Οι φόβοι για πτώχευση στην Silicon Valey Bank (SVB) σε συνδυασμό με τα στοιχεία που βγήκαν για την απασχόληση (payrolls) και την ανεργία στις ΗΠΑ δημιουργούν μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες ανά τον κόσμο.
Eντονα πτωτικά κινούνται και οι τραπεζικοί κλάδοι στην Ευρωζώνη παρασύροντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε 1,7%, ο γαλλικός CΑC 1,77%, o ιταλικός MIB 2,13% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε απώλειες 1,8%.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης «έγραφε» απώλειες που ξεπερνούσαν το 4%. O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση στις 1.064 μονάδες, υποχώρησε κάτω από τις 1.060 μονάδες και σταδιακά στα χαμηλά ημέρας βγήκαν αγοραστές σε δεικτοβαρείς μετοχές.
Tελικά επέστρεψε και έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας. Στα επίπεδα πέριξ των 1.050 μονάδων υπάρχει μία τυπική στήριξη, στην οποία θα δούμε εάν θα υπάρξει αντίδραση την Δευτέρα.
Η πρώτη πτωτική εβδομάδα του 2023
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1056,26 μονάδες με υποχώρηση (2,49%. Με την σημερινή υποχώρηση, ολοκληρώθηκε μία έντονα πτωτική εβδομάδα (εβδομαδιαίες απώλειες 5,24%), που ήταν και η πρώτη πτωτική εβδομάδα του 2023.
Η αξία συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 113,7 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 11 έκλεισαν ανοδικά και οι 95 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -2,85% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -1,39%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των τραπεζών (-5,61%), Εμπορίου (-3,07%), Πετρελαιοειδών (-2,77%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-2,75%), Τροφίμων-Ποτών (-2,01%) και την μεγαλύτερη άνοδο οι κλάδοι Υγείας (2,7%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (1,41%).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν σε Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank , ΔΕΗ και Jumbo.
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν προδιαγεγραμμένη από την αρχή της (βλέποντας την πορεία των ξένων αγορών), απλώς όλοι οι παράγοντες της αγοράς περίμεναν να δουν εάν θα υπάρξει κάποια αντίσταση. Ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε εβδομαδιαία υποχώρηση της τάξης του 5,24%, αλλά ουσιαστικά η άνοδος από την αρχή του χρόνου είναι 13,6%.
Πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται σε μία φάση που εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2022 και την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να συνυπολογίζονται και τα μακροοικονομικά μεγέθη διεθνώς και οι εξελίξεις με τα επιτόκια. Το «πανηγύρι» του εύκολου κέρδους που είδαμε στο α' δίμηνο 2023, μοιάζει να τελειώνει, αφού οδεύουμε και σε έντονη προεκλογική περίοδο με ενδεχόμενες παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις.
Aξιολόγηση ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS
Αργά το βράδυ αναμένεται να έχουμε και την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS Morningtar.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης (4ος από πλευράς σπουδαιότητας) έχει αξιολογήσει το ελληνικό αξιόχρεο και την ελληνική οικονομία με BB (σταθερό), ένα βήμα, δηλαδή, χαμηλότερα από την αξιολόγηση για την επενδυτική βαθμίδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!