Με τις διεθνείς αγορές να υποχωρούν όχι μόνο σε μετοχές και ομόλογα αλλά και σε εμπορεύματα , σφραγίζεται η προεξόφληση ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και ότι η ανάπτυξη (παγκοσμίως) θα είναι αισθητά χαμηλότερα απ’ ότι ειχε προεξοφληθεί στις αρχές του χρόνου ού μην και αρνητική.
Το σενάριο για είσοδο των ισχυρών οικονομιών (και κατ’ επέκταση και των αδύναμων) σε στασιμοπληθωρισμό εάν προ μηνός είχε πιθανότητες (σύμφωνα με την Goldman Sachs) περίπου 35-40% σήμερα οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί λόγω και μέτρων των κεντρικών τραπεζών.
Αυτή την αναπροσαρμογή των ρυθμών ανάπτυξης επί τα χείρω δείχνουν οι πορείες των χρηματιστηριακών αγορών τις τελευταίες συνεδριάσεις από την Πέμπτη μέχρι και χθες.
Χθες το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό (λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος) αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα γλυτώσουμε την ‘σφαγή’ της Δευτέρας που βίωσαν οι αμερικανικές και ευρωπαικές αγορές. Οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά Δεκεμβρίου 2020 ενώ οι ευρωπαικοί είναι στα επίπεδα Ιανουαρίου 2021. Ουσιαστικά έχει χαθεί όλο το ράλι του 2021
Ο Dow Jones δοκιμάζει τις αντοχές του λίγο παραπάνω από τις 30.000 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κάτω από τις 3.800 μονάδες δείχνοντας ότι μπήκαμε σε bear market , δηλαδή σε καθοδική αγορά και ο Nasdaq βρίσκεται κοντά στις 10.000 μονάδες. Εάν σήμερα Τρίτη κρατηθούν τα επίπεδα αυτά ίσως σωθεί κάπως η κατάσταση.
Απώλειες μέχρι 10% στους ευρωπαϊκούς δείκτες σε τρεις συνεδριάσεις
Ίδια κατάσταση και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια , που μετά την έκλαμψη προ 15ημερών που ουσιαστικά κάλυψαν τις προηγούμενες απώλειες, ήρθαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ (και τα στοιχεία πληθωρισμού) για υποχωρήσουν οι μεγάλοι ευρωπαικοί δείκτες κατά 8-10% από τα επίπεδα που είχαν την προηγούμενη Τετάρτη.
Στήριξη στις 850 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη ή πάμε προς τις 800 μονάδες εάν επιδεινωθεί το κλίμα
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταφέρει να καταγράψει μικρότερες απώλειες (της τάξης του -4% για τον Γενικό Δείκτη) έχει πιθανότητες να γλυτώσει το ΄μεγάλο μαχαίρι’ των ευρωπαικών αγορών αλλά το πιθανότερο είναι να κλείσει την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες στις επόμενες συνεδριάσεις.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του , ο αναλυτής της BETA ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, «από το πρωί της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδική αγορά εκ νέου μετά και την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών.
Σημείο αναφοράς πλέον για τους αγοραστές είναι οι 850 μονάδες που αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει να δοκιμάσει τα φετινά χαμηλά του Μαρτίου, λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.
Προς το παρόν η τάση έχει γείρει υπέρ των πωλητών, οι τζίροι έδειξαν ένταση σε πτωτικές ημέρες και η διάχυση των απωλειών είχε σχεδόν καθολική έκταση.
Αν σε αυτή την φάση δεν υπάρξει κάποιος νέος σχηματισμός ανάσχεσης της τάσης (συσσώρευση) ή μείωση της έντασης των συναλλαγών το επικρατέστερο σενάριο θα βάλει τις 800 μονάδες ως βασικό στόχο στην κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη στο κοντινό μέλλον.»
Τράπεζες και λοιπά blue chips
Στην συνεδρίαση της Τρίτης, το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον θα εστιαστεί κυρίως στις τραπεζικές μετοχές για δύο λόγους.
Πρώτον γιατί θα υποστούν άμεσες επιπτώσεις από τα μέτρα της ΕΚΤ και την διακοπή επαναγοράς ομολόγων και δεύτερον γιατί οι ξένοι επενδυτές κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους και ως επακόλουθο της πτώσης της Δευτέρας στις ξένες αγορές, θα υπάρχουν και ρευστοποιήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές όπως έγινε άλλωστε την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Για την μετοχή της Alpha Bank, τα 0,9 ευρώ είναι ένα κρίσιμο επίπεδο (εκεί είχε γίνει η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της). Κατά την τελευταία –προ μηνός- διόρθωση, στα 0,88 εμφανίστηκαν αγοραστές και επέστρεψε πάνω από το 1 ευρώ.
Όμως τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες ελληνικές τραπεζικές μετοχές , με την ΕΤΕ να προσπαθεί να ισορροπήσει πέριξ των 3,5 ευρώ, την Eurobank πέριξ των 0,9 ευρώ και την Πειραιώς πέριξ του 1 ευρώ.
Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, στο επίκεντρο θα βρεθούν μετοχές που για διάφορους λόγους είχαν καταγράψει σημαντικό ράλι το προηγούμενο διάστημα όπως για παράδειγμα η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ, η Ελλάκτωρ, ο ΟΤΕ που ισορροπούσε κοντά στα 17,3 ευρώ μετά από μία περίοδο μεταβλητότητας, ο ΟΠΑΠ που κατάφερε να επιστρέψει πάνω από τα 14 ευρώ και η πρόσφατη Γεν. Συνέλευση ενέκρινε το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου, ορισμένα βιομηχανικά growth stocks όπως η CENERGY και η ΕΛΧΑ , η Coca Cola HBC που επέστρεψε πάνω από τα 20 ευρώ μετά από απώλειες 30% που είχε λόγω Ρωσίας και Ουκρανίας. Ίσως έχουμε κάποιες θετικές εκπλήξεις από μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις οποίες δεν έχουν παρουσία ξένα funds. Αλλά η διαφοροποίηση τους θα είναι μικρή και πρόσκαιρη
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!