H ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών ουσιαστικά οδήγησε την επενδυτική κοινότητα στην σκέψη ότι για τους επόμενους 4-5 μήνες θα έχουμε πολιτική μεταβλητότητα και πάγωμα επενδύσεων. Ετσι κάποιοι έσπευσαν να πάρουν τα κέρδη τους με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό με τις χαμηλές συναλλαγές) ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει πτωτικά κόντρα στην αρχική άνοδο.
Ταυτόχρονα, μεικτές τάσεις εμφανίζουν στην έναρξη των συνεδριάσεών τους οι αμερικανικοί δείκτες, με το Dow Jones να αυξάνεται 0,23%, τον S&P 500 να μειώνεται κατά -0,11% και τον Nasdaq -0,58% εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί η άνοδος των επιτοκίων στις εταιρείες τεχνολογίας.
Στην Ευρώπη, ο DAX αυξάνεται λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας κατά 0,09%, ο CAC καταγράφει άνοδο 0,07%, ο MIB έχει άνοδο 0,23% και ο Eurostoxx υποχωρούσε οριακά.
Η αγορά βλέπει παρατεταμένη πολιτική αστάθεια
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η έναρξη ήταν θετική, με το Γενικό Δείκτη να φτάνει προς τις 1.040 μονάδες, αλλά σταδιακά να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Μόλις ανακοινώθηκε η ημερομηνία εκλογών (21 Μαίου), ξεκίνησαν αυξημένες ρευστοποιήσεις. Εύλογα οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν προς τι οι ρευστοποιήσεις, αφού η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι οι εκλογές θα γίνονταν το Μάιο.
Ο βασικός λόγος είναι ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και οι ξένοι θεωρούν ότι θα πάμε σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο που ουσιαστικά θα διαρκέσει 4-5 μήνες και θα «αιχμαλωτίσει» την δημοσιονομική πορεία και την επιχειρηματικότητα.
Μάλιστα, στο Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που διεξάγονταν εκείνη την ώρα, οι ξένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις παρατεταμένες εκλογικές διαδικασίες ως παράγοντα που μπορεί να καθυστερήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε επικίνδυνα προς τις στηρίξεις των 1.020 μονάδων.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1023,44 μονάδες (κοντά στο χαμηλό ημέρας) με υποχώρηση 1,29%. Η αξία συναλλαγών ήταν στα 72,12 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 20 έκλεισαν ανοδικά και οι 78 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -1,08% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κατά -1,44%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο είχε ο κλάδος Ταξιδίων-Μεταφορών 0,4% και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-5,94%), Πρώτων υλών (-2%), Τροφίμων-Ποτών (-1,97%), Χρηματοοικονομικών (-1,85%), Τραπεζών (-1,43%), Κατασκευών (-1,59%), Εμπορίου (-1,76%).
Γενικότερα, η αγορά δείχνει να συσσωρεύει πέριξ των 1.020 μονάδων όπου αποδεικνύεται ένα ισχυρό σημείο στήριξης σε όλες τις κρίσεις του Μαρτίου. Εάν υπάρξει ανάκαμψη και υπέρβαση των 1.040 μονάδων θα φανεί στις επόμενες 3 συνεδριάσεις της εβδομάδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!