H μεταβλητότητα παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ευθυγραμμιστούν οι αμερικανικές αγορές με τις ευρωπαϊκές.
Σήμερα άνοιξαν ανοδικά τα αμερικανικά χρηματιστήρια (μετά από ένα πενθήμερο πτωτικό σερί) λόγω θετικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά την ίδια στιγμή πέρασαν πτωτικά τα ευρωπαικά.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,61%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,67% και ο Nasdaq είχε άνοδο 0,98%.
Οι ευρωπαϊκές αγορές που ξεκίνησαν ανοδικά επέστρεψαν σε πτωτικό κανάλι, μετά από τις εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη για την ΕΕ, αλλά και τη Βρετανία.
Αργό γύρισμα σε θετικό πρόσημο
Ο δείκτης DAX, την ίδια ώρα (μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) κατέγραφε υποχώρηση 0,43% και πλέον απειλούνται και οι 12.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC είχε μικρή υποχώρηση 0,10%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-0,16%), ενώ ο ιταλικός MIB, αν και ξεκίνησε πάλι με άνοδο, τελικά υποχωρούσε κατά 0,62%.
Βέβαια ουδείς μπορεί να πει ότι στο κλείσιμό τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες θα βρεθούν με τα ίδια πρόσημα και μεταβολές ή θα γυρίσουν και πάλι πτωτικά. Μάλιστα την ώρα που έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, οι περισσότεροι ευρωπαικοί χρηματιστηριακοί δείκτες πέρασαν σε θετικό έδαφος.
ΧΑ: Από πού προήλθε η άνοδος
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πέριξ των 800 μονάδων όπου κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο διάστημα.
Η άνοδος προήλθε κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και υπερπουλημένα blue chips κατά το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα οι πετρελαϊκές (διυλιστήρια). Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 798,41 μονάδες, με άνοδο 0,72%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,6 εκατ. Ευρώ ενώ το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν θετικό με 55 ανοδικές μετοχές και 42 πτωτικές. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,73% ενώ ο δείκτης Mid Cap υποχώρησε κατά 0,28%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εταιρείες πετρελαίου-αερίου (1,93%), δηλαδή τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil μετά την προηγούμενη διόρθωση, οι Βιομηχανικές (1,42%), οι Πρώτες Ύλες (1,02%), οι Τράπεζες (0,95%) και τα Τρόφιμα Ποτά (0,93%).
Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (-1,53%) με νέες πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, Τεχνολογίας (-1,32%), Εμπορίου (-0,77%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, η Motor Oil και η Eurobank.
Mπορεί στη λήξη της συνεδρίασης να έχασε τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης αλλά, τουλάχιστον, έδειξε σημάδια ανάκαμψης μετά το παρατεταμένο «σφυροκόπημα» των πωλητών.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα στις μετοχές που έχουν έκθεση οι ξένοι επενδυτες είναι μεγάλη και αυξάνεται από την στιγμή που θεσμικά funds θέλουν να μειώσουν μετοχές και να αποκτήσουν ρευστότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!