Να πάρει την συνέχεια της ανόδου των 10 συνεδριάσεων (από τις 29 Μαρτίου μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου) που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη από τις 1.030 μονάδες στις 1.102 θα προσπαθήσει από σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Εχουν μεσολαβήσει μία ανοδική ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές τη Μεγάλη Παρασκευή και μία ημέρα με ήπιες διορθωτικές κινήσεις σε Αμερική και Ευρώπη που αποδίδονται είτε σε αποκόμιση κερδών από το προηγουμενο ράλι (ειδικά στην Ευρώπη) είτε σε ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης.
O γερμανικός DAX έκλεισε με οριακή υποχώρηση (-0,11%) στις 15.789 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε (-0,28%) κάτω από τις 7.500 μονάδες, ο ιταλικός MIB (-0,62%) αλλά βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά του. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, εάν ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει την άνοδο θα βρεί μπροστά του την αντίσταση των 1.110 - 1.120 μονάδων εάν διορθώσει θα βρει την πρώτη στήριξη στις 1.080 μονάδες.
Tι είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση στο ΧΑ
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η άνοδος συνεχίστηκε για 10η συνεχόμενη συνεδρίαση την Μεγάλη Πέμπτη και ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.102,79 μονάδες έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξης του 7% περίπου από τις αρχές Απριλίου.
Κατά την συνεδρίαση της Μεγ. Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έσπασε από την έναρξη της συνεδρίσης τις 1.100 μονάδες και αφού κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, έκλεισε στο τέλος της συνεδρίασης στις 1102,79 μονάδες με άνοδο 0,63%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ από τα οποία το 70% των συναλλαγών το έκαναν 6 μετοχές.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,58% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,99%. Από την μεταβολή αυτή γίνεται εμφανές ότι υπάρχουν και σημαντικές τοποθετήσεις και σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος της Υγείας (4,43%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (2,55%) λόγω Jumbo, ο κλάδος της Τεχνολογίας (1,38%), οι Τηλεπικοινωνίες (1,15%) ενώ και πάλι οι τράπεζες έδωσαν τον ανοδικό τόνο στη συνεδρίαση με άνοδο 0,9% , όπως και οι χρηματοοικονομικές (ΕΧΑΕ). Το Εμπόριο αυξήθηκε κατά 0,86%. Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των πετρελαϊκών (-1,88%) και τα Ταξίδια-Αναψυχή (-1,26%).
Οι παράγοντες που θα μετρήσουν
Tην τάση για το υπόλοιπο του Απριλίου θα την δώσουν για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου ενώ για τις διεθνείς αγορές η στάση της ΕΚΤ ως προς τα επιτόκια. Οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν αύξηση 25 μ.β. το Μάιο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο εκτός από την αξιολόγηση της S&P έχει μπροστά του και τις εκλογές Μαίου και όσο πλησιάζουμε στο ορόσημο αυτό, τόσο θα αυξάνεται (θεωρητικά) η μεταβλητότητα.
Θετικά και αρνητικά
Στα θετικά για την συνέχεια είναι οι ανακοινώσεις ανοδικών εταιρικών αποτελεσμάτων (το 2022 ήταν χρονιά με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και θα υπάρξει και ρεκόρ μερισματικών αποδόσεων) που συντηρούν το ανοδικό κύμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Επίσης και τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2023 που έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται, προδικάζουν μία χρονιά και για το 2023.
Οι μακροοικονομικές εξελίξεις μοιάζουν θετικές αφού ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάρτιο στο 4,6% ενώ υπάρχει και η έκθεση του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,6% της ελληνικής οικονομίας. Στα αρνητικά είναι το γεγονός ότι το μέσο διαθέσιμο εισόδημα έχει υποχωρήσει (όπως ορθά επισημαίνει και ο κ. Βακάκης της Jumbo) και ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία.
Οι εκλογές, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται παραδοσιακά ως αντίξοος παράγοντας, εντούτοις η επίδρασή τους θα είναι μικρότερη απ' ό,τι αναμένεται εάν κρίνουμε από την αύξηση των τουριστικών κρατήσεων σε επίπεδα ρεκόρ και την εξωστρέφεια πολλών εισηγμένων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!