Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Η χρηματιστηριακή πτώση του Αυγούστου και οι θετικές συνθήκες για τον Σεπτέμβριο

Mε απώλειες πέριξ του 3%, ως διαφαίνεται, ολοκληρώνεται ο  Αύγουστος , μία εξέλιξη που θεωρείται,  θετική αφού 'εξαέρωσαν' το σύστημα που χρειάζονταν ήδη μία διορθωτική κίνηση και πλέον η αγορά ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο βάσει νέων δεδομένων. 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει άνοδο 40% από την αρχή του χρόνου και ήδη βρίσκεται (μαζί με το κυπριακό χρηματιστήριο) στην κορυφή των αποδόσεων ανάμεσα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια.  Το πρόβλημα που ουσιαστικά αντιμετώπισε τον Αύγουστο ήταν ότι έχουν προεξοφληθεί όλα τα θετικά σενάρια και χρειάζεται κάποιο νέο ή νέα αφηγήματα προκειμένου να συνεχιστεί η άνοδος προς υψηλότερα επίπεδα. Επίσης η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών παρέμεινε τον Αύγουστο στα επίπεδα των 80 εκατ. Ευρώ που θεωρούνται αρκετά υψηλά για έναν μήνα που παραδοσιακά είναι 'χρηματιστηριακά νεκρός΄ λόγω των θερινών διακοπών.

Οι 3 παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στο χρηματιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Οι εκθέσεις των ξένων οίκων απ' ότι φάνηκε δεν επαρκούν για να δώσουν κινητικότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό που θα δώσει ώθηση είναι πλέον οι νέες κινήσεις των επιχειρήσεων, οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι νέες εισαγωγές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο “άγνωστος Χ” για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η πορεία των ξένων χρηματιστηριακών αγορών , αλλά εάν κρίνουμε απ' αυτά που είδαμε τον Αύγουστο μάλλον θα πρέπει να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Τράπεζες

Σε ότι αφορά τις κινήσεις των επιχειρήσεων, βλέπουμε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει ένα γύρο εξαγορών στο εξωτερικό μετά από μία δεκαετία παύσης και ενδοστρέφειας. Οι υπεραξίες που θα δημιουργηθούν από τις εξαγορές αυτές ουσιαστικά θα δώσουν νέα ώθηση στα τραπεζικά αποτελέσματα στην διετία 2024-2025. Σε ότι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρά και για το γ' τρίμηνο.

Kατασκευαστικές-τεχνολογικές- βιομηχανικές- ενέργεια- πετρέλαια

Σε ότι αφορά τις κατασκευαστικές εταιρείες, αυτές βρίσκονται ίσως στο καλύτερο momentum των τελευταίων 15 ετών. Εκτός από την εκτίναξη των ανεκτέλεστων τους έχουμε μπροστά μας τις εξελίξεις με την Αττική Οδό αλλά και τον ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης) που αποτελούν τις μεγαλύτερες συμβάσεις των τελευταίων ετών και αναμένεται να τροφοδοτήσουν με έργα αρκετές εταιρείες. Πολύ ισχυρές εμφανίζονται και οι τεχνολογικές εισηγμένες στο σύνολό τους οι οποίες προχωρούν σε συνεχόμενες εξαγορές και έχουν την μεγαλύτερη αύξηση μεγεθών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός Κράτους και επιχειρήσεων θα συνεχίσει να αποτελεί πεδίο δράσης για την επόμενη 5ετία τουλάχιστον.

Στις βιομηχανικές εισηγμένες, εμφανίζεται η μεγαλύτερη εξωστρέφεια των τελευταίων δεκαετιών (Cenergy, Μυτιληναίος). Όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι βιομηχανικοί όμιλοι έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση στις εξαγωγές.  Αυτό είναι εξαιρετικά παρήγορο για την ελληνική βιομηχανία και μάλιστα σε μία περίοδο που οι περισσότερες ευρωπαικές πλήττονται από την αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Ανοδικά μεγέθη έχουν και οι ενεργειακές εταιρείες (ΔΕΗ)  αλλά και οι πετρελαιακές. Στις 29 Αυγούστου ανακοινώνει αποτελέσματα α' εξαμήνου  η Motor Oil  και στις 31 Αυγούστου τα ΕΛΠΕ και απ' ότι διαφαίνεται θα είναι ιδιαίτερα υψηλά παρά την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου στο β' τρίμηνο. Παραμένουν σε πολύ καλή τροχιά αποτελεσμάτων οι εταιρείες Εμπορίου (Jumbo, Φουρλής), οι οποίες περιμένουν έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο λόγω των εποχιακών πωλήσεων.

Μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες

Μέσα στο γ' τρίμηνο εκτός από την ΔΕΘ που παραδοσιακά δίνει  μία ώθηση και στο χρηματιστήριο αφού παρουσιάζεται το οικονομικό πρόγραμμα (το οποίο απ' ότι γίνεται γνωστό θα έχει και επιχειρηματικά και φορολογικά κίνητρα) αναμένονται και άλλες κινήσεις.

Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί πλέον να κάνει τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ως ‘προθάλαμο’ για την είσοδο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ( Αερολιμένας Αθηνών) στο ελληνικό χρηματιστήρι. Το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο με τους όρους και κανόνες, που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως ως προς τη διασφάλιση της αξίας των μετοχών.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναθέτει σε Τράπεζα ή Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) την αποτίμηση κινητών αξιών που πρόκειται να αξιοποιήσει, για να βρεθεί το δίκαιο και εύλογο τίμημα.

Εκσυγχρονίζεται και επιταχύνεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για αγοραπωλησίες κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι απαραίτητη σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αξίας άνω των 1.700.000 ευρώ. Ο έλεγχος γίνεται κατ’ αρχήν σε προγενέστερα στάδια της συναλλαγής και ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών μετά από τη συμφωνία ως προς ύψος του τιμήματος.

Οι αλλαγές αυτές αιτιολογούνται από τις χαμηλές αποδόσεις των στοιχείων ενεργητικού (assets)  που είχε το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι πρόσφατα και κυρίως από την αναζήτηση νέων επενδύσεων.  Στην νομοθετική αυτή παρέμβαση, έχουν συμφωνήσει όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς δηλαδή οι τράπεζες, οι ΑΕΠΕΥ, ο ΣΜΕΧΑ και η ΕΧΑΕ

Νέες εισαγωγές στο ελληνικό χρηματιστήριο

Μέσα στο επόμενο διάστημα (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) αναμένεται να δούμε ένα νέο κύμα εισαγωγών στο ελληνικό χρηματιστήριο με σημαντικότερη βέβαια την είσοδο του Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο IPO's των τελευταίων ετών , θα συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 2 δισ ευρώ από ξένους επενδυτές και γενικότερα αναμένεται να δώσει μεγαλύτερο βάθος στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ξένες Αγορές

Σε ότι αφορά τις ξένες αγορές, ο Αύγουστος επεφύλασε μεν δυσάρεστες εκπλήξεις με πτωτικές κινήσεις οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν τρομοκράτησαν τις αγορές. Το πρόβλημα του πληθωρισμού με τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά και η ύφεση σε ισχυρά ευρωπαικά κράτη (Γερμανία, Γαλλία) προβληματίζουν αλλά δεν τρομοκρατούν τους επενδυτές. Οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές διόρθωσαν μεν αλλά δεν καταβαραθρώθηκαν όπως περίμεναν οι 'αρκούδες'.

Κοιτώντας στο εξωτερικό η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα εστιάσει στα νούμερα του πληθωρισμού που θα δημοσιευθούν σε Γερμανία και ΗΠΑ. Στις 30 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί ο μειωμένος πληθωρισμός στην Γερμανία για τον Αύγουστο (6,0% από 6,2%) ενώ την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθεί επίσης μειωμένος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ (5,1% από 5,3%). Και οι δύο μετρήσεις θα ληφθούν υπόψη στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια που έρχονται στις 14/9 (ΕΚΤ) και 20/9 (FED) και άρα αναλόγως θα αξιολογηθούν από τους επενδυτές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα