Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Κάλυψε τις απώλειες που είχε τον Απρίλιο από τους δασμούς Τραμπ

To ελληνικό χρηματιστήριο ανταποκρίθηκε πλήρως στο προσκλητήριο ανόδου που σήμαναν την προηγούμενη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές. 

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στις 4 μεταπασχαλινές συνεδριάσεις άνοδο περίπου 3,8% και επέστρεψε στα επίπεδα που είχε στις αρχές Απριλίου, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια των δασμών Τραμπ.  

Πρωταγωνιστές της ανόδου δεν ήταν μόνο οι τραπεζικές μετοχές αλλά και αρκετά μη τραπεζικά blue chips που έδειξαν ότι έχουν επιχειρηματικές ειδήσεις και προοπτικές περαιτέρω ανόδου.  

Ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και αυτής που ξεκινά σήμερα είναι ο όμιλος της METLEN, ο οποίος θα ανακοινώσει σήμερα νέες ειδήσεις στους επενδυτές στο Λονδίνο, στο χρηματιστήριο του οποίου θα εισαχθεί η μετοχή του.

Δυναμική είχε και ο ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση με την Telekom, αλλά και η ΔΕΗ, η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ, το Αεροδρόμιο (ΔΑΑ), ο ΑΔΜΗΕ , η Coca Cola HBC, ο Τιτάν, η Aegean, η Viohalco και η Cenergy.  

Την Παρασκευή , σε ανοδικό κανάλι βρέθηκαν και αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως η Lavipharm, ο Sarantis, η AVAX , η Αλουμυλ, η Profile.

Σε watch list για αναβάθμιση από τον Stoxx

Στη Watch List για αναβάθμιση σε Aναπτυγμένη (Developed)  αγορά έβαλε το Ελληνικό Χρηματιστήριο ο STOXX, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/4 στα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης χωρών.

 Η νέα κατάταξη θα τεθεί σε ισχύ από τις 22 Σεπτεμβρίου 2025, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στις υφιστάμενες κατηγορίες των 68 χωρών. Mία σημαντική εξέλιξη, εάν ευοδοθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Να θυμήσουμε βεβαίως ότι περιμέναμε στα τέλη Μαρτίου την αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά από τον FTSE, αλλά τελικά μετατέθηκε στις καλένδες.

Mήνας αυξημένης μεταβλητότητας o Απρίλιος

Ο Απρίλιος, που ολοκληρώνεται σε 3 συνεδριάσεις, ήταν μήνας πολύ υψηλής μεταβλητότητας Ξεκίνησε με μεγάλη υποχώρηση λόγω της παγκόσμιας αναταραχής που δημιούργησε ο Τραμπ με τους δασμούς αλλά κατά την πασχαλινή και μεταπασχαλινή εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κάλυψε τις απώλειες.

Κατά την διάρκεια του Απριλίου η αγορά έφθασε να υποχωρεί από το κλείσιμο του Μαρτίου ως και 13,7% αλλά το “come back” του Γενικού Δείκτη έχει ανατρέψει την εικόνα (και κάθε σχετικό προγνωστικό) βάζοντας πλέον βάσιμες πιθανότητες να κλείσει ο μήνας με κέρδη. 

Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα είναι ο 6ος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, φαινόμενο το οποίο είχε καταγραφεί για τελευταία φορά την περίοδο Ιαν – Ιουλ. 2019 όταν η αγορά είχε επτά συνεχόμενους μήνες θετικών αποδόσεων και αθροιστικά κέρδη 46,7%.

Στο διάστημα που έχει καταγραφεί το σερί και το οποίο ξεκινάει από το Νοέμβριο του 2024 έως και σήμερα η αγορά καταγράφει κέρδη 23,31%.

 Η ολική επαναφορά της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα από εκεί που ξεκίνησε είναι αποτέλεσμα των καλύτερων μεγεθών κερδοφορίας που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για την περυσινή χρήση καθώς και στην μερική αποκατάσταση του θετικού κλίματος στην Αμερική μετά το μέσον του μήνα.

Εμπορικός πόλεμος και Ουκρανικό

Σε ότι αφορά τα δύο σημαντικά θέματα που καθορίζουν τις τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον μεν εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ φαίνεται ότι άνοιξε κάποιους διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα. Σε ότι δε αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εκεί γίνονται προσπάθειες εκατέρωθεν και με την άτυπη συνάντηση Τραμπ – Ζελ,ενσκι (κατά την εξόδιο ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου) ίσως δημιουργηθούν νέες προοπτικές.

Ωστόσο η μεταβλητότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στα χρηματιστήρια, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό επισημαίνουν οι ξένοι οίκοι λέγοντας ότι θα υπάρξουν αρκετές διορθωτικές περίοδοι πριν σταθεροποιηθούν οι αγορές ή εισέλθουν σε νέο ανοδικό κανάλι.

H συνεδρίαση της Παρασκευής

Στη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 1705,61 μονάδες με μηδενική μεταβολή σχεδόν. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 133 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 82 έκλεισαν ανοδικά και οι 36 πτωτικά. 

Οι περισσότερες ανοδικές ήταν στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,22%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,32%. Ο τραπεζικός δείκτης μεταβλήθηκε κατά -0,98 % με ρευστοποιήσεις στις συστημικές μετοχές και αγοραστικές κινήσεις στις 3 μη συστημικές (Attica Bank, Tράπεζα Κύπρου, Optima). 

Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η άνοδος του ΟΤΕ (μετά τις εξελίξεις με την Telekom), η ΔΕΗ, το ΔΑΑ (Αεροδρόμιο Αθηνών), η Motor Oil, η Lamda Dev, η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), ο ΑΔΜΗΕ και η Viohalco. Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν με αυξημένες συναλλαγές η Prodea, η AVAX, η Lavipharm, η Q&R, η EYAΘ, ο Φάις, ο Καρέλιας κά.

Τα κέρδη που έφερε η αναβάθμιση από την S&P φαίνεται ότι έχουν ‘εξατμιστεί’ και η αγορά περιμένει από εταιρικές ειδήσεις σε blue chips ( πχ METLEN, OTE, ΔΕΗ, ΔΑΑ, Viohalco, Αegean) και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης να αποκτήσει στηρίγματα έναντι της τραπεζικής μεταβλητότητας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ