O Φεβρουάριος 2021 ήταν ένας περίεργος μήνας για το Χρηματιστήριο με αυξημένη μεταβλητότητα, μειωμένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές αλλά έκλεισε με θετική μεταβολή στον Γενικό Δείκτη. Παράλληλα 12 από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μόλις 6 μετοχές κατάφεραν να κινηθούν υψηλότερα. Για έναν ακόμη μήνα οι ξένοι επενδυτές έκαναν περισσότερες συναλλαγές από τους εγχώριους, αλλά αυτές ήταν σχετικά μειωμένες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BETA ΑΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου από τα επίπεδα των 749,46 μονάδων και ολοκλήρωσε τον μήνα στις 792,38 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 5,73%. Ωστόσο η τυπική απόκλιση της μεταβολής των συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου είναι αρκετά χαμηλότερα των 792,38 που έκλεισε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών υποχώρησε στα 57,9 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση των συναλλαγών αποδίδεται από πολλούς χρηματιστές στο ότι ο αρχικός ενθουσιασμός για τη νέα χρονιά που υπήρχε τον Ιανουάριο «εξατμίστηκε» από τα αλλεπάλληλα και παρατεταμένα lockdowns που έχουν σαφέστατη επίδραση στην οικονομία. Ενδεικτικά, στις αρχές του 2021 όλοι μιλούσαν για μία χρονιά ανάπτυξης και στο τέλος Φεβρουαρίου όλοι έχουν παραδεχθεί ότι έχει χαθεί το α' τρίμηνο του 2021.
Οι μετοχές που «υπεραπόδοσαν»
Aυτό που παρατηρήσαμε τον Φεβρουάριο σε ό,τι αφορά τα blue chips από τον δείκτη FTSE Large Cap (πραγματοποιούσαν το 90% των ημερήσιων συναλλαγών), είναι ότι οι μετοχές που είχαν υπεραπόδοση έναντι της ανόδου του Γενικού Δείκτη (5,73%) δεν είχαν σταθερή πορεία αλλά έντονη μεταβλητότητα. Δηλαδή έκαναν ένα μικρό ράλι μερικών συνεδριάσεων μετά διόρθωναν αρκετά και επέστρεφαν ανοδικά μετά από αρκετές συνεδριάσεις. Επίσης το άλλο χαρακτηριστικό είναι η υστέρηση στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών αφού μόνο η Alpha Bank και η ΕΤΕ κατάφεραν να κινηθούν καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη.
Την υψηλότερη μηνιαία απόδοση είχε η μετοχή της AEGEAN η οποία κατέγραψε μηνιαία άνοδο της τάξης του 27,8% τον Φεβρουάριο μετά τη μεγάλη διόρθωση που είχε τον Ιανουάριο. Η εκτίναξη της μετοχής ερμηνεύεται κυρίως από την πρόθεση της κυβέρνησης και τα μηνύματα της τουριστικής αγοράς για άνοιγμα με όρους ασφαλείας του τουρισμού από το Πάσχα 2021.
Η δεύτερη μετοχή σε μηνιαία απόδοση ήταν η ΔΕΗ με 26% , η οποία επέστρεψε πάνω από τα 9 ευρώ για να κλείσει στο τέλος του μήνα στα 8,9 ευρώ. Η ΔΕΗ αποτελεί το success story του 2020 που συνεχίζεται και το 2021 με την διεύρυνση μεριδίου αγοράς και την επέκτασή της σε νέες δραστηριότητες, αλλά κυρίως έχοντας ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της.
Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ είχε μηνιαία άνοδο 18,5% παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα διόρθωσε και συσσώρευσε λόγω των προβλημάτων της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ. Η μετοχή ουσιαστικά επέστρεψε σε ανοδικό κανάλι μετά από μία περίοδο σταθεροποίησης.
Η VIOHALCO ενισχύθηκε κατά 14,9% εκμεταλλευόμενη και αξιοποιώντας την αναδιάρθρωση χρέους στην οποία προχώρησε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ωστόσο και πάλι η άνοδος έγινε με μειωμένες συναλλαγές.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεκίνησε τον μήνα ανοδικά, σταθεροποιήθηκε για ένα 10ημερο περίπου για να κλείσει τελικά στα 11,14 ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση, έχοντας μηνιαία απόδοση 10,1%. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα κυμάνθηκε πέριξ των 10,4 ευρώ.
Από τις τραπεζικές μετοχές, την καλύτερη απόδοση είχε η μετοχή της Alpha Bank με μηνιαία άνοδο 9,3%. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ότι ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Η μετοχή της Lamda Development που είχε παραμείνει σταθερή στο πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου, αφυπνίστηκε προς το τέλος του μήνα και έκλεισε με μηνιαία απόδοση 7,9%.
H μετοχή της ΕΤΕ ήταν η δεύτερη τραπεζική μετοχή που κινήθηκε καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη με μηνιαία απόδοση της τάξης του 7,6% .
Η Coca Cola HBC μας επιβεβαίωσε ότι αποτελεί μία μετοχή που κινείται κόντρα στο ρεύμα. Κατά τον Φεβρουάριο είχε αρκετούς αγοραστές από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Η μηνιαία άνοδό της ήταν 7,4%.
Οι υπόλοιπες μετοχές με αποδόσεις καλυτερες του Γενικού Δείκτη, ήταν η Φουρλής (7,2%) αλλά με χαμηλές συναλλαγές, ο ΟΤΕ με 6,2% έχοντας όμως διορθώσει κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και η Μυτιληναίος με 5,7% που και αυτός διόρθωσε στο διάστημα που οι αγορές «ταρακουνήθηκαν».
Από τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν σε άνοδο η Cenergy (21,2%), η ΚΡΙ-ΚΡΙ με 9,3% και η Autohellas (8,7%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!