H αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας (ομόλογα) και των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch είχε σε μεγάλο μέρος προεξοφληθεί από το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα από το ράλι των 100 μονάδων, από τις 1.104 μονάδες τον Οκτώβριο προς τις 1.280 μονάδες τον Νοέμβριο.
►Διαβάστε επίσης: Fitch: Εδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία
Οι προοπτικές ανόδου του Γενικού Δείκτη από τις 1.280 μονάδες προς και πάνω από τις 1.300 μονάδες μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι ορατές και πολύ πιθανές. Οι δύο βασικοί λόγοι είναι ότι πλέον η ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα είναι διαβαθμισμένα σε υψηλότερο επίπεδο απ' ότι ήταν μέχρι σήμερα και συνεπώς οι πιθανοί επενδυτές θα είναι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες που καταστατικά πρέπει να επενδύουν σε αξιοχρέες τοποθετήσεις, δηλαδή σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλή φερεγγυότητα.
Ροές μακροπρόθεσμων επενδυτών προς τα ελληνικά ομόλογα
Αυτό συνεπάγεται σημαντικές ροές μακροπρόθεσμων κεφαλαίων προς τα ελληνικά ομόλογα. Η εικόνα φάνηκε από τα μέσα Νοεμβρίου όταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε από το 4,1% μέχρι το 3,64% και πλέον οι εγχώριοι traders το βλέπουν πολύ πιθανόν να φτάσει στο 3,5% μέσα στην εβδομάδα. Βέβαια και μετά την S&P έβλεπαν ράλι, μόνο που τότε η κρίση ομολόγων λειτούργησε αντίστροφα και η απόδοση του ελληνικού -όπως και των ευρωπαϊκών ομολόγων- εκτινάχθηκε στο 4,4% αντί να υποχωρήσει.
Τώρα όμως, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, συντελεί στην υποχώρηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων και θα βοηθήσει και σε τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι επανεκδόσεις κρατικών ομολόγων και οι δημοπρασίες Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα είχαν πολύ μεγάλες υπερκαλύψεις.
Επίσης, υπερκαλύψεις πάνω από 3 φορές είχαν και τα ομολογιακά δάνεια των ελληνικών τραπεζών (Eurobank και Πειραιώς). Αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική βαθμίδα σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις που πρόσφεραν ήταν πολύ ελκυστικές.
Μετοχές: Το ράλι σε Ευρώπη και Αμερική θα βοηθήσει και τις ελληνικές μετοχές
Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό χρηματιστήριο εξαρτάται σε πολυ μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των ξένων επενδυτών. Το πρόσφατο road show στο Λονδίνο, πέρασε το μήνυμα ότι οι ελληνικές μετοχές είναι πλέον μετοχές χρηματιστηρίου με αυξημένη βαρύτητα και στους ξένους δείκτες και ως μεμονωμένες επιλογές.
Σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά το α' τρίμηνο 2024 , υπό την αίρεση, να μην γίνει κάποια μεγάλη διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια. Οι συνθήκες είναι καλές γιατί και ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ , Βρετανία υποχωρεί και φαίνεται ότι μπορεί να γλυτώσουν την τεχνητή ύφεση ειδικά στο δ΄ τρίμηνο που διανύουμε.
Το ράλι των ξένων μετοχών, δημιούργησε μεγάλες υπεραξίες στις επενδυτικές τράπεζες και ουσιαστικά διεύρυνε το discount των ελληνικών μετοχών μ' αυτές. Έτσι, και με δεδομένη την επενδυτική βαθμίδα, κάποια αυξημένα διαθέσιμα θα τοποθετηθούν και στο ελληνικό χρηματιστήριο είτε άμεσα (μέχρι τέλος του χρόνου) είτε και πιθανότατα στο α' τρίμηνο 2024.
Ο μεσοσταθμικός πολλαπλασιαστής κερδών στο ελληνικό χρηματιστήριο (p/e) διαμορφώνεται κοντά στο 12, ενώ στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Αυστρίας) ξεπερνά το 15-16. Εάν υπάρξει στο επόμενο τρίμηνο κάποια σύγκλιση αποτιμήσεων, τότε ο Γενικός Δείκτης θα επιστρέψει προς τις 1.350 μονάδες (ίσως και υψηλότερα).
Το ενδιαφέρον για τη συνεδρίαση της Δευτέρας ως «τεστ αναβάθμισης»
Η συνεδρίαση της Δευτέρας, θα είναι το «τεστ της προεξόφλησης της αναβάθμισης». Θα δούμε κατά πόσον θα επηρεάσει η αναβάθμιση από την Fitch, το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες εν μέσω μεγάλων εξελίξεων έχουν πραγματοποιήσει ράλι άνω του
12% σε διάστημα 2 εβδομάδων και έχουν αυξηθεί (ως κλαδικός δείκτης) πάνω από 66% από την αρχή του χρόνου.
Τα επίπεδα των 1.300 μονάδων
Οι 1300 μονάδες διατηρούν τις ιδιότητες της επόμενης αντίστασης ενώ οι 1.250 μονάδες είναι η στήριξη. Η μοναδική διαφοροποίηση της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας ήταν η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD δείχνει τάσης κορεσμού πιθανόν υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε μοτίβο συσσώρευσης τιμών. Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει έδαφος ως το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας, δίνοντας κάποιες ανάσες στην άνοδο που έχει ξεκινήσει από τις 1.105 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου.
Το ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας
Το ημερολόγιο προγραμματισμένων γεγονότων κάθε άλλο παρά προ-εορταστική περίοδο θυμίζει: Την Δευτέρα εκκινεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Orilina Properties ΑΕΕΠ, η οποία θα διαρκέσει ως και την Τετάρτη. Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον μήνα Οκτώβριο ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Παπουτσάνης και της Unibios θα διαπραγματεύονται χωρίς τις χρηματικές διανομές των 3 και 1,5 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα.
Την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει εννεάμηνο την Πέμπτη ενώ την ερχόμενη Παρασκευή τέλος θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Συμμετοχών που προέκυψαν από την συγχώνευση με την ANEK.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!