Η επόμενη εβδομάδα (πρώτη Μαρτίου) θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τις στηρίξεις των 760-750 μονάδων ενώ παραμένει για το επόμενο διάστημα η αντίσταση των 780 μονάδων και μετά των 805 μονάδων. Ιδιαίτερα προσοχή θα χρειαστούν οι τραπεζικές μετοχές που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευμετάβλητες ενώ τα υπόλοιπα blue chips θα δείξουν τις 'άμυνές' τους στην κρίση. Να υπενθυμίσουμε ότι αναμένεται και παράταση του lockdown (επισήμως) γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση.
Θα θέλαμε να δούμε το Χ.Α να διαφοροποιείται από τον κανόνα της πτώσης αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον μία ευχή και όχι μία πραγματικότητα. Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι αρκετά δύσκολη και θα ξεχωρίσουν οι μετοχές που έχουν αντοχή και καλή χρηματιστηριακή εικόνα. Σε δεύτερη ανάγνωση θα είναι μία καλή συνεδρίαση για τους short και ίσως για όσους έχουν ρευστότητα και θέλουν να αγοράσουν χαμηλότερα. Επίσης το γεγονός ότι είναι η τελευταία ημέρα του μήνα δημιουργεί αυξημένη μεταβλητότητα.
H βίαια διόρθωση στους αμερικανικούς δείκτες (ο Dow Jones υποχώρησε -1,75% και ο S&P 500 -2,45% με ρευστοποιήσεις κυρίως σε τεχνολογικές μετοχές) εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων των κρατικών αμερικανικών ομολόγων και του φόβου για πληθωριστικές πιέσεις, μεταδόθηκε γρήγορα στις ασιατικές αγορές (-4% στο χρηματιστήριο του Τόκυο, -3,5% στη Σαγκάη) που έκλεισαν το πρωί (ώρα Ελλάδας) αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις του τελευταίου εξαμήνου. Μια εικόνα που αναμένεται να την δούμε και στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης DAX ξεκίνησε την συνεδρίαση με υποχώρηση κατά 200 μονάδες περίπου (-1,4%) ενώ πτωτικά ήταν και οι υπόλοιποι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες με εξαιρέσεις -στην αρχή των συνεδριάσεων- μόνο το αυστριακό χρηματιστήριο, το νορβηγικό και το σουηδικό.
Η άνοδος των αποδόσεων των επιτοκίων στην Αμερική δείχνει αύξηση πληθωρισμού και ίσως μεταδοθεί και στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Ηδη οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχουν ξεπεράσει το 1,1% και έχουν κτυπήσει 'συναγερμό' τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στα επιτελεία τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ έχει προλάβει και διαμορφώσει τα πρώτα κέντρα αντίδρασης στην “πληθωριστική επίθεση” και αναμένονται ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!