Aπογοητευτική η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου και σε πτώση και σε όγκους συναλλαγών κατά την σημερινή συνεδρίαση που ακολούθησε σε ελεύθερη πτώση τις αμερικανικές και τα ομόλογα.
Η πτώση των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων αποδίδεται σε αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση (ανεργία) Απριλίου και σε εκτιμήσεις για πιθανή είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση.
Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς μάς ανέφεραν ότι η εγχώρια υποχώρηση αποδίδεται περισσότερο στην άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων και στις πιέσεις σε μετοχές τραπεζών και ενέργειας.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο ήταν ότι δεν βγήκε καμιά αντίσταση και «γκρεμίστηκαν» εύκολα οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη στις 890 μονάδες.
Ξεκίνησε δυνατά αλλά έκλεισε σπάζοντας τις στηρίξεις
Ενώ η πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε με άνοδο, στο ελληνικό χρηματιστήριο η άνοδος κράτησε μόλις δύο ώρες. Ξεκίνησε ενθουσιωδώς ο Γενικός Δείκτης στις 914 μονάδες, αλλά σταδιακά έχασε τη δυναμική του και υποχώρησε προς τις 900 μονάδες.
Προς το τέλος της συνεδρίασης (και μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας στις 888,47 μονάδες με υποχώρηση 1,32%.
Η αξία συναλλαγών ήταν 73 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 25 έκλεισαν ανοδικά και οι 87 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,42% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μειώθηκε κατά 1,38%.
Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα διυλιστήρια (1,6%) οι Πρώτες Ύλες (0,36%), τα Τρόφιμα-Ποτά (0,14%) και οι Χρηματοοικονομικές (0,12%), ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (-4,03%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-3,15%), Τράπεζες (-2%), Τηλεπικοινωνίες (-1,67%).
Ουσιαστικά είδαμε τη μεγαλύτερη υποχώρηση στους δεικτοβαρείς τίτλους των τραπεζών, στον ΟΤΕ, στον Μυτιληναίο, στη ΔΕΗ. Οριακή πτώση στον ΟΠΑΠ, ενώ ανοδικά συνέχισε να κινείται η μετοχή της Ελλάκτωρ (που συνεχίζει την άνοδο εν μέσω φημών), η Motor Oil και Coca Cola HBC.
Η εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου (άνοιγμα Γενικού Δείκτη στις 914 μονάδες και κλείσιμο στις 888) δεν συνάδει ούτε με τις θετικές εκθέσεις ξένων οίκων, ούτε με τις αξιολογήσεις ούτε με τα εταιρικά αποτελέσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Ακόμη και εάν τα αποτελέσματα του α' τριμήνου είναι άσχημα, η σημερινή αντίδραση έδειξε πανικό. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε την αυριανή -τελευταία- συνεδρίαση της εβδομάδας για να δούμε εάν η σημερινή πτώση ήταν ένα «εαρινό μπουρίνι» ή το προοίμιο μίας «χρηματιστηριακής καταιγίδας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!