Με οριακή μεταβολή (-0,4%) διαμορφώθηκε η εβδομαδιαία κίνηση (από Παρασκευή σε Παρασκευή) στο ελληνικο χρηματιστήριο. Ενδιάμεσα στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 1.350 μονάδες (τις υπερέβη για λίγο) αλλά δεν κατάφερε να τις κρατήσει παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες, εγχώριες και διεθνείς συνθήκες ήταν ευνοικές. Την Παρασκευή έκλεισε στις 1.333,86 μονάδες με εβδομαδιαία υποχώρηση (-0,4%) και ημερήσια (-0,86%).
Θετικό το σκηνικό στις ξένες αγορές- Ήπιες διορθώσεις για τις δεικτοβαρείς μετοχές στο Χ.Α.
Το momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε μεν θετικό αλλά χρειάστηκε να γίνουν διορθώσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές για την αποκόμιση κερδών. Ωστόσο , τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, οι ξένες αγορές κινήθηκαν ανοδικά προσεγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά τους (σε Ευρώπη και Αμερική) , τα εγχώρια μακρο παραμένουν ισχυρά ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αποφεύγουν την ύφεση. Τι καλύτερο σκηνικό θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος; Όμως το ελληνικό χρηματιστήριο επειδή έχει κάνει ένα μεγάλο ράλι (της τάξης του 44% ο Γενικός Δείκτης) χρειάζονταν και ‘ανάσες’ δηλαδή τις αποκομίσεις των κερδών
Kοντά στα ιστορικά υψηλά τους οι αμερικανικές και ευρωπαικές αγορές
Η νέα άνοδος των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών οδήγησε τους 3 μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες κοντά (απέχουν λιγότερο από 5%) στα ιστορικά υψηλά τους. Ο Dow Jones έχει αγγίζει τις 35.500 μονάδες, ο S&P τις 4.600 μονάδες και ο Nasdaq τις 14.300 μονάδες. Το ίδιο ισχύει για τις μεγάλες αγορές της Ευρωζώνης και τον FTSE 100 του Λονδίνου.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής και τα τραπεζικά stress tests
Οι τραπεζικές μετοχές , παρά το γεγονός ότι φαίνεται να πέρασαν με επιτυχία τα stress tests και εμφανίζουν θετικά μεγέθη, διόρθωσαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα και συμπαρέσυραν μαζί τους και άλλα δεικτοβαρή blue chips. Ήπιες εβδομαδιαίες υποχωρήσεις γνώρισαν και οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, εκδηλώθηκαν σημαντικές διορθωτικές κινήσεις ενδοσυνεδριακά σε όλους τους κλάδους με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 1.327 μονάδες. Στα επίπεδα αυτά βγήκαν αγοραστές σε blue chips με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η πτώση και τελικά η εβδομάδα να ολοκληρωθεί με τον Γενικό Δείκτη στις 1.333,86 μονάδες και ημερήσια μεταβολή (-0,87%).
Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε στις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης και διαμορφώθηκε στα 89,2 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 έκλεισαν ανοδικά και οι 69 πτωτικά.
Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε την Παρασκευή κατά (-0,93%) και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατά (-0,38%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων ( 0,15%) , του Εμπορίου (0,06%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,56%), Χρηματοοικονομικών (-1,68%), Τραπεζών (-1,34%), Τροφίμων-Ποτών (-1,19%) και Πετρελαικών (-0,97%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΠΑΠ, MYTΙΛΗΝΑΙΟΣ, Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, Eurobank
Τα εταιρικά αποτελέσματα διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμες τάσεις
Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα που εμφανίζουν εισηγμένες (Μυτιληναίος, Τιτάν) έχουν ήδη προεξοφληθεί στις μετοχές τους. Έτσι δεν μπορουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση. Ωστόσο σε πολλές μετοχές προσθέτουν δυναμική. Η αγορά χρειάζεται κάτι επιπλέον για να κάνει την υπέρβαση των 1.350 μονάδων από την επόμενη εβδομάδα και να φτάσει στις 1.377 μονάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!