Αρνητικά (χαμηλότερα των προσδοκιών) εταιρικά αποτελέσματα και εκτιμήσεις για μεγάλη (τουλάχιστον 0,75%) αύξηση επιτοκίων από την FED στην Αμερική, καθώς και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με πιέσεις στην γερμανική οικονομία ήταν οι βασικοί λόγοι για την πτωτική κίνηση των χρηματιστηρίων εκατέρωθεν του Ατλαντικού.
Εάν σ' αυτούς τους 3 λόγους προστεθεί και η έκθεση του ΔΝΤ που κάνει αναφορά για αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, τότε βλέπουμε ότι -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- χρηματιστηριακά είμαστε σε πτωτικό κανάλι .
Κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, δηλαδή, λίγο μετά την έναρξη στην Αμερική, ο Dow Jones υποχωρούσε 0,32%, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,52% και ο Nasdaq κατά 0,97%.
Στην Ευρώπη, ο DAX κατέγραφε πτώση 0,85%, ο CAC υποχωρούσε 0,52%, ο ιταλικός MIB (-0,75%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά (-0,74%).
Οι τάσεις για το υπόλοιπο των συνεδριάσεων παραμένουν καθοδικές, εκτός βέβαια εάν βγουν κάποιες θετικές ειδήσεις που αλλάξουν το βραχυπρόθεσμο momentum.
Συγκρατημένη μεταβλητότητα στο ΧΑ
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η μεταβλητότητα ήταν ελεγχομενη και ισορροπημένη με μικρό εύρος διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη, που κινήθηκε μεταξύ 825 χαμηλό - 831 μονάδων. Χαμηλες ήταν και πάλι οι συναλλαγές που δεν ξεπέρασαν τα 35 εκατ. ευρώ.
Αρκετά blue chips είχαν αυξημένη μεταβλητότητα με εναλλαγές σε «κύματα» αγοραστών και πωλητών. Μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησαν οι market makers τις αγορές τους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να απορροφήσεις τις όποιες πιέσεις και τελικά να κλείσει κοντά στο πρωινό ξεκίνημα.
Βέβαια, επιμέρους κλάδοι και μετοχές γνώρισαν σημαντικές ενδοσυνεδριακές μεταβολές.
Πάλι στις 829 μονάδες
To τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 829,26 μονάδες με οριακή μεταβολή 0,04%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 34,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 41 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,02%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (MID CAP) είχε άνοδο 0,24%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Κατασκευών-Υλικών (0,77%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,55%), Εμπορίου (0,36%) Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,33%). Οριακά ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης (0,03%) με αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα στις μετοχές (Alpha Bank, Eurobank ανοδικά, ΕΤΕ και Πειραιώς πτωτικά).
Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-1,66%) και οι πρώτες ύλες (-0,25%), ενώ πιέσεις είχαν επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές, όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τερνα Ενεργειακή κ.ά.
Η σημερινή ισορροπία στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση κρίνεται ως μία μάλλον θετική εξέλιξη. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει κοντά στις 830 μονάδες, εξαιτίας της διελκυστίνδας ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές και ανάμεσα στα υπόλοιπα blue chips, τα οποία έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!