Οι 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας οδήγησαν το Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου σε άνοδο μέσα στον Απρίλιο της τάξης του 4%, που είναι μέσα στις 3 υψηλότερες ανοδικές κινήσεις.
Ταυτόχρονα, η προσέγγιση των 930 μονάδων (πριν τη διόρθωση της Πέμπτης) κάλυψε ένα μεγάλο μέρος από τις απώλειες που είχε ο Γενικός Δείκτης από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το αξιοσημείωτο της ανόδου της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι πραγματοποιήθηκε κόντρα στο ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών που ήταν έντονα πτωτικό.
Το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου και οι εξηγήσεις του
Η εξήγηση γι' αυτή την συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη είναι ότι οι επενδυτές (εγχώριοι και ξένοι) αναζητούν μετοχές επιχειρήσεων με ανοδικά μεγέθη, μεγάλη ταμειακή ρευστότητα, μερισματικές αποδόσεις και ενδιαφέροντα business plans.
To ελληνικό χρηματιστήριο εκτός από τέτοιες επιχειρήσεις έχει το θετικό ότι ενώ ξένες αγορές (και δη οι ευρωπαϊκές) και μετοχές κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό discount έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2021 δείχνουν ότι στις περισσότερες εισηγμένες η χρονιά ήταν πολύ καλύτερη από το 2020, και για κάποιες καλή και έναντι του 2019. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης (κερδών) στο ΧΑ το 2021 ήταν πάνω από 40% σε σχέση με το 2020 και περίπου 10% σε σχέση με το 2019, κόντρα στην διαφορά του ΑΕΠ ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.
Η σχέση κεφαλαιοποίησης ΧΑ / ΑΕΠ διαμορφώνεται πλέον στο 38% και παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαική Ενωση που είναι γύρω στο 60-65%. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλες προοπτικές ανόδου υπάρχουν στην περίπτωση που εκτονωθεί η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και σταματήσουν τα διεθνή προβλήματα (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, προβλήματα εφοδιασμού κ.ά.).
Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μοιράσουν φέτος πάνω από 1,7 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας μία μέση μερισματική απόδοση της τάξης του 3%.
Βεβαίως υπάρχουν μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ που θα διαμορφώσει μερισματική απόδοση 12% που είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη αλλά και άλλα δεικτοβαρή blue chips, όπως ο ΟΤΕ, η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο Mυτιληναίος που θα έχουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα ομόλογα και οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν πλέον αρνητικές πραγματικές αποδόσεις λόγω του πληθωρισμού για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.
Εισροές κεφαλαίων από ιδιώτες και θεσμικούς
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε την Πέμπτη στις 918,96 μονάδες καταγράφοντας εβδομαδιαία (4 συνεδριάσεων) άνοδο 1,4%, ενώ οι επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές είχαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.
Η απόδοση του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται στο 2,87%. Το μετοχικό ενδιαφέρον επισημαίνεται πλέον και από το γεγονός ότι μετά από ένα δίμηνο εκροών από τα αμοιβαία κεφάλαια, οι εισροές της προηγούμενης εβδομάδας στα μετοχικά α/κ ήταν 6,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό, βέβαια, είναι μικρό αλλά είναι ενδεικτικό αλλαγής τάσης.
Ενδιαφέρον για υψηλή κεφαλαιοποίηση και επιλεκτικά στη μεσαία
Οι επενδυτικές επιλογές της τελευταίας εβδομάδας εστιάστηκαν ιδιαίτερα στους κλάδους ακίνητης περιουσίας (4,85%), Κοινής Ωφελείας (3,8%), Κατασκευών (3,51%), Οικιακών προϊόντων (3,26%), ενώ ήπιες πιέσεις είχαν οι Τράπεζες (-0,52%).
Οι κλάδοι ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) ουσιαστικά αφορούν εταιρείες με μεγάλα χαρτοφυλάκια επαγγελματικών ακινήτων και τις προσόδους που αυτά δημιουργούν. Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, τα ακίνητα γενικότερα θεωρούνται αντιπληθωριστικά καταφύγια.
Η άνοδος των επιτοκίων οδηγεί σε αντίστοιχη άνοδο των έγγυων προσόδων (δηλαδή των προσόδων από ενοίκια) και αυτό μπορεί να καλύψει τις όποιες απώλειες σε κεφάλαια ή σε εισοδήματα. Ταυτόχρονα, διαχειριζόμενες μεγάλα χαρτοφυλάκια με αστικά ακίνητα υψηλής αξίας καταφέρνουν να πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη από πωλήσεις σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Για παράδειγμα η Lamda Development διαχειρίζεται το project του Ελληνικού αλλά έχει και πολλά mall σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η Trastor έχει και αυτή μεγάλη περιουσία σε ακίνητα, η Prodea, η Premia επίσης έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο.
Στις μετοχές κοινής ωφέλειας, η μετοχή της ΔΕΗ έκανε ένα εντυπωσιακό εβδομαδιαίο ράλι πάνω από 10%, κυρίως γιατί είχε υποχωρήσει αρκετά τις προηγούμενες εβδομάδες. Αρκετά καλή κίνηση έκανε ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ενώ επενδυτικό ενδιαφέρον έδειξαν θεσμικά χαρτοφυλάκια για ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Στις κατασκευές ξεχώρισε η άνοδος της μετοχής του Ελλάκτωρ γιατί εκτός από την βελτίωση των μεγεθών του είχε και μετοχικό ενδιαφέρον για πιθανές εξελίξεις όπως λένε οι χρηματιστηριακές φήμες.
Στα οικιακά προϊόντα, η μετοχή της Jumbo είχε μία σημαντική άνοδο εξαιτίας κυρίως της μεγάλης ταμειακής ρευστότητας που διαθέτει και της γενικότερης ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης.
Σε θετικό momentum παραμένουν οι μετοχές των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, Motor Oil) και ενέργειας (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy), που εκμεταλλεύονται την παγκόσμια οικονομική συγκυρία.
Για τις τραπεζικές μετοχές, δεν υπάρχει ενιαία τάση καθώς οι επιμέρους 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών κινούνται εναλλακτικά ανοδικά και πτωτικά και χωρίς σταθερή τάση.
Αποδόσεις μετοχών από την αρχή του χρόνου
Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις μετοχών από την αρχή του χρόνου, στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν οι ανοδικές κινήσεις των (μη χρηματοοικονομικών μετοχών) Τέρνα Ενεργειακή (27%), Παπουτσάνη (23,1%), ΕΛΠΕ (20,3%), Jumbo (19,4%), ΟΠΑΠ (15,1%), Cenergy (13,4%), Eλλάκτωρ (11,5%) Aegean (11,3%), ενώ από τις τραπεζικές μετοχές η ΕΤΕ καταγράφει άνοδο 26%, η Eurobank 18,2% η Πειραιώς 5,3% και η Alpha Bank 2,1%.
H επόμενη εβδομάδα
Η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα είναι κλειστή τη Μ. Δευτέρα λόγω των τραπεζικών αργιών για το Πάσχα των Καθολικών, καθώς και Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα λόγω των ελληνικών αργιών για το Ορθόδοξο Πάσχα.
Σημείο αναφοράς την ερχόμενη Μ. Παρασκευή η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P, η οποία τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο δύο βήματα χαμηλότερα (ΒΒ) από την επενδυτική βαθμίδα με θετική προοπτική.
Τη Μ. Τετάρτη την σκυτάλη παίρνουν Κρι-Κρι, Ακρίτας, Space Hellas, Moda Bagno και Βιοχάλκο, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή. Την Μ. Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη χρήσης η Λούλης, η μετοχή της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης και η Μπουτάρης έχει προγραμματισμένη μια πολύ σημαντική συνέλευση στην οποία θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας.
Επισημαίνεται ακόμα ότι στις 19 Απριλίου (Μ. Τρίτη) η Entersoft θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη α’ τριμήνου παίρνοντας την πρωτιά από το σύνολο των εισηγμένων εταιριών.
Στο εξωτερικό συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των: 18/04 Bank of America 19/4 Johnson & Johnson, IBM, Netflix, 20/4 P&G, Tesla, 21/4 AΤ&T, Philip Morris 22/4 America Express και Verizon.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!