Ο «πόλεμος του πληθωρισμού» καλά κρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά τον -χειρότερο απ' ότι αναμενόταν- πληθωρισμό στις ΗΠΑ, έχουμε σήμερα καλύτερο απ' ότι αναμένονταν πληθωρισμό στη Βρετανία, λόγω της μεγάλης υποχώρησης των πετρελαιοειδών.
Στα χρηματιστήρια, εκατέρωθεν του Ατλαντικού, υπάρχει μία διελκυστίνδα αυτών που βλέπουν παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό και χαμηλή ανάπτυξη (απαισιόδοξοι) και αυτών που βλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και υψηλότερη ανάπτυξη (αισιόδοξοι). Έτσι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια, με τις αγορές κατά την μία συνεδρίαση, να τις διαδέχονται πωλήσεις στην επόμενη συνεδρίαση. Eνδεικτική της μεταβλητότητας είναι το γεγονός ότι ο λονδρέζικος FTSE 100 ξεκίνησε με μικρή υποχώρηση. Ίσως γιατί είχε προεξοφλήσει τις εξελίξεις με τον πληθωρισμό κατά τις προηγουμενες συνεδριάσεις όταν και έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά κοντά στις 8.000 μονάδες.
►Διαβάστε επίσης - ΗΠΑ: Οριακή πτώση του πληθωρισμού στο 6,4% τον Ιανουάριο
Στις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, οι δείκτες παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους (του περυσινού Φεβρουαρίου). Ο γερμανικός DAX έχει ξεκινήσει ανοδικά (0,17%), ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,27%, ο ιταλικός υποχωρεί οριακά (-0,16%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx αυξάνεται 0,22%.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Πέριξ των 1.090-1.100 μονάδων
Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να μην βρίσκεται (ούτε κατά διάνοια) κοντά στα ιστορικά υψηλά του αλλά καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις στην Ευρώπη από τις αρχές του χρόνου. Αυτό που χαρακτηρίζει το ελληνικό bull market είναι ότι οι συναλλαγές σε καθημερινή βάση ξεπερνούν πλέον τα 120 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. (πάνω από 100 εκατ. Ευρώ η μέση ημερήσια συναλλαγή από την αρχή του χρόνου). Η άνοδος προέρχεται από την υπεραπόδοση των περισσότερων blue chips αυτή την περίοδο. Μετοχες που είχαν υποαποδώσει κατά το προηγούμενο τρίμηνο, έχουν επανέλθει δυναμικά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Τιτάνας, ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC. Η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί το επόμενο στοίχημα για την αγορά, γιατί οι εγχώριοι χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ασύμβατο το γεγονός ότι με εκτιμώμενη μεγάλη αύξηση κερδοφορίας και με σχεδόν (εκτιμώμενη επίσης) διψήφια μερισματική απόδοση η μετοχή να διαπραγματεύεται κάτω από τα 15 ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν καταγράψει ένα μεγάλο ράλι από την αρχή του χρόνου αλλά παραμένουν ακόμη δελεαστικές επιλογές για θεσμικούς παράγοντες, οι κατασκευαστικές έχουν δυναμικά ανασυνταχθεί, τα διυλιστήρια έχουν ιστορικά υψηλά κέρδη, οι ενεργειακές βρίσκονται στο επίκεντρο και όλα αυτά σε μία περίοδο που τα μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν καλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε σήμερα στις 1.095,76 μονάδες με άνοδο 0,16%. Το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών είναι σχεδόν στο 2 / 1 και το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι η άνοδος μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ανοδικά κατά την έναρξη της συνεδρίασης κινούνται οι δείκτες τεχνολογίας (0,66%), Πρώτων Υλών (0,46%), Χρηματοοικονομικών (βλέπε MIG) με 10,11% και Εμπορίου (0,4%). O τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά (0,11%). Υποχωρούν λόγω αποκόμισης κερδών τα πετρελαιοειδή (διυλιστήρια) και τα προσωπικά προϊόντα (Jumbo).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!