Η αρχική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίστηκε και μάλιστα τονώθηκε μετά την αρχική ανοδική έναρξη των αμερικανικών δεικτών.
Οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να επιστρέφουν σε relief rally μετά την έντονη διόρθωση και παρά τις κραυγές μεγάλων επενδυτικών οίκων ότι η διόρθωση στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί εντονότερη.
Η αλήθεια πάντα φαίνεται στο ταμπλό. Ο γερμανικός δείκτης DAX έφτασε στις 13.300 μονάδες και ο γαλλικός CAC επέστρεψε στις 6.000 μονάδες εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. Στις ΗΠΑ , ο Dow Jones αφού κράτησε τις στηρίξεις των 30.000 μονάδων την Παρασκευή, επιστρέφει προς τις 30.500 μονάδες και ο S&P 500 προς τις 3.800 μονάδες.
Ανέβηκε ο Γενικός Δείκτης, αλλά στο τέλος έχασε την ορμή του
Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές ακολούθησε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και πάλι οι συναλλαγές ήταν χαμηλές και προς το τέλος της συνεδρίασης κάμφθηκε η ορμητικότητα της ανόδου.
Ο Γενικός Δείκτης άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης τις 848 μονάδες (υψηλό ημέρας) και τελικά έκλεισε στις 840,69 μονάδες, με άνοδο 1,07%. Η αξία συναλλαγών και πάλι χαμηλή στα 55,08 εκατ. ευρώ, αλλά εμφανώς θετικό το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 75 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 41 πτωτικά.
Στους επιμέρους κλάδους, κυριάρχησε η άνοδο των τραπεζών με 4,3%, ακολούθησαν οι βιομηχανικές (3,79%) με σημαντική άνοδο σε Μυτιληναίο και Cenergy, οι πετρελαϊκές επιβεβαίωσαν το ανοδικό momentum με 2,96% και οι τεχνολογικές παραμένουν σε πλήρες κανάλι ανόδου με 2,96%.
Να σημειωθεί η επιστροφή ενός θεσμικού «χαρτιού», του ΑΔΜΗΕ, σε μία καλή κίνηση με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν ο ΟΠΑΠ, η ΕΤΕ, ο ΟΤΕ, η Motor Oil και η ΔΕΗ.
Η 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και στις διεθνείς αγορές, τονώνει το αίσθημα της επενδυτικής αισιοδοξίας εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και εκτίναξης του πληθωρισμού.
Μία θετική εξέλιξη που δείχνει ότι οι καταστάσεις σε μικροοικονομικό επίπεδο δεν είναι τόσο άσχημες όσο φαίνονται οι μακροοικονομικές εξελίξεις.
Βέβαια, τα βραχυπρόθεσμα ανοδικά ράλι δεν εγγυώνται ότι θα υπάρχει και αντίστοιχη συνέχεια όταν δεν υποβοηθούνται από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι Κεντρικές Τράπεζες και οι κυβερνήσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!