Η διορθωτική κίνηση των αμερικανικών αγορών επιδείνωση την ήδη ασταθή κίνηση των ευρωπαϊκών και επηρεάσε ιδιαίτερα το αδύναμο χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα. Ο Γενικός Δείκτης μετά από μία αρχική προσπάθεια κίνησης προς τις 790 μονάδες, παραδόθηκε στις ορέξεις των πωλητών (εγχώριων και ξένων) με αποτέλεσμα να βρεθεί από τα μισά της συνεδρίασης σε πτωτικό έδαφος και κάτω από τις 780 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους ενώ τα υπόλοιπα blue chips πιέστηκαν από πωλητές της «τελευταίας στιγμής».
Αλλες ειδήσεις που επιβάρυναν το χρηματιστηριακό κλίμα, είναι δήλωση του κ. Σταικούρα ότι «θα δουμε φως στο τούνελ από το β' τρίμηνο» με την οποία έμμεσα γίνεται παραδοχή ότι -λόγω των lockdowns – το α' τρίμηνο 2021 είναι χαμένο. Ηδη η φημολογία περί παράτασης του ήδη υπάρχοντος lockdown κατά μία εβδομάδα ακόμη έχει δημιουργήσει επιχειρηματική αναστάτωση. Οι ελπίδες για το β' και γ' τρίμηνο εστιάζονται στο - προσεκτικό- άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.
Ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 773,52 μονάδες με υποχώρηση -1,08%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 έκλεισαν ανοδικά και οι 78 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (0,14%) λόγω της αντιθετικής κίνησης (contrarian) της Coca Cola και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Υγείας (-7,18%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,93%), Πρώτες Ύλες (-1,68%), Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών (-1,45%).
Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων μεταδίδονται και στα χρηματιστήρια μετοχών
Αυτό που φοβούνταν και δεν ομολογουσαν ευθέως οι διεθνείς επενδυτες ήταν η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων στα αμερικανικά ομόλογα. Το θέμα ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στην Αμερική και έχει πάρει έκταση αυτή την εβδομάδα με πωλήσεις ομολόγων (ειδικά γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών) και στην Ε.Ε. Μία αρνητική εξέλιξη και για τα χρηματιστήρια μετοχών αφού όταν πιέζονται τα ομόλογα, νομοτελειακά οι πιέσεις μετατίθενται και στις μετοχές.
Οι διεθνείς αγορές περιμένουν τώρα τον διοικητή της FED, Τζερομ Πάουελ να μιλήσει και για τα αμερικανικά ομόλογα και για το πρόγραμμα στήριξης της αμεριακανικής οικονομίας και για την πορεία της πανδημίας. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικου, η κα Λαγκάρντ πρόλαβε και εξέφρασε πρώτη την δική της γραμμή που είναι ουσιαστικά έλεγχος της πορείας της καμπύλης επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων (είχε αρχίσει να αντιστρέφεται από την προηγούμενη εβδομάδα) με ταυτόχρονη συνέχιση της πορείας στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών μέσω του προγράμματος PEPP.
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι αμερικανικές και ευρωπαικές αγορές βρέθηκαν σε διορθωτικό έδαφος αλλά γι' αυτούς ίσως το κακό είναι μικρότερο αφού εξορθολογίζουν τις ήδη υψηλές αποτιμήσεις. Στις ΗΠΑ διορθώνουν οι τεχνολογικές μετοχές πιέζοντας όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες χαμηλότερα (ο Dow Jones προσεγγίζει τις 31.300 μονάδες και ο S&P κινείται προς τις 3.800 μονάδες) και στην Ευρώπη 'αποκαθηλώνεται' ο DAX που είχε εκτοξευτεί πάνω από τις 14.000 μονάδες πριν από δύο εβδομάδες. Προς το παρόν μιλάμε για μία λογική διόρθωση. Εάν γίνει ξεπούλημα (sell off) θα φανεί την επόμενη εβδομάδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!