Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζική κρίση: Πώς εξηγούν αναλυτές το sell-off των μετοχών και την κρίση στη Deutsche Bank

Η νέα βουτιά των τραπεζικών μετοχών σήμερα στην Ευρώπη, με τη Deutsche Bank να σφυροκοπείται, δείχνουν ασφαλώς την ανησυχία των αγορών ότι τα προβλήματα του κλάδου μπορεί να μην έχουν περιοριστεί ακόμη αποτελεσματικά, παρά τις παρεμβάσεις των ρυθμιστικών Αρχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η μετοχή της Deutsche Bank βυθίστηκε πάνω από 12% μετά την απότομη αύξηση των CDS, δηλαδή του κόστους για την ασφάλιση από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής ομολόγων της. Μισή ώρα πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, οι απώλειες για τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας περιορίστηκαν στο 8,7% παραμένοντας πάντως πολύ μεγάλες, 

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης (του Stoxx 600) κατέγραφε το μεσημέρι απώλειες πάνω από 5% που περιορίστηκαν κάπως πριν από λίγο (15.00) στο 4,2%.

Είχε προηγηθεί στην αρχή της εβδομάδας η κατρακύλα στις τιμές των ομολόγων ΑΤ1 (additional Tier 1) των τραπεζών μετά το ολικό «κούρεμα» των σχετικών τίτλων της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δις. δολαρίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της από την UBS.

Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters σχολίασαν ως εξής τις εξελίξεις.

Saxo Bank

«Οι εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων ΑΤ1 σημαίνουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κίνητρο τώρα να εκδίδουν κοινές μετοχές, κάτι που θα μειώσει την αξία τους για τους μετόχους και αυτός είναι ο λόγος που οι τραπεζικές μετοχές επανακαθορίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής της τράπεζας για τη στρατηγική μετοχών, Peter Garnry, προσθέτοντας:

«Ο κίνδυνος και οι κινήσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών θα παραμείνουν στο επίκεντρο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, όπου η πίεση αναφορικά με τα ομόλογα ΑΤ1 δείχνει ότι οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών απειλούνται από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης».  

RBC Wealth Management

«Όταν το κύμα υποχωρεί, εκθέτει τις αδυναμίες και αυτό είναι που βλέπουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι περιπτώσεις της SVB και της Credit Suisse είναι μεμονωμένες και περιορισμένες, αλλά κατά την άποψή μας δεν έχει εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος. Οι πληγές θεραπεύονται αργά και οι ανησυχίες για τον κλάδο πιθανόν να συνεχισθούν. Το τραπεζικό σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, επομένως πρέπει να παρακολουθούμε τις μελλοντικές εξελίξεις πολύ στενά», δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας, Frederique Carrier.

Και πρόσθεσε: «Οι τραπεζικές μετοχές έχουν μειωθεί αρκετά και φαίνονται φθηνές. Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, υπάρχει ασφαλώς περιθώριο για τις υψηλής ποιότητας τράπεζες, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα κρατούσαμε περισσότερο από μία θέση αναφοράς, επειδή η κατάσταση μπορεί να γίνει δυσκολότερη για τις τράπεζες λόγω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών – το κόστος κεφαλαίων και χρηματοδότησής τους είναι πιθανόν να αυξηθεί και θα πρέπει μάλλον να πληρώσουν μεγαλύτερα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις».

Rabobank

«(Το sell-off) φαίνεται να καθοδηγείται από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank… είναι μία τράπεζα που είχε τα δικά της ζητήματα με τις ρυθμιστικές Αρχές, είχε επίσης αστάθεια στην κερδοφορία της και προχώρησε σε αναδιάρθρωση. Υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά με την Credit Suisse καθώς η Deutsche επανήλθε στην κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η Credit Suisse δεν είχε προοπτική κερδοφορίας για το 2023», δήλωσε ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας, Paul van der Westhuizen.

Σε σχέση με τον αντίκτυπο από το αναγκαστικό deal της UBS με την Credit Suisse, σημειώνει: «Πρώτον, οι επενδυτές δεν θέλουν μετά την περασμένη Κυριακή να κρατάνε θέσεις που έχουν οποιαδήποτε ανησυχία. Η έξοδος από τις θέσεις αυτές είναι ενδεχομένως αυτό που βλέπουμε να γίνεται με τη Deutsche Bank. Και φυσικά  μπορεί να βγάλει κανείς χρήματα, αν είναι από τη σωστή πλευράς μίας υπερβολικής αντίδρασης των μετοχών».

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανόν  επλήγησαν λόγω του ντόμινο από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου οι περιφερειακές τράπεζες φαίνεται να βρίσκονται υπό πίεση σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν, πράγματι, θεμελιακά ζητήματα. Είναι υγιείς και  ισχυρότερες παρά ποτέ στο παρελθόν. Επωφελούνται από το περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων  και οι δείκτες κερδοφορίας τους έχουν αρχίσει εν τέλει να αυξάνονται. Είχαμε την εξαίρεση της Credit Suisse, όπου υπήρξε μία ξαφνική έλλειψη εμπιστοσύνης που οδήγησε στη φυγή των καταθέσεων, αλλά αυτή προέκυψε από μία κακοδιαχείριση και σκάνδαλα αρκετών ετών.

Autonomous Research

«Είμαστε σχετικά χαλαροί λόγω της ισχυρής θέσης της Deutsche αναφορικά με τα κεφάλαια και τη ρευστότητά της… Δεν ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα της και για να είμαστε ξεκάθαροι η Deutsche δεν είναι η επόμενη Credit Suisse».

Nordea

«Το κλίμα είναι ακόμη επιφυλακτικό και σε αυτό περιβάλλον κανείς δεν θέλει να ρισκάρει… Είναι πολύ άστατη (η αγορά) και είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν», δήλωσε επικεφαλής αναλυτής της φιλανδικής τράπεζας, Jan von Gerich.

SEB

«Μιλώντας γενικά, σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι αγορές είναι αρκετά πρόθυμες να ψάχνουν για τον πιο αδύναμο κρίκο. Γενικά, οι αγορές είναι αρκετά ανήσυχες και εστιάζουν στο ενδεχόμενο επόμενο ντόμινο. Δεν γνωρίζω αν είναι εύλογο να εστιάζουν στη Deutsche ή όχι»., δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική επιτοκίων της σουηδικής τράπεζας, Jussi Hiljanen.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ