Το τέλος του Απριλίου βρίσκει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές στα ίδια επίπεδα με των αρχών Απριλίου, αλλά έχοντας ένα τρομακτικό μεσοδιάστημα με πολύ αυξημένη μεταβλητότητα. Αν θέλαμε να κάνουμε ένα απολογισμό του μήνα, θα βλέπαμε ότι από τις 2 Απριλίου μέχρι και την τελευταία εβδομάδα, η παγκοσμια οικονομία πέρασε ένα τεράστιο σοκ από την πλευρά Τραμπ και των δασμών του. Το γεγονός ότι οι κεφαλαιαγορές κάλυψαν μέσα σε 5-6 συνεδριάσεις τις μεγάλες απώλειες του μήνα δείχνει ότι έχουν αρχίσει να ξεπερνούν το σοκ, αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα των επιμέρους οικονομιών. Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα δείχνει άνοδο για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,56%, ο γαλλικός CAC κατά 0,38%, ο ιταλικός MIB κατά 0,46% και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά 0,27%. Οι ευρωπαικές αγορές, πήραν ώθηση και από την χθεσινή άνοδο των αμερικανικών αγορών.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Επιστρέφει προς τα υψηλα Μαρτίου
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει ήδη τις απώλειες από την 'κρίση των δασμών' της 2ας Απριλιου και επιστρέφει προς υψηλότερα επίπεδα εν μέσω όμως αυξημένης μεταβλητότητας. Ενδεικτικά χθες, ο Γ.Δ έφτασε στις 1.711 μονάδες και μετά υποχώρησε προς τις 1.698 για να κλείσει την συνεδρίαση στις 1.709 μονάδες. H μεταβλητότητα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στη σημερινή συνεδρίαση.
Εκτίναξη Γ.Δ μετά την έναρξη πάνω από τις 1720 μονάδες
Ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα στις επιμέρους μετοχές
Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γ.Δ. εκτινάχθηκε στις 1723 μονάδες με άνοδο 0,82% Πρωταγωνιστές και πάλι είναι οι τραπεζικές μετοχές αλλά δεν είναι μόνες τους. Τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips κινούνται ανοδικά.
Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες τροφοδοτούν επιμέρους κύκλους ανόδου. Από τις μετοχές που συναλλάσονται στα πρώτα λεπτά οι 52 είναι ανοδικές και οι 21 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξάνεται κατά 0,76%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο 0,59%. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αυξάνεται κατά 0,95% με άνοδο και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές και στις 3 μικροτερες τράπεζας (Κύπρου , Attica, Οptima) . Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται METLEN, Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Aegean, Helleniq energy, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ