Ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται με αλλεπάλληλες επιβολές δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μετά τους δεύτερους δασμούς (104%) στα κινέζικα προϊόντα από τις ΗΠΑ, ήρθε η απάντηση των Κινέζων με νέους δασμούς (84%) επί των αμερικανικών προϊόντων. Αυτή η ολέθρια διελκυστίνδα, αν δεν είναι μία κακή εμπορική μπλόφα, μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων μόνο θετική εξέλιξη δεν μπορεί να έχει, εάν και εφ’ όσον βεβαίως ισχύσουν οι διακηρύξεις των δύο πλευρών. Εάν λόγω των αντιμέτρων (εκατέρωθεν) οδηγηθούμε σε κάποιες διευθετήσεις των διαφορών, τότε ίσως είναι ένα θετικό σενάριο.
Μεγάλη πτώση στην Ευρώπη και μικρή άνοδος με μεταβλητότητα στις ΗΠΑ
Πάντως, οι χρηματιστηριακές αγορές και σήμερα βουλιάζουν στην Ευρώπη και έχουν αυξημένη μεταβλητότητα στις ΗΠΑ. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε στις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 2,41%, ο γαλλικός CAC -2,88%, ο ιταλικός MIB κατά -2,39% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 -2,56%. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού (ΗΠΑ), ο Dow Jones είχε μικρή άνοδο 0,3%, ο S&P 500 αυξάνονταν κατά 0,77% και ο Nasdaq κατά 1,5%.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Έντονη πτώση ανάμεσα στις συμπληγάδες της εγχώριας απογοήτευσης και της διεθνούς ανησυχίας
Η απογοήτευση για τη μη αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον FTSE ήταν έκδηλη στις σημερινές συναλλαγές, αν και όπως μας είπαν αρκετοί επαγγελματίες της αγοράς, ήταν μάλλον αναμενόμενη δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας που επικρατεί διεθνώς. Κάτω από αρνητικές διεθνείς συνθήκες δεν θα μπορούσε να αναβαθμιστεί το μικρό ελληνικό χρηματιστήριο. Κάποιοι που είχαν ανοίξει θέσεις προσδοκώντας θετικές εξελίξεις αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους πιέζοντας την αγορά.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, εκεί οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην εγχώρια αγορά ήταν μάλλον αναμενόμενες και προς την ίδια κατεύθυνση. Τις τράπεζες και τα δεικτοβαρή blue chips. Από την έναρξη της συνεδρίασης μέχρι και τη λήξη, οι πιέσεις στα ελληνικά blue chips ήταν μεγάλες, η ζήτηση ανύπαρκτη και δυστυχώς οι ρευστοποιήσεις πέρασαν λόγω margins και στις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Βεβαίως εκεί, τα margins έχουν αδειάσει από την προηγούμενη Πέμπτη και έτσι θεωρητικά οι πιέσεις θα είναι μικρότερες στην κατηγορία αυτή στις επόμενες συνεδριάσεις.
Πτώση 2,69% του Γεν. Δείκτη στις 1.528,34 μονάδες. Διασώθηκαν οι μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Aegean και Autohellas
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1528,34 μονάδες με υποχώρηση 2,69%. Η αξία συναλλαγών και πάλι ήταν αυξημένη στα 257,7 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 18 ήταν ανοδικές και οι 107 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 2,78%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -2,88% και ο τραπεζικός δείκτης κατά -3,14%. Στις τραπεζικές μετοχές τη μικρότερη υποχώρηση είχε η μετοχή της Eurobank ενώ σημαντική άνοδο είχε η Optima. Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, της Aegean και της Autohellas (λόγω μερίσματος).