Η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές των αμερικανικών μετοχών το 2023 δεν αποτελεί την αρχή μίας νέας βιώσιμης ανοδικής αγοράς (bull market), αλλά απλά μία ακόμη ανάκαμψη σε μία καθοδική αγορά (bear market), εκτιμά η Morgan Stanley σε έκθεσή της και επικαλείται τα διαφορετικά μηνύματα που στέλνουν οι αγορές των κρατικών ομολόγων (treasury), του χρυσού και του πετρελαίου.
Η Wall Street κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στις αρχές έτους από τον Ιανουάριο του 2020, με το κλίμα αισιοδοξίας να γίνεται πιο έντονο την περασμένη εβδομάδα μετά την αναμενόμενη επιβράδυνση της αύξησης του επιτοκίου της Fed στις 25 μονάδες βάσης.
Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Συσσωρεύει πάνω από τις 1.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Εκτίναξη του S&P 500
Παρά την εξαγγελία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ότι θα συνεχίσει την πολιτική της για μείωση του πληθωρισμού και ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται μειώσεις επιτοκίων το 2023, οι επενδυτές εκτίναξαν τον δείκτη S&P 500 στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο και τον δείκτη μεταβλητότητας σε χαμηλό 52 εβδομάδων.
Πολλοί επενδυτές φαίνεται ότι συνεχίζουν να βλέπουν ότι έρχεται μία bull market, βασιζόμενοι στο αισιόδοξο σενάριο ότι η Fed θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό με μία περιορισμένη μόνο επιβράδυνση της οικονομίας, των εταιρικών κερδών και της απασχόλησης.
Ωστόσο, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι το σημερινό ράλι δεν βασίζεται στη βελτίωση των βασικών οικονομικών δεδομένων αλλά στη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η οποία πιθανόν να αναστραφεί αργότερα φέτος.
Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρά περιθώρια ανόδου μετά το φετινό ράλι βλέπουν αναλυτές
Διαφορετικό σήμα από άλλες αγορές
Και τονίζει ότι η εικόνα που υπάρχει σε άλλες κατηγορίες assets δεν δείχνει την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας που υπάρχει στα χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει τρεις αγορές που εκπέμπουν διαφορετικά μηνύματα:
- Ομόλογα αμερικανικού δημοσίου: Η καμπύλη αποδόσεων των treasury παραμένει έντονα ανεστραμμένη, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων να είναι μεγαλύτερες περισσότερο από 70 μονάδες βάσης σε σχέση με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων (χθες η ψαλίδα αυξήθηκε περαιτέρω, με την απόδοση των διετών στο 4,45% και των 10ετών στο 3,63%). Η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων αποτελεί ένα διαχρονικά επιβεβαιωμένο σήμα ότι επίκειται ύφεση της οικονομίας, με τους επενδυτές να βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο βραχυπρόθεσμα.
- Χρυσός: Μετά τα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε ο S&P 500 τον Οκτώβριο, η άνοδος των τιμών του χρυσού ήταν μεγαλύτερη από αυτή του S&P 500 και του Nasdaq. Αν και η τιμή του χρυσού στηρίχθηκε από τους κινδύνους σχετικά με το πλαφόν στο χρέος των ΗΠΑ, πιθανότατα δεν θα είχε τα κέρδη που σημείωσε αν η οικονομία επρόκειτο να σταθεροποιηθεί ή να ανακάμψει, όπως φαίνεται να δείχνουν τα χρηματιστήρια. Όπως είναι γνωστό, ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους που επίκειται κάποια αναστάτωση.
- Πετρέλαιο: Αν οι επενδυτές σε μετοχές αναμένουν «ήπια προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας και ανάκαμψη αργότερα στο 2023, οι τιμές του πετρελαίου δεν το δείχνουν αυτό. Οι προθεσμιακές τιμές του αργού, για παράδειγμα, είναι μειωμένες 8,6% από την αρχή του έτους και 18,7% σε ετήσια βάση. Η επικρατούσα άποψη στην αγορά πετρελαίου είναι ότι η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ μπορεί να αντισταθμίσει την όποια ανοδική τάση του λόγω της ανάκαμψης της Κίνας μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Διαβάστε επίσης: Πάουελ: Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει - Θετικό σήμα για τη Wall Street
Επιπλέον λόγοι για προσοχή
Η Morgan Stanley τονίζει ότι ο αντίκτυπος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, το γεγονός ότι τα εταιρικά κέρδη είναι ευάλωτα και την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού αποτελούν επιπλέον λόγους που χρειάζεται σύνεση.
Για να επιβεβαιωθεί το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» που παίζουν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια θα πρέπει να υπάρξουν πιο απότομες καμπύλες αποδόσεων, χαμηλότερες τιμές του χρυσού και ισχυρότερη άνοδος των τιμών ενέργειας, καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!