Εβδομάδα παλινόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη και επιστροφή από τα χαμηλά των 1.263 μονάδων της προηγούμενης Παρασκευής προς τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, μία εβδομαδιαία άνοδος 2,88%.
Για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή αυτή απαιτήθηκε η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο , η ανάκαμψη πραγματοποιήθηκε πρώτα με την επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς τις 1.285 μονάδες (οι 1.280 μονάδες θεωρούνται μία ισχυρή στήριξη της αγοράς) και εν συνεχεία η πορεία εν μέσω μεταβλητότητας την Τετάρτη και την Πέμπτη προς τα επίπεδα άνω των 1.290 μονάδων.
Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 1.300 μονάδες αλλά δεν κατάφερε να συντηρήσει τα επίπεδα αυτά. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατά την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε κάτω από τα 80 εκατ. Ευρώ , γεγονός που θεωρείται φυσιολογικό από την στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω θερινής περιόδου διακοπών.
Αδύναμη άνοδος την Παρασκευή με χαμηλές συναλλαγές
Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1299,76 μονάδες με άνοδο 0,3%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα χαμηλά επίπεδα των 59,6 έκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,21% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,43%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (3,84%) λόγω ανόδου της Μυτιληναίος, Υγείας (1,85%) και πρώτων υλών (1,36%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών (-1,32%), τηλεπικοινωνιών (-1,25%) και τραπεζών (-0,98%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.
Οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν την προηγούμενη εβδομάδα
Καταλύτες της ανοδικής κίνησης της προηγούμενης εβδομάδας , ήταν αφ' ενός η ανάκαμψη και των ευρωπαικών αγορών αλλά και οι εκθέσεις των ξένων οίκων που ουσιαστικά στήριξαν την 'τραυματισμένη' επενδυτική ψυχολογία. Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών συνοδεύτηκε με την άνοδο και άλλων δεικτοβαρών μετοχών όπως για παράδειγμα της μετοχής του ΟΤΕ, της Aegean, της Jumbo, του Μυτιληναίου, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της Ιντρακατ, της Motor Oil. Αυξημένη μεταβλητότητα και ήπιες υποχωρήσεις είχε η μετοχή της Coca Cola HBC. Tαυτόχρονα κινήθηκαν ανοδικά και αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είχαν αδρανήσει κατά το προηγούμενο δίμηνο.
Με την άνοδο προς τις 1.300 μονάδες διακόπηκε ένα πτωτικό momentum 4 εβδομάδων και ταυτόχρονα οι επενδυτές βρήκαν χαμηλότερες τοποθετήσεις για επανατοποθετηθούν.
Το βασικό ζητούμενο της αγοράς είναι πλέον να βρεθούν τα ' σενάρια ανόδου' τα οποία θα προωθήσουν την επόμενη ανοδική κίνηση ή θα συντηρήσουν το επενδυτικό κλίμα. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά σενάρια (ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα, κερδοφορίες εισηγμένων) και αναζητεί νέα σενάρια προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει και τα επίπεδα των 1.310-1.320 μονάδων στις αρχές Σεπτεμβρίου
Συνέχιση της ανάκαμψης στις ξένες αγορές
H καθιερωμένη συνάντηση παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας και των κεντρικών τραπεζιτών (FED και ECB) στο Jackson Hole στις ΗΠΑ δεν έβγαλε συνταρακτικές ειδήσεις ωστόσο δημιούργησε το αίσθημα ότι αφ' ενός η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί (ειδικά στην Ευρώπη) , αφ' ετέρου οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν με ηπιότερους ρυθμούς για να μην 'τραυματιστεί' η ανάπτυξη.
Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά την Παρασκευή (αν και αυτό δεν λέει απολύτως τίποτε εάν θυμηθούμε τι έγινε την Τετάρτη) και ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,32%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,4% και ο Nasdaq είχε άνοδο 0,56%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX αυξήθηκε κατά 0,31%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,51%, ο ιταλικός MIB (0,72%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά 0,44%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!