25% αντίστοιχα. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,75 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η υψηλή οργανική κερδοφορία θα συνεχιστεί και ολόκληρο το δ' τρίμηνο 2023, αφου οι διαφοροποιήσεις του Δεκεμβρίου ήταν μικρές.
Χρηματιστηριακά, είχαμε μία ανάκαμψη και των μετοχών των διυλιστηρίων (ειδικά της Motor Oil) που θα καταγράψουν ρεκόρ κερδοφορίας το 2023, ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δημιούργησε νέες συνθήκες και για τις τιμές πετρελαίου και για τα διυλιστήρια.
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεψε την παράσταση κατά την πρώτη εβδομάδα του 2024 αφού έφτασε σε υψηλά 52 εβδομάδων την Παρασκευή. Μεικτές τάσεις, με ανοδικές εξάρσεις και ήπιες διορθωτικές κινήσεις είχαν οι κατασκευαστικές (Ιντρακατ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, AVAX και ΕΚΤΕΡ), η Ιντραλοτ και οι μετοχές τεχνολογίας. Καλή εικόνα είχαν και οι μετοχές του ΟΤΕ (επέστρεψε πάνω από τα 13 ευρώ), του ΟΠΑΠ παραμένει κοντά στα 16 ευρώ και ο Τιτάνας Int που έχει επιστρέψει στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2019.
Διάχυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στη μεσαία κεφαλαιοποίηση
Στις 2 από τις 4 συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποιησης (FTSE Mid Cap) υπεραπόδωσε και του Γενικού Δείκτη και του δείκτη υψηλής (Large Cap) κεφαλαιοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι μετοχές από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση είχαν εισροές κεφαλαίων είτε από αγορές ιδίων είτε από ιδιώτες. Ξεχώρισε η άνοδος της ΕΛΧΑ (είχε μείνει πισω σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές του ομίλου Viohalco), η Eβροφάρμα, η Αλουμυλ , η Austriacard κά.
►Διαβάστε επίσης: Χ.Α: Εβδομαδιαία μεταβολή 1,4% για τον Γενικό Δείκτη - Άντεξε ξανά στις πιέσεις
Να παραμείνει πάνω από τις 1.300 μονάδες και την εβδομάδα που ξεκινά ο Γενικός Δείκτης
Με τις ξένες αγορές να περιμένουν αποφάσεις κεντρικών τραπεζών (ειδικά της FED), κάποια θετικά νέα από την κινέζικη οικονομία και το διεθνές εμπόριο που έχει διασαλευτεί και πάλι λόγω των επιθέσεων στον Περσικό κόλπο, το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να δείξει και πάλι 'υψηλό φρόνημα' όπως και την πρώτη εβδομάδα του 2024.
Η επικείμενη είσοδος τους Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τοποθετείται χρονικά στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.
Αυτό θα σημάνει αφ' ενός κάποιες ρευστοποιήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων για τοποθετήσεις στο IPO του ΔΑΑ και αφ' ετέρου την τόνωση της επενδυτικής διάθεσης ξένων επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν η κατάσταση στην διεθνή σκηνή είναι θετική (ή έστω μη έντονα αρνητική) τότε πιθανότατα ο Γενικός Δείκτης θα καταφέρει και πάλι να μείνει πάνω από τις 1.310 μονάδες ή να προσεγγίσει ξανά τις 1.320 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση (υποχώρηση), οι πρώτες στηρίξεις είναι στις 1.300 μονάδες και ισχυρότερες στις 1.280 μονάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!