Η άνοδος 1,3% του Γενικού Δείκτη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα στον χειρότερο χρηματιστηριακά (-8% μηνιαία μεταβολή) μήνα του 2023.
Ο Σεπτέμβριος 2023 σημαδεύτηκε από την καταστροφή στη Θεσσαλία αλλά και τις 2 αναβαθμίσεις (DBRS και Moody's) οι οποίες όμως δεν βελτίωσαν το τελικό αποτέλεσμα αφού από τις 8 Σεπτεμβρίου και μετά η πτώση του Γενικού Δείκτη ήταν (-5%) περίπου.
Να θυμίσουμε ότι στα μέσα Οκτωβρίου έχουμε μία νέα αξιολόγηση από την S&P αυτή την φορά και η οποία προφανέστατα θα συμπλεύσει σε μεγάλο βαθμό με τις προηγούμενες, δηλαδή θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες εισροές κεφαλαίων προκειμένου να δούμε σημαντική ανάκαμψη της αγοράς.
Tα θετικά εταιρικά αποτελέσματα στο ελληνικό χρηματιστήριο (α' εξαμήνου 2023) αποτελούν την 'μαγιά' για την ανοδική αντίδραση τον Οκτώβριο.
Ερωτηματικό η ανάκαμψη των ξένων αγορών
Οι νέες εισροές κεφαλαίων θα έρθουν μόνο εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις ξένες οικονομίες και τα ξένα χρηματιστήρια. Τα μηνύματα της Παρασκευής από δηλώσεις στελεχών της FED και της EKT είναι ότι μάλλον φτάσαμε στο τέλος της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι.
Σε πρώτη ανάγνωση οι δηλώσεις αυτές μπορεί να ικανοποίησαν τις αγορές αφού έδωσαν σημάδια ανακοπής των ρευστοποιήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά ο φόβος των στασιμοπληθωριστικών τάσεων στις οικονομίες.
Tα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μοιάζει να υποχωρεί (και στην Ευρωζώνη και ειδικά στη χώρα μας) αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξαληφθεί. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, εκεί τα μηνύματα δείχνουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη και αυτό νομοτελειακά θα οδηγήσει σε υποχώρηση της ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι πόσο θα υποχωρήσει στις οικονομίες εκατέρωθεν του Ατλαντικού.
►Διαβάστε επίσης: «Ανάσα» για τις χρηματιστηριακές αγορές η σημερινή άνοδος
Oι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες
Ξεκινώντας από την OPTIMA BANK, η μεγάλη υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη επενδυτική όρεξη για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η επιτυχία της έδωσε και έναν ρυθμό ανόδου σε τοποθετήσεις στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές που πιέστηκαν ιδιαίτερα τον Σεπτεμβριο με τον κλαδικό (τραπεζικό) δείκτη να υποχωρεί κατά (-13%).
Ο βασικός λόγος της υποχώρησης είναι η αποκόμιση κερδών ενόψει λογιστικής καταγραφής κερδών 9μηνων των μεγάλων εγχώριων και ξένων επενδυτών. Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα τον Σεπτέμβριο επηρέασαν κάπως τα έσοδα κεφαλαίου των τραπεζών αλλά αυτό κρίνεται ότι ήταν πολύ μικρό σε σχέση με την αύξηση της οργανικής κερδοφορίας. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων είναι διθυραμβικές και αυτό συντηρεί το θετικό σενάριο ανόδου του κλάδου.
Θετικά μηνύματα
Το δεύτερο θετικό μήνυμα είναι ότι μέσα στον Σεπτέμβριο είδαμε ανάκαμψη σε Motor Oil (λόγω ανόδου του πετρελαίου προφανώς που προεξοφλεί και βελτίωση στα περιθώρια διύλισης) , σε ΟΠΑΠ που παραμένει σε τροχιά πέριξ των 16 ευρώ ενώ 'επενδυτική ανθεκτικότητα' έδειξε και η μετοχή του ΟΤΕ και μάλιστα σε διορθωτικές συνεδριάσεις. Την ίδια ανθεκτικότητα έδειξε και η μετοχή της Coca Cola που φαίνεται ότι σταθεροποιείται πάνω από τα 26 ευρώ έχοντας μπροστά της να παρουσιάσει ένα καλό γ' τρίμηνο. Η Jumbo μετά από μία μικρή διορθωτική κίνηση, επέστρεψε σε θετικό κανάλι ενώ και ο Μυτιληναίος επιστρέφει προς τα 35 ευρώ μετά την διόρθωση που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο.
Eταιρικά αποτελέσματα
Τον Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκε η πλειονότητα των αποτελεσμάτων εξαμήνου με τις εισηγμένες να εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 4,72 δις ευρώ για τις 110 εταιρίες (70%) που είχαν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής. Ειδικά στο θέμα των κερδών των εισηγμένων η επίδοση είναι άκρως ικανοποιητική αφού τα φετινά μεγέθη χαρακτηρίζονται από λιγότερα έκτακτα αποτελέσματα ή έχουν επιβαρυνθεί από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντές.
Στα άλλα επιμέρους στοιχεία ο κύκλος εργασιών είναι μειωμένος κατά 3% ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 9,4% με σημαντική ωστόσο αρνητική επίδραση από τον κλάδο διύλισης .
Η ολοκλήρωση της αποτύπωσης του εξαμήνου καθώς και η προοπτική που επικοινώνησαν οι εισηγμένες εταιρίες για την συνέχεια της χρήσης θα διαμορφώσει κλίμα και ενδεχομένως κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!